Premieră naţională la Hunedoara: tabăra Moodle

Articolul a fost vizualizat de 2,396 ori

Municipiul Hunedoara găzduieşte prima tabără Moodle din România. Evenimentul nu este destinat numai elevilor interesaţi de învăţarea cu ajutorul lecţiilor electronice, ci şi profesorilor acestora. Dascălii care vor veni la Colegiul Tehnic „Matei Corvin” vor fi învăţaţi cum să creeze cursuri în format electronic, dar taberele includ şi activităţi informale: excursii, concursuri de fotografie şi o tombolă.

În tabăra Moodle sunt aşteptaţi elevi din toată ţara, care se vor perfecţiona în utilizarea platformelor de învăţare electronice şi vor face schimb de experienţă

În tabăra Moodle sunt aşteptaţi elevi din toată ţara, care se vor perfecţiona în utilizarea platformelor de învăţare electronice şi vor face schimb de experienţă

Managerul Reţelei EDU Moodle România, profesoara de matematică Ana Avramescu, spune că Moodle este un soft destul de complicat, cu care se elaborează platformele de învăţare cu ajutorul calculatorului (E-learning). Denumirea a apărut ca abreviere pentru Modular Object-Oriented Dynamic Learning Environment, ceea ce descrie un software de învăţare open-source. Platforma de învăţare globală Moodle conţine 3,7 milioane de cursuri şi 37 de milioane de utilizatori la nivel mondial.
Practic, comunitatea Moodle împărtăşeşte informaţii, idei şi suport gratuit, devenind un proiect de colaborare global. „Pentru a dispune de acest Moodle, este evident că trebuie să înveţi să creezi cursuri, ca profesor. Copiii sunt foarte atraşi de stilul acesta de învăţare, pentru că suntem în evoluţia foarte puternică a Internetului”, explică Ana Avramescu. Prima tabără naţională Moodle din România va fi organizată în perioada 3 – 8 februarie la Colegiul Tehnic „Matei Corvin” din Hunedoara şi, în paralel, la Colegiul Tehic „Petru Poni” din Oneşti (Bacău).

Tabăra este organizată de Reţeaua EDU Moodle a şcolilor din România. Este vorba despre aproape 400 de şcoli din toată ţara, dintre care 12 sunt din judeţul Hunedoara. Dintre acestea, doar două şcoli din judeţ, Colegiul Tehnic „Matei Corvin” şi Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara, au active platformele de învăţare electronice. Ele conţin cursurile profesorilor din cele două şcoli, iar elevii le pot folosi pentru a învăţa mai uşor materia de la clasă. Anterior acestei tabere, membrii Reţelei EDU Moodle au organizat, ca o avanpremieră, o şcoală de vară la Universitatea din Braşov. Anul acesta şcoala de vară Moodle se va organiza la Universitatea din Cluj-Napoca.

Cursuri Wiris şi Geogebra

Prima tabără naţională Moodle de la Hunedoara se va desfăşura sub forma unei şcoli de iarnă. Ea include cursuri de formare, ateliere, modele de bună practică, dar şi activităţi de recreere, care includ vizite la cele mai importante obiective turistice din judeţul Hunedoara, concursuri tematice cu premii surpriză, concursuri de fotografie (realizate în timpul taberei sau imagini din oraşele de provenienţă ale participanţilor) şi o tombolă. În timpul taberei, profesorii vor participa la cursuri intensive de dezvoltatori în domeniul E-learning, iar elevii vor participa la cursuri de iniţiere şi la cursuri Wiris şi Geogebra. „Pentru cei care nu au auzit niciodată până acum aceste denumiri, e vorba despre două programe specifice pentru disciplinele reale: fizică, matematică, chimie, biologie sau chiar disciplinele tehnice. De fapt, este vorba despre matematică, de exemplu, dar privită din punctul de vedere al utilizatorului care are treabă cu viaţa. Matematica învăţată folosind lucruri frumoase, luate din viaţă, ceea ce este chiar mai mult decât matematică aplicată”, explică profesoara de la Colegiul Tehnic „Matei Corvin”. Dascălii care vor participa la tabără vor învăţa cum se folosesc aceste cursuri, iar elevii vor fi iniţiaţi în E-learning, dar vor putea face şi schimb de experienţă, în timpul atelierelor.

Tabără pentru elevi de gimnaziu şi liceu

Reprezentanţii Colegiului Tehnic din Hunedoara spun că, deşi cursurile Moodle se folosesc inclusiv la nivelul claselor primare, optim ar fi ca participanţii să fie copii de gimnaziu sau de liceu. O tabără care include şase nopţi de cazare, cu trei mese pe zi, costă 300 de lei pentru elevii şi profesorii care vor să participe la secţiunea de iniţiere.

Reprezentanţii mediului eonomic interesaţi să înveţe cum se foloseşte o platfrmă E-learning şi cele mai eficace metode de învăţare, trebuie să plătească 400 de lei. Pentru elevii din judeţ, care nu au nevoie de masă sau de cazare, dar care vor să participe la cursurile şi atelierele de iniţiere Moodle, taxa este de 50 de lei. Tabăra pentru dezvoltatorii de E-learning costă între 500 şi 900 de lei. Tabăra Moodle este organizată în parteneriat cu Asociaţia Pro Arta Dezvoltare şi Cunoaştere.

About Ada Beraru