Cât pierdem şi cât câştigăm dacă plecăm la muncă în străinătate?

Articolul a fost vizualizat de 2,082 ori

De ce pleacă românii să muncească peste hotare? Răspunsul este evident: ca să câştige mai bine şi, implicit, să ajungă la un nivel de trai mai bun. Privind strict statistica privitoare la nivelul de salarizare în Europa, România este evident undeva la coadă. S-au avut în vedere ţările occidentale care au ridicat restricţiile pentru muncitorii români la 1 ianuarie 2014. Dincolo de acest aspect însă, câştigul salarial mai mare din statele dezvoltate nu este un avantaj net pentru muncitorul român. În acelaşi timp, trebuie luat în calcul şi costul vieţii în acele ţări. Şi rezultatul din această perspectivă este favorabil României.

Salarii mari, mai mari, foarte mari

În România, salariul mediu net pe lună este undeva la 360 de euro. Prin comparaţie, în Austria un salariu mediu ajunge la 1.795 de euro, Belgia – 1.894 euro, Franţa – 1.998 euro, Germania – 2.103 euro, Marea Britanie – 1.767 euro, Olanda – 2.153 euro, în timp ce în Luxemburg un salariat “mediu” pleacă acasă lunar cu 3.281 de euro.

Coşul zilnic, mai ieftin la noi

Comparaţia s-a făcut pe un pachet minimal de alimente, constând dintr-un litru de lapte, 500 g pâine, 1 kg orez, 12 ouă, 1 kg brânză, 1 kg piept de pui dezosat, şi câte un 1 kg de mere, portocale, roşii şi cartofi. Observaţiile din tabelul alăturat sunt elocvente.

alimente

chirii

transport

Costurile pentru alimente în capitala României sunt de 4 ori mai mici decât un coş identic de produse în Paris. Dacă preţul unui litru de lapte este acelaşi în majoritatea ţărilor, un kilogram de brânză poate ajunge şi la 15 euro în cazul Franţei, de 3 ori mai mult decât în România. Diferenţa se observă şi în cazul legumelor şi fructelor, care sunt mai scumpe decât cele româneşti cu până la de trei ori (Franţa).

Chirii exorbitante în Vest

Un alt aspect legat de costuri este cel al chiriilor. Astfel, un apartament cu 3 camere situat în centrul Londrei este de aproape 5 ori mai mare decât în Bucureşti. Cele mai mici chirii se plătesc în Germania, dar şi aici, faţă de România, costul este dublu.

Transportul e copleşitor ca preţ în Vest

În ceea ce priveşte transportul, Amsterdam deţine recordul pentru cele mai scumpe tarife. Olandezii plătesc pentru un abonament lunar la transportul în comun de 7 ori mai mult decât bucureştenii, care au cele mai mici tarife. Tot în Bucureşti este şi cel mai mic preţ pentru o călătorie cu taxiul: călătorii sunt taxaţi pe kilometru cu 50 de eurocenţi, de 5 ori mai puţin decât în Luxemburg.

Calcul rece

Prin urmare, atunci când facem calculul avantajului economic pe care ocuparea unui post în ţări din Vestul Europei îl are, formula trebuie să cuprindă şi o scădere a unor sume de bani echivalente cu diferenţele de preţuri existente în acele ţări la alimente, transport, chirii, faţă de cele de acasă. Prin urmare, un salariu mediu de 1.767 de euro, cât este la Londra, nu înseamnă acelaşi lucru cu aceiaşi bani în România. Din el, la Londra, trebuie scăzut 974 de euro chirie pe o cameră, 60 de euro transport şi 27 de euro pachetul minimal de alimente. Rămâne un nou net de 706 euro, din care nu am calculat încă asigurările de tot felul, achiziţia de obiecte vestimentare, să nu mai pomenim de alte cheltuieli pe care o viaţă normală le presupune.

About Adrian Sălăgean