Alteţa Sa Regală, Principele Radu al României, a fost prezentă, ieri după-amiază, la Deva, într-un dublu demers cultural: susţinerea lecturii în rândurile copiilor şi lansarea celor mai recente volume despre viaţa familiei regale.
Prima parte a colecţiei “Cărţile copilăriei”, oferită publicului de Curtea Veche Publishing, a fost prezentată ieri şi la Deva. Evenimentul s-a bucurat, şi de această dată, de prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.
Întâlnirea cu şcolari, profesori şi părinţi din Deva a avut loc în Amfiteatrul Inspectoratului Şcolar, unde şapte elevi ai Liceului “Sigismund Toduţă” au lecturat un fragment din “Alice în ţara minunilor”. S-au rezumat la vreo 10 minute de lectură, astfel încât să fie apoi siguri că pot obţine cărţi cu autografe din partea ASR Principele Radu. “E foarte adevărat că generaţia noastră nu mai citeşte, nu trebuie să ne simţim jigniţi. E un adevăr. Eu sper că sunt o excepţie. Chiar le recomand şi colegilor mei câte o carte, pentru că e cu totul altceva decât să priveşti un film, chiar dacă e vorba de un film bun. Dacă reuşeşti să-ţi stabileşti o relaţie directă, intimă, cu povestea dintr-o carte, o să mai vrei să citeşti încă una, şi tot aşa”, ne-a mărturisit Andreea Tudor (15 ani), una dintre cele şapte “voci” care au alcătuit momentul de lectură de la Deva.
Standul de cărţi, majoritatea la preţul de 10 lei fiecare, a fost apoi asaltat de asistenţă. Micuţii şi-au cumpărat cel puţin câte o carte. Unii au ales după copertă, alţii după diferite indicii: “Am auzit pe undeva de Robinson Crusoe. Nu ştiu de unde. Dar am văzut titlul, de aceea am ales cartea asta”, explică Sergiu, un puşti de clasa a patra.
Codaşii Europei la citit
“Există deja 12 titluri din această colecţie şi este de dorit ca, în timp, colecţia să ajungă la cel puţin 100. Nu este vorba despre operele originale, ci despre cărţi reeditate, cu un limbaj simplificat, astfel încât să ajungă mult mai uşor la sufletul micului cititor. Avem însă şi un serios motiv de îngrijorare: în Uniunea Europeană, România ocupă ultimul loc într-un clasament al cheltuielilor făcute pentru achiziţia de carte, doar 3 euro pe cap de locuitor pe an. Cu bunăvoinţă, această situaţie se poate schimba. Nu cei mici sunt de vină că nu mai citesc cum citeau generaţiile anterioare, mai ales că, să recunoaştem, imaginea colorată şi imaginea în mişcare sunt mult mai tentante, iar Internetul poate suplini, parţial, lipsa unei biblioteci. Însă trebuie conştientizat faptul că avem nevoie de carte tot atât cât avem nevoie de iubire, căldură, mâncare, apă, speranţă şi generozitate în jurul nostru”, a declarat ASR Principele Radu.
În copilăria fiecărui cititor de carte a existat cel puţin un moment în care a lăcrimat din simplul motiv că a ajuns la finalul poveştii. Era cât pe ce să fie şi cazul Alteţei Sale Regale, Principele Radu. “Îmi aduc aminte de o carte care nu s-a mai publicat demult, nu ştiu ce s-a întâmplat. Este vorba de un autor german, Erich Kastner, volumul numindu-se «Prichindelul», povestea unui copil născut într-o cutie de chibrituri, care ajunge prestidigitator la un circ. Timp de un an nu am citit-o decât până la jumătate, astfel încât să ştiu că mai am o jumătate din carte rămasă de-o parte. Asta până când mi-au confiscat-o părinţii mei, pentru că deja exageram”, a recunoscut, cu un zâmbet larg, Alteţa Sa.
Cele mai noi apariţii editoriale regale
Lansarea celor mai recente volume regale publicate la editura Curtea Veche a avut loc tot ieri, în “Salle d’Or”, la Deva Mall. “Margareta. Portretul Principesei Moştenitoare” de Sandra Gătejeanu-Gheorghe este o minunată carte-album ce prezintă destinul în imagini, de la naştere până în zilele noastre, al primei femei care va moşteni Coroana României.
“Trei poduri peste lume. Consemnări între anii 1982 şi 2003” de ASR Principele Radu al României este un jurnal „pe sărite“, în care aventura spirituală a actorului care duce texte româneşti şi străine pe meridianele (şi scenele) lumii se împleteşte cu destinul omului de stat, devenit membru al Casei Regale a României.
Volumul “Crăciunul regal” de AALLRR Principesa Margareta şi Principele Radu ai României vă invită la o călătorie de un secol şi jumătate, în care vehiculul nu este reprezentat de o trăsură, un vagon de tren sau o maşină, ci de reşedinţele regale. În calendarul Familiei Regale, sărbătorile de Crăciun reprezintă fila cea mai bogată în înţelesuri, în tradiţii şi credinţă, iar totul are un început mult mai îndepărtat, în decembrie 1866, când tânărul Principe Suveran Carol găzduia, în modestul său Palat Domnesc de pe Calea Victoriei, primul Crăciun în România.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.