Chinezii sărbătoresc la Deva

Articolul a fost vizualizat de 2,225 ori

Comunitatea chineză se pregăteşte de sărbătoare: la sfârşitul lunii, începe Noul An Chinezesc, iar tradiţia impune o sărbătoare prelungită pe 17 zile, timp în care familiile şi prietenii se strâng în jurul mesei încărcate cu bunătăţi şi feluri de mâncare care să atragă norocul şi bunăstarea. La Deva, “Săptămâna Culturii Chineze” este dedicată acestei sărbători importante, la care participă sute de deveni care urmează cursurile de limbă chineză sau cele de taichi.

caligrafie chinezeascaÎn 27 ianuarie, cursanţii de la chineză au învăţat noţiuni de caligrafie de la profesoara lor de limbă chineză, Sun Baifang, a urmat o zi dedicată obiceiurilor legate de Anul Nou Chinezesc, apoi o alta cu un concert tradiţional de muzică chineză, iar ziua de vineri, 30 ianuarie, este dedicată taichi-ului, mişcare predată de una dintre profesoarele de la Liceul de Arte şi Muzică din Deva, Simona Simina, care colaborează din 2010 cu Institutul Confucius din Sibiu: “Atunci m-am înscris la cursurile de taichi, am făcut primul an de iniţiere, după care am lucrat prima dată cu o grupă de elevi de la liceul nostru.

Nu există în taichi limite de vârstă, facem cursurile extraşcolar, cursuri care se ţin martea şi joia de la ora 17,45, la Deva Mall. Taichi nu solicită mult efort din partea practicantului, mişcările sunt foarte lente şi nu folosim aparate, este, de fapt, o meditaţie în mişcare. Trebuie să-ţi goleşti mintea de tot şi te gândeşti doar la următoarea mişcare pe care o execuţi”. Se cunosc mai multe stiluri, dar cel mai popular este Yang, numit după maestrul care a eliminat mişcările bruşte şi rapide, făcând astfel sportul accesibil copiilor şi bătrânilor, lucru pentru care este practicat şi în scop terapeutic. “De fapt, chinezii spun Taiji Quan, care este o formă de arte marţiale practicată din vechime pentru beneficiile sale incontestabile asupra corpului, minţii şi spiritului. Taiji înseamnă Absolutul şi fiecare mişcare sau postură poate fi definită ca o aplicaţie defensivă Yin, adică blândul principiu feminin, sau una ofensivă Yang, care exprimă principiul puternic masculin”, explică profesoara Sun Baifang, care predă chineză pentru 80 de cursanţi la Biblioteca Judeţeană Ovid Densuşianu din Deva, dar şi elevilor de la Liceul de Arte, cel care a încheiat un parteneriat cu Institutul Confucius din Sibiu.

An nou chinezesc

Sun Baifang a venit în România în urmă cu patru ani, a predat studenţilor din Sibiu şi din toamna lui 2013, ţine cursurile la Deva: “Îmi place mult România şi am vizitat multe oraşe – Constanţa, Sibiu, Iaşi, Timişoara -, sunt orase frumoase, dar am ajuns să îmi placă Deva foarte mult”. Crede, culmea, că româna este o limbă grea, din cauza gramaticii: “Limba română mi se pare grea, pentru că limba chineză are gramatica uşoară, verbul nu se schimbă, ci doar pronumele, la voi, verbul se conjugă altfel pentru fiecare persoană, singular şi plural. Trebuie să înveţi fiecare terminaţie. La noi, este adevărat că sunt multe dialecte, eu, de exemplu, vin din nord şi înţeleg puţin ce se vorbeşte în sud, dar folosim limba oficială”.

Dacă pe “profa din China” o sperie gramatica limbii române, cei de la cursuri sunt fascinaţi de caligrafia chineză, o treabă de iniţiaţi: “La noi, caligrafia se învaţă de când mergi la şcoală, de la şapte-opt ani. Prima dată, înveţi să scrii pe hârtie cu pixul, dar caligrafia în care se folosesc pensule este o adevărată artă şi te poţi specializa până la sfârşitul vieţii. Eu aici la Deva predau doar limba chineză şi fac caligrafie doar cu cei interesaţi. Din cei 80 de elevi, doar cinci sau şase vorbesc mai bine”. Sun Baifang se pregăteşte de sărbătoarea care începe în 31 ianuarie: “Anul Nou Chinezesc începe la sfârşitul lunii ianuarie, nu se lucrează o săptămână, până în 7 februarie, doar studenţii au o lună de vacanţă. Este o sărbătoare care se petrece în familie, asemănătoare poate Crăciunului românesc, sărbătorim cu multă mâncare, prietenii, cât mai mulţi, vin sau merg în vizite”. Se servesc dulciuri pentru noroc, peştele se pregăteşte pentru că aduce bogăţie, iar masa se umple de fructe – de exemplu, portocalele atrag şi ele îndestularea, iar mandarinele norocul. Aşa că, spune Sun Baifang: “Mult noroc în Anul Calului”.

Tags: , ,

About Laura Oană