Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 588 ori

Asigurări

ASF suspectează Astra Asigurări că a subestimat în mod voit daunele pe care ar putea să le plătească, astfel că rezervele constituite au fost cu 40% mai mici decât era necesar, respectiv cu 100 milioane lei, potrivit unui raport al instituţiei, pe baza căruia BNR a sesizat DNA, conform legii.

Anomalie

Preţul pentru un iPhone 5S de 16 GB fără abonament în România, de 1.025,7 dolari, este cel mai mare din Uniunea Europeană, iar în lume se situează pe locul al patrulea, depăşind cu aproape 50% costul unui model similar din Statele Unite şi cu peste 10% pe cel din Bulgaria. La nivel global, cel mai scump iPhone 5S se vinde în Brazilia, cu un preţ de 1.196,42 dolari, urmată de Iordania (1.090.16 dolari), Turcia (1.059,09 dolari), România (1.025,68 dolari) şi Grecia (1.011,98 dolari).

Creştere

Cifra de afaceri din industrie pe total piaţa internă şi piaţa externă a crescut anul trecut faţă de 2012, în termeni nominali, cu 4,7%, iar comenzile noi cu 8,4%, potrivit datelor anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scade preţul cărnii de porc

Importurile de carne de porc în creştere din Ungaria, unde TVA a scăzut de la 1 ianuarie de la 27% la 5%, ar putea duce la ieftinirea cărnii de porc de pe piaţa românească în următoarele luni, a declarat Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc. Problemele producătorilor români ar putea fi amplificate şi de refuzul Rusiei de a mai primi importuri de carne de porc din UE, după ce s-au depistat cazuri de pestă porcină.

Bani pentru tineri

Comisia Europeană a alocat României aproximativ 100 de milioane de euro în cadrul Youth Employment Initiative, în vederea combaterii şomajului în rândul tinerilor, potrivit unui comunicat al CE. Youth Employment Initiative este un program în valoare de 3 miliarde de euro, alocate ţărilor cu regiuni în care peste 25% dintre tineri nu au un loc de muncă sau nu sunt încadraţi în sistemul de învăţământ. La rândul său, România trebuie să aloce din Fondul Social European cel puţin aceeaşi sumă pentru a reduce şomajul în rândul tinerilor.

Tags:

About Adrian Sălăgean