Primăriile fac economii la sclipiciul de Sărbători

Articolul a fost vizualizat de 1,829 ori

Din cauza crizei financiare, primăriile hunedorene au decis să reducă la minimum bugetul de cheltuieli pentru Sărbătorile de iarnă. Astfel, niciuna dintre administraţiile locale, cu excepţia municipiului reşedinţă de judeţ – unde încă nu s-a luat o decizie, nu intenţionează să organizeze petreceri de Revelion, aşa cum se întâmpla în anii anteriori. Nu doar edilii oraşelor, ci şi cei ai municipiilor au hotărât să îşi mulţumească anul acesta cetăţenii cu câte un simplu foc de artificii.

Sărbătorile din 2007 şi 2008, când primăriile din judeţ aveau la dispoziţie bani frumoşi pentru decoraţiuni luminoase, par acum foarte departe

În Deva montarea ornamentelor a început în urmă cu două săptămâni. “Practic, montăm ornamentele care s-au demontat după sărbătorile de iarnă 2010, pentru că unele au rămas pe vechile amplasamente încă de anul trecut. Se vor monta în zona centrală, în sensurile giratorii, iar în data de 1 Decembrie va fi pornit iluminatul public de sărbători. Ghirlandele luminoase şi ornamentele acoperă cam opt – nouă kilometri, în condiţiile în care lungimea străzilor din Deva este de 45 de kilometri. Deocamdată, nu au fost alocate sume pentru cumpărarea de noi ornamente sau ghirlande luminoase, tocmai în ideea de a face economii, în situaţia economică actuală”, afirmă Corina Oprişiu, administratorul public al Devei. Potrivit acesteia, nici pentru petrecerea de Revelion nu sunt sume alocate, urmând ca primarul municipiului reşedinţă de judeţ şi Consiliul Local să analizeze şi să decidă care sunt sumele de care dispun în acest sens. Primăria Deva a pregătit, pe de altă parte, pachete cu cadouri de Crăciun pentru asistaţii sociali ai administraţiei locale, pentru persoanele cu handicap grav şi de gradul I, dar şi pentru proprii angajaţi. Suma totală alocată pentru aceste cadouri este de peste 200.000 de lei.

Sponsori şi chilipiruri chinezeşti

Nici primarul din Simeria nu se hazardează cu cheltuielile. Acesta nu va aloca mai mult de 10.000 de lei pentru decoraţiunile luminoase, iar pentru focul de artificii tradiţional speră să se descurce cu câteva sponsorizări. “Mai întâi vom folosi ornamentele vechi, dar vom mai adăuga şi ceva în completare. Săptămâna viitoare va merge cineva de la Gospodăria Comunală la Bucureşti, să ia nişte ghirlande luminoase mai ieftine, de la chinezi, din complexul Europa. Vom stabili, după ce facem plăţile pentru noiembrie, ce sumă de bani vom aloca în acest sens, dar în orice caz… probabil între 8.000 şi 10.000 de lei. În niciun caz nu va fi o petrecere de Anul Nou. La miezul nopţii toată lumea se strânge în centru, unde vom organiza un foc de artificii, pe care e posibil să le obţinem gratuit de la două firme. Niciodată nu s-au făcut la noi spectacole de Revelion. Oricum, costă mult: dacă vrei să faci spectacole în noaptea de Anul Nou preţurile sunt duble, dacă nu triple”, explică primarul din Simeria, Petru Păun Jura. Potrivit acestuia, dacă în Simeria ornamentele luminoase vor putea fi regăsite pe o distanţă de aproximativ 2 kilometri, câteva modeste figurine vor fi amplasate şi în celelalte şase localităţi rurale aparţinătoare.

La Orăştie, cheltuieli de 50.000 de lei

Primarul oraşului Călan, Adrian Iovănesc, spune că anul acesta nu va cheltui niciun leu pentru decoraţiunile de sărbătoare. Mai mult, edilul adaugă că administraţia locală va decide în şedinţa de consiliu din luna decembrie dacă va mai organiza sau nu tradiţionalul foc de artificii. “Ne limităm la ce avem şi rămânem aşa cum suntem, mai modeşti. Focul de artificii ne-ar costa în jur de 2.000-2.500 de lei”, precizează Adrian Iovănesc. Acesta adaugă că administraţia locală a pregătit 300 de pachete cu cadouri pentru persoanele nevoiaşe din Călan şi pentru colindători, valoarea acestora fiind cuprinsă între 10 şi 20 de lei fiecare.

Primăria Municipiului Orăştie a alocat pentru crearea atmosferei de sărbătoare, în această iarnă, 50.000 de lei. “Facem ce se poate, ca să arate oraşul frumos de sărbători. În suma asta de 50.000 de lei, care nu e mare pentru un municipiu cum e Orăştie, intră ghirlandele luminoase, obiectele decorative şi bradul de Crăciun. De asemenea, am pregătit pacheţele cu cadouri pentru colindători în valoare de şase-şapte lei, pentru copiii nevoiaşi, iar centrele de zi şi cantina săracilor vor adăuga şi ele un supliment”, precizează Alexandru Muntean, primarul municipiului Orăştie.

Lupeni, posibil fără iluminaţie şi brad

Primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, spune că, în cea mai recentă şedinţă, consilierii locali au alocat sumele necesare pentru 2.200 de pachete cu cadouri pentru persoanele nevoiaşe şi colindători, fiecare dintre acestea având valoarea de 30 de lei. Pe de altă parte, însă, din cauza lipsei fondurilor, municipiul Lupeni riscă să rămână anul acesta fără iluminaţie de sărbătoare şi brad de Crăciun, pentru că administraţia locală nu are banii necesari pentru repararea, montarea ghirlandelor, pentru plata consumului de electricitate şi pentru a cumpăra pomul de iarnă. “Trebuie să vedem dacă vom avea banii pentru pachetele de cadouri şi dacă vom reuşi sau nu să ne descurcăm. Noi am făcut mai multe proiecte de hotărâre, care nu au fost luate în seamă de Guvernul României. Sumele la care municipiul Lupeni este îndreptăţit nu vin spre localitatea noastră, deci nu voi şti să vă spun mai devreme de data de 5 decembrie dacă anul acesta cetăţenii din Lupeni vor avea iluminaţie publică stradală de sărbătoare sau nu. Vom încerca să rezolvăm problema până în preziua lui Moş Nicolae, însă deocamdată nimic nu este sigur”, explică edilul.

Fiecare primărie hunedoreană se mulţumeşte, în mare, cu instalaţiile luminoase pe care le are deja în dotare, banii pentru unele noi fiind rar indentificaţi prin bugetele locale

În anii anteriori, primăriile hunedorene au cheltuit sume consistente pentru organizarea de Revelioane. Astfel, Primăria Deva a avut la dispoziţie, în 2007, anul integrării în Uniunea Europeană, 210.000 de lei pentru celebrarea sărbătorilor de iarnă. 150.000 de lei au fost primiţi din partea guvernului, care a trimis sume similare către fiecare reşedinţă de judeţ, pentru ca acestea să organizeze evenimente care să marcheze intrarea României în rândul celor 27 de state membre UE. Pe lângă suma amintită, edilii deveni au alocat de la bugetul local alte 60.000 de lei. În iarna 2010 consilierii locali din Deva au alocat peste 210.000 de lei numai pentru persoanele nevoiaşe şi colindători, iar pentru Revelionul 2011 Primăria Deva a alocat 15.000 de lei, pentru organizarea de concerte de muzică uşoară şi populară. În anul 2008, Primăria Petroşani a alocat peste 130.000 de lei, pentru organizarea Sărbătorilor de iarnă, eveniment care a inclus spectacole, dar şi acordarea de cadouri persoanelor nevoiaşe.

Tags:

About Ada Beraru