Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 683 ori

RCA mai scump

Potrivit portalului autorol.ro, preţul poliţelor RCA va creşte cu cel puţin 5% în 2012, din cauza daunelor plătite de asiguratori pe acest segment în acest an, a dublării acoperirii acestor poliţe, dar şi a devalorizării leului faţă de euro. Prima medie de asigurare va fi, la anul, de circa 500 de lei, faţă de 472 de lei, cât a fost în 2011.

Finanţare

Prin Măsura 1.1.2 “Instalarea tinerilor fermieri”, hunedorenii sub 40 de ani care intenţionează să-şi deschidă o fermă agricolă la ţară pot primi o finanţare nerambursabilă până la nivelul a 40.000 de euro. Depunerea proiectelor se face la Oficiile Judeţene ale Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.), zilnic, între orele 09:00 şi 14:00, până pe 13 ianuarie 2012. Mai multe informaţii la adresa www.apdrp.ro.

Buget & TVA

Încasările din Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) s-au diminuat în octombrie cu 4,6% comparativ cu luna similară a anului trecut, fiind pentru prima oară de la majorarea TVA, produsă în luna iulie 2010, când se înregistrează o scădere anuală a veniturilor din impozitul indirect. TVA reprezintă principalul generator de venituri al bugetului de stat.

Ofertă publică Facebook

Facebook ia în calcul derularea unei oferte publice iniţiale anul viitor, pentru a atrage 10 miliarde de dolari, valoarea de piaţă a reţelei de socializare fiind estimată la 100 miliarde de dolari, a declarat o sursă citată de Bloomberg. Compania ar putea depune documentaţia necesară pentru ofertă înainte de sfârşitul acestui an, însă termenele exacte ale operaţiuni nu au fost stabilite.

Exit

Producătorul israelian de lactate Tnuva ia în considerare închiderea operaţiunilor din România şi retragerea de pe piaţa locală, potrivit publicaţiei Globes. Tnuva a investit aproape 60 milioane euro în afacerile din România. Tnuva a raportat în 2010 o cifră de afaceri netă de 71,8 milioane lei (peste 17 milioane euro), în timp ce pierderile companiei s-au ridicat la 64,1 milioane lei (15,3 milioane euro). Tnuva este al doilea mare investitor care doreşte să se retragă de pe piaţa autohtonă, după Nokia.

About Adrian Sălăgean