Cât valorează judeţul Hunedoara în 2014

Articolul a fost vizualizat de 1,204 ori

Potrivit estimărilor econtext.ro, valoarea economică a judeţului Hunedoara în 2014 va fi de 11,87 miliarde de lei.

mineriCu toate că a pierdut mare parte din industria grea, siderurgie şi minerit, Hunedoara nu a căzut în coada clasamentului făcut pe valoare economică între judeţele României. Valoarea sa plasează Hunedoara fix la jumătatea topului naţional. Practic, judeţul nostru este “fruntaş” între judeţele sărace ale ţării.

În această perspectivă, cel mai puţin “valoros” judeţ este Covasna, a cărui economie valorează doar 4,7 miliarde de lei. Hunedoara este urmată în clasament, printre altele, de judeţele Maramureş (10,88 miliarde de lei), Buzău (9,84 miliarde de lei), Caraş-Severin (8,35 miliarde de lei) şi Bistriţa-Năsăud (7,09 miliarde de lei). Topul relevă şi gradientul de dezvoltare economică a ţării. Ultimele 21 de locuri din top, după Hunedoara, sunt dominate de judeţe din Oltenia şi Moldova, doar patru judeţe din Ardeal fiind mai sărace ca Hunedoara.

Judeţul Alba ne-a luat-o înainte

În topul valorii economice a judeţelor domină Bucureştiul, cu aproape 149 de miliarde de lei. Judeţul Alba ne-a luat-o înainte din punct de vedere economic, ocupând în top locul 20, cu o valoare de 11,9 miliarde de lei. Locomotiva în vestul României este Timişul, a cărui economie proiectează pentru 2014 un PIB de 32,61 miliarde de lei. Deşi sunt vecine şi rivale, între Timiş şi Arad este o diferenţă de valoare notabilă, peste 18 miliarde de lei. Urmează în top Constanţa (26,67 miliarde de lei), Braşov (23,19 miliarde de lei) şi Cluj (22,23 miliarde de lei).

Tags:

About Adrian Sălăgean