Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 872 ori

Impozitarea ţuicii 

Statul va interveni în gospodăriile individuale care produc ţuică şi rachiu din recolta proprie şi va transfera pe umerii ţăranilor responsabilitatea înregistrării producţiei, pentru plata accizei, renunţând la sigiliul pus pe instalaţii şi obligându-i pe aceştia să informeze pe propria răspundere. În prezent, toate gospodăriile individuale care deţin în proprietate instalaţii de producţie de ţuică şi rachiuri trebuie să fie înregistrate la autoritatea vamală teritorială şi au obligatoriu un sigiliu aplicat pe instalaţii pe toată perioada de nefuncţionare.

În euro sau lei, totuna

Costul creditelor ipotecare în lei a scăzut până la acelaşi nivel cu al celor în euro. După mai bine de un deceniu în care creditul ipotecar în euro a fost mai rentabil decât cel în lei datorită dobânzilor mai scăzute, ceea ce a determinat o cerere şi o expunere a persoanelor fizice pe valută fără precedent, în ianuarie 2014 acest cost s-a egalizat. Indicele ROBOR, echivalentul EURIBOR-ului pentru lei, la trei luni (indicatorul de referinţă folosit la împrumuturi) a scăzut la 2%. Dacă se adaugă marja băncii de 2,25% pe an plus celelalte comisioane, rezultă un cost al creditului ipotecar în lei de 5,7%. La varianta în euro, EURIBOR la trei luni plus o marjă de 5,15% pe an plus celelalte comisioane rezultă un cost de 5,9%.

La noroc

Ministerul Finanţelor Publice a iniţiat un proiect de ordonanţă prin care se doreşte modificarea Codului Fiscal, astfel încât veniturile rezultate din jocurile de noroc să nu mai fie impozabile, urmând ca diminuarea încasărilor la buget să fie compensată prin modificarea taxelor prevăzute de legislaţia specifică acestor activităţi.

Salarii minime

Românii pot obţine cele mai mari salarii minime, după ridicarea restricţiilor de muncă de la 1 ianuarie 2014, în Luxemburg (1.874 euro), Belgia (1.502 euro), Olanda (1.478 euro), Irlanda (1.462 euro) şi Marea Britanie (1.190 euro).

Bani de dincolo

Sumele transferate în ţară de românii de peste hotare s-au ridicat în primele 11 luni ale anului trecut la aproape 3,4 miliarde de euro, mai puţin cu 3 % decât în aceeaşi perioadă din 2012, dar mai mult decât în 2011, când s-a înregistrat nivelul minim record.

About Adrian Sălăgean