Vânzarea cetăţeniei, o afacere extrem de profitabilă

Articolul a fost vizualizat de 1,424 ori

Comisarul european pe probleme de justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Rending, a declarat în Parlamentul European că cetăţenia Uniunii Europene nu ar trebui să fie de vânzare, relatează portalul News Europe. 

austriac-asiaticProblema a început să suscite un interes major de când ţări membre precum Malta şi Cipru au adoptat legi prin care permit acordarea cetăţeniei investitorilor care sunt de acord să pompeze în ţară sute de mii de euro. “Cetăţenia nu ar trebui să fie de vânzare!”, a concluzionat Reding.

Malta a luat recent măsuri de a introduce o schemă pentru scoatere la vânzare a cetăţeniei malteze, “ceea ce automatic înseamnă scoaterea la vânzare a cetăţeniei UE ca atare, fără nicio cerinţă referitoare la rezidenţă”, se arată într-un comunicat al Parlamentului European.

Cumpărătorii cetăţeniei nu plătesc taxe

De asemenea, nu este clar dacă cetăţenii maltezi vor beneficia de această schemă, de exemplu prin venituri suplimentare din taxe, întrucât investitorii străini respectivi nu vor avea de plătit taxe, se spune în text. “Cetăţenia implică nu numai drepturi, ci şi responsabilităţi”, subliniază eurodeputaţii. Parlamentul cere Maltei să alinieze schema sa prezentă privind cetăţenia la valorile UE. La fel trebuie să facă şi alte state membre care au introdus scheme naţionale permiţând vânzarea directă sau indirectă a cetăţeniei UE, adaugă rezoluţia.

Parlamentul cere, de asemenea, Comisiei Europene să spună clar dacă aceste scheme respectă litera şi spiritul tratatelor UE şi Codul frontierelor Schengen, precum şi regulile UE privind nediscriminarea. Comisia va face, totodată, recomandări pentru a preveni subminarea de către astfel de scheme a valorilor fundamentale ale UE, precum şi linii directoare privind acordarea accesului la cetăţenia UE prin intermediul schemelor naţionale.

Tags:

About Adrian Sălăgean