Săptămâna economică (577)

Articolul a fost vizualizat de 835 ori

Prima Casă 2014

Programul se reia odată cu publicarea, luni, în Monitorul Oficial, a Hotărârii de Guvern privind aprobarea normelor de implementare a programului Prima Casă pentru anul 2014. Anul acesta, beneficiarii vor avea la dispoziţie un plafon de garanţii de 1,2 miliarde de lei, la care se adaugă suma rămasă nealocată şi/sau neutilizată din plafonul pentru anul 2013, în valoare de circa 740 de milioane de lei, din care aproximativ 495 de milioane pentru achiziţia locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), potrivit Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

Economia pe plus

Institutul Naţional de Statistică menţine estimarea privind creşterea Produsului Intern Brut (PIB) în trimestrul al treilea al anului trecut cu 1,6% faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul a fost de 2,7%, susţinut de industrie şi agricultură.

TVA 9%

Ministrul delegat pentru IMM, Maria Grapini, a declarat, sâmbătă, că TVA de 9 la sută în turism ar trebui uniformizată, astfel încât să nu mai existe diferenţe de taxare între alimentele servite în hoteluri dimineaţa şi cele servite în restul zilei, când TVA creşte la 24 la sută.

IT

Vânzările de PC-uri au scăzut anul trecut la nivel mondial cu 10%, cel mai prost an înregistrat vreodată, din cauza ascensiunii smartphone-urilor şi tabletelor şi încetinirii ritmului în care sunt înlocuite computerele vechi, potrivit estimărilor Gartner şi IDC, două dintre cele mai mari companii de cercetare din lume. Astfel, numărul de PC-uri livrate anul trecut la nivel mondial a coborât la aproximativ 315 milioane, faţă de circa 350 milioane în 2012, estimează cele două companii de cercetare.

Inflaţie

Rata inflaţiei a fost de 0,3% în decembrie, comparativ cu luna anterioară, astfel că faţă de decembrie 2012 preţurile de consum au crescut cu 1,55%, ţinta BNR fiind de 2,5% plus/minus un punct procentual. Cele mai mari creşteri de preţuri faţă de noiembrie au fost consemnate la legume (5,5%), cartofii scumpindu-se cu 9,8%.

About Adrian Sălăgean