Colţul cultural: Cenuşa timpului

Articolul a fost vizualizat de 1,941 ori

Interviurile pe care le-am făcut în ultima vreme au încercat să prezinte opinia personalităţilor care au fost active în peisajul cultural, considerând că acest mod reprezintă fidel ceea ce gândesc şi crează respectivii. Astăzi, la Colţul Cultural, stau de vorbă cu Florin Grigoraş, liderul grupului Riff din Sibiu. 

Spectacol RIFF Cenusa timpuluiCe a mai făcut grupul Riff din Sibiu în ultima vreme?
Nu sună deosebit, spectaculos ceea ce îţi spun acum, dar ăsta este adevărul: este o perioadă în care lucrăm foarte mult, lucrăm pe mai multe planuri. Înregistrări şi mixaje în studio, repetiţii şi concerte live.

Lucrăm în studio la mixajele pentru un DVD cu spectacolul Cenuşa timpului, am înregistrat un prim extras single din spectacol cu piesa “Îngerul a căzut”, care este deja pe YouTube, şi pregătim o a doua piesă. Am tradus o parte din piesele noastre clasice în limba engleză şi repetăm, pentru că în perioada 12-17 martie 2014 o să susţinem patru recitaluri la Festivalul de Rock din Marburg, Germania. Cu spectacolul “Cenuşa timpului” avem programate câteva reprezentaţii în ţară: 17 februarie – Cluj, 6 martie – Braşov, 31 martie – Bucureşti… o să venim şi la Deva, foarte curând o să-ţi comunic data evenimentului.

Există tendinţe în România pentru muzica retro? Există fani Riff ?
Nu ştiu dacă este o tendinţă spre a asculta muzică retro, dar există cu siguranţă oameni care ascultă muzică bună. Concertele noastre sunt apreciate de spectatori, mai suntem difuzaţi la radio şi destul de mult la TVR. Înseamnă că mai avem fani.

Spune-ne câteva lucruri despre experienţa concertelor susţinute în deschiderea Chris Norman, Ten Years After, Smokey.
Când reuşeşti să stai pe aceeaşi scenă şi mai ales să împarţi culisele cu artişti de la care ai învâţat să cânţi, este uluitor. Adevăratele trăiri şi sentimente te copleşesc numai după ce trece evenimentul, când realizezi ce ai făcut, realizezi că ai fost acolo… Artişti mari sunt oameni simpli, în general, profesionişti.

Spectacol RIFF Cenusa timpuluiAi fost preocupat să pui în scenă şi teatru muzical pentru copii. Cum ai ajuns la ideea spectacolului muzical coregrafic “Cenuşa timpului”?
Da, cu unul din spectacole, o adaptare pe care am făcut-o după Petre Ispirescu “Sarea-n bucate”, mergem luna aceasta la Carnavalul de la Veneţia, o să avem cinci reprezentaţii acolo. În limba italiană. Lucrăm printre altele şi la traducere acum.

Ideea realizării spectacolui Cenuşa timpului a venit în urma unor discuţii pe care le-am avut cu dl. Ovidiu Dragoman, directorul Teatrului de Balet Sibiu. El dorea pentru încheierea stagiunii 2012 – 2013 un alt gen de spectacol, altfel decât baletul clasic. Eu aveam un poem rock la care lucram de ceva timp şi i-am propus să-l transformăm într-un show cu baletul. După ce mi-a dat aprobarea a început munca; am schimbat mult din ideea de la care am pornit, un an de repetiţii…

Ce înseamnă spectacolul “Cenuşa Timpului”? Ce artişti participă la realizarea lui?
După ce am reuşit să punem în scenă “Cenuşa Timpului”, m-am gândit ce gen de spectacol este, unde să-l încadrez. Nu este operă sau poem rock, nu este balet, nu este musical. Teoretic, ar putea fi o fantezie alegorică. O înlănţuire de tablouri în care spectatorul se regăseşte pe sine: inocent, tenace, îndrăgostit, frustrat, hotărât, dezamăgit, furios, demn; o clipă de viaţă din care rămâne doar Cenuşa timpului…

Distribuţia show-ului este alcătuită din Riff, muzicienii invitaţi şi corpul Teatrului de Balet Sibiu.

Unde vreţi să jucaţi acest spectacol?
Am avut până acum trei reprezentaţii în sală la Sibiu iar reacţia publicului a fost extraordinară: aplauze minute în şir la final. Urmează evenimentele de care am amintit deja şi avem discuţii pentru a susţine spectacolul open air în vară, în cadrul diferitelor manifestări culturale. Secvenţe din spectacol se pot găsi cu o simplă căutare pe Internet.

Care este componenţa actuală a grupului?
Florin Grigoraş – chitară bas, voce, Florin Demea – chitară solo, Mihaela Grigoraş – keyboards, voce, Adrian Corlaciu – vocal, Laur Făgădar – tobe.

Transmite un mesaj pentru iubitorii rockului clasic şi, bineînţeles, pentru fanii voştri.
Ascultaţi în continuare artiştii români de valoare, care se străduiesc şi reuşesc să creeze şi să promoveze cultura românescă adevărată. Să ne vedem sănătoşi!

Tags: , ,

About Mircea Goian