Topul fondurilor private cu cele mai bune randamente

Articolul a fost vizualizat de 810 ori

Toate cele 8 fonduri de pensii private obligatorii au asigurat anul trecut participanţilor un randament mediu de 11,75%, recuperând avansul pierdut în anii trecuţi. 

Astfel, randamentul mediu anualizat la nivelul întregii pieţe, de la lansarea pilonului II (în 2008) şi până în prezent, a revenit la 11,51%, în condiţiile în care media anuală a câştigului pe ultimii trei ani nu depăşea cu mult 8%. Cel mai bun câştig mediu anual de la lansare l-a avut fondul ING (12,03%). Tot anul trecut, numărul participanţilor a ajuns la 6 milioane de persoane, iar activele nete administrate pentru aceştia au depăşit 3 miliarde de euro (13,94 miliarde de lei). Din totalul activelor, contribuţiile brute ale participanţilor au fost de 11,3 miliarde lei, iar câştigurile nete din investiţii au adăugat 2,6 miliarde lei, potrivit datelor Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Anul trecut, fondurile de pensii private au alocat mai mulţi bani pentru investiţii în acţiuni (inclusiv prin participarea substanţială la toate ofertele publice iniţiate de Guvern), ajungând să deţină titluri listate la BVB de peste două miliarde lei, fiind astfel unii dintre cei mai importanţi investitori instituţionali prezenţi pe piaţă. Per total, fondurile de Pilon II investesc în România circa 95% din toate activele lor.

În fondurile private de pensii obligatorii, participanţii virează în prezent 4% din veniturile brute. Cota contribuţiei, care se redirecţionează în aceste fonduri din banii plătiţi pentru sistemul public de pensii, va creşte la 4,5% începând cu luna martie 2014 şi treptat până la 6%, potrivit legii.

Tags:

About Adrian Sălăgean