Fluturi delicaţi, maci arzători, mămăruţe simpatice ori cireşe îmbietoare – sunt doar o parte dintre picturile care împodobesc creaţiile unei tinere artiste din Hunedoara, pasionată de design vestimentar. Luana Harabagiu adoră să lucreze cu piele, aşa că a ales să lucreze accesorii pentru femei şi pentru… căţei.
Luanei i-a plăcut întotdeauna să lucreze câte ceva, aşa că a terminat la Timişoara, în 2004, specializarea de designer vestimentar, dar… un dar a făcut-o să devină un artist hand made. A început să lucreze efectiv atunci când şi-a pus în gând să-i facă mamei ei un cadou cu totul special. Un pas care a marcat viaţa tinerei: “A fost un cadou de 8 Martie pentru mama mea, voiam să-i dăruiesc ceva frumos, special… Cum mie îmi place foarte mult să lucrez în piele, m-am gândit că cel mai frumos cadou pentru o doamnă ar fi o poşetă, pentru că, cu toţii ştim, cât de înnebunite sunt femeile după asemenea accesorii. Mama ştia că am pasiunea asta pentru creaţie, dar cadoul meu a surprins-o şi a încântat-o. Asta m-a motivat şi am început să creez tot mai multe modele pentru doamne şi domnişoare. Chiar mama m-a încurajat să apuc pe drumul ăsta, mi-a dat încredere în mine şi mi-a spus mereu că am talent şi ar trebui să continui, să merg pe drumul ăsta. Şi aşa am făcut”. Asta se întâmpla în primăvara anului trecut – acum Luana are cliente care o “agaţă” pe pagina de facebook, sau, pur şi simplu, o opresc pe stradă. Între timp, tânara a început să participe şi la târgurile cu produse hand made din marile oraşe. Recunoaşte că îi place să lucrez produse unicat, nu de serie, mai ales la partea de genţi: “Încă din anii studenţiei mi-a plăcut să lucrez mult în piele, material care mă încântă foarte tare – este un produs natural, ecologic. Prima geantă, cea făcută cadou mamei, am lucrat-o dintr-o piele moale, perforată, de culoare albă, cu o pictură de sezon zic eu – fiind primăvară am făcut nişte mămăruţe roşii cu negru. Partea de sus am brodat-o la maşină”. A fost doar prima piesă dintr-o colecţie de sezon…
Colecţia “Antonela-Luana”
“Pielea este un material pretenţios, mai dificil de lucrat decât celelalte pentru că, odată ce ai împuns într-un loc, nu mai poţi drege greşeala; ai croit, dar, în momentul în care coşi, pielea rămâne găurită. Trebuie să fii sigur pe tine când lucrezi cu piele”, este convinsă tânăra creatoare. Îşi fidelizează clientele cu genţi, rucsaci şi plicuri: “În materie de genţi, sezonul primăvară-vară 2014 aduce în atenţie culori tari, cum este galbenul, rozul, verdele şi albastrul care este, pe lângă o culoare plăcută, şi una căutată de doamne. Eu lucrez modele casual, care se pot purta zi de zi, dar şi la diferite ocazii mai speciale”. Luana nu doar gândeşte modele şi coase piele, dar, la final, preferă să dea un “strop” de culoare creaţiilor sale: “Pielea poşetelor este pictată manual, cu vopsele speciale pentru acest tip de material, iar apoi se aplică un lac special care nu permite ca pictura să se deterioreze în timp. Unele poşete le pictez după şabloane cu un pistol special. O pictură manuală pe o poşetă îmi ia cam o oră, adică nu prea mult, pentru că eu nu fac lucruri încărcate, mi se pare că nu arată bine, eu «aplic» detalii micuţe pe poşete – un fluture, o floare sau o mămăruţă”.
În privinţa culorilor şi a modelelor, artista are propriile preferinţe, dar lucrează şi la cererea clientelor: “Mie îmi place mult galbenul, o consider o culoare energică şi am optat să fac mai multe produse pe nuanţa asta, mai ales că acum este în trend. A mers foarte bine un model de geantă încăpătoare, cu spaţiu voluminos. Clientele văd modelul, unele cer alte culori, alte combinaţii de nuanţe. Sunt cliente care vin cu tiparul – să zic aşa – dar, pentru că mie nu îmi place să reproduc 100% un model, la orice produs aduc modificări”.
Moda străzii
“Înainte, doamnele asortau întotdeauna geanta cu pantoful, asta rămâne o regulă clasică, dar eu optez pentru ruperea normei. De exemplu, poţi asorta poşeta cu o brăţară sau eşarfa de la gât. Femeile trebuie să-şi amintească însă că geanta este un accesoriu care iese în evidenţă foarte mult şi în alegerea ei depinde de fiecare cum îi place, ce personalitate are”. Deocamdată, poşetele sunt pentru Luana un hobby, însă unul pe care vrea să-l dezvolte. Şi s-a orientat spre accesoriile pentru patrupede: “Tessa, un cocker spaniol negru, este inspiraţia mea pentru colecţia «Happy Puppy». Îmi plac foarte mult animalele, eu am mai avut o căţeluşă care anul trecut a murit într-un accident de maşină şi ele două au fost primele mele modele. Pentru ele, pentru zilele călduroase, am creat o colecţie de şepcuţe. Am noroc că Tessa este un căţel cuminte şi stă liniştită la probe şi măsurători. Când am început să lucrez aceste modele, le-am făcut să fie cochete şi nu mă gândeam că vor fi şi utile, dar în zilele călduroase şepcuţele le protejează căţeilor capul şi ochii de arşiţa razelor de soare. Pălăriuţele făcute de mine sunt şi practice, nu cad pentru că se închid cu un elastic sub bărbiţă”.
Şi cum îi stă bine unei colecţii de vară, piesele au făcut senzaţie pe litoral: “Grupul nostru a fost senzaţia plajei, iar copiii şi tinerii din Eforie s-au strâns buluc în jurul căţeluşei, au făcut poze peste poze cu ea şi pălăriuţele ei simpatice. Zilele acelea mi-au prins bine, pentru că au început să curgă comenzile din toată ţara, din Bucureşti, Braşov…”. Luana are o pagină de facebook “genti din piele pictate manual”, unde postează fotografii atât cu colecţia de poşete, dar şi cu accesorile pentru patrupede – nu doar şepcuţe, ci şi rucsăcele: “Sincer vă spun că atunci când îi pun Tessei rucsăcelul în spate, atunci când merg cu ea în parc, vara, primăvara, lumea se uită puţin ciudat. Rucsăcelul este puţin mai mare decât o palmă, dar în el încape perfect «recompensa». Îi pui săculeţul pe spate, ea îşi vede de treburi, aleargă se joacă şi, când vrei, poţi să o «premiezi» cu orice ai pus în săculeţ. Rucsăcelul este făcut în aşa fel încât să nu cadă şi să nu incomodeze căţelul în mişcări”. Sacii prinşi în spinarea căţelului se pot asorta cu şepcuţele: “Prima dată când am ieşit cu căţelul în Hunedoara, lumea se întorcea pe stradă după noi, se mirau şi întrebau mereu de unde sunt, cine le face. Le-am spus că eu şi aşa au apărut primele comenzi de la proprietarii de animale”.
Colecţia căţeilor fericiţi
Şepcuţele din colecţia “Happy Puppy” sunt create pe trei dimensiuni, pentru câini de talie mică, mijlocie şi mare, deşi proprietarii de câini mari nu sunt interesaţi să îmblânzească efectul fioros cu ceva “drăgălaş”.
Luana a avut până acum doar patru comenzi pentru căţei de talie mare: “Lucrez pe tipare, merg pe dimensiunile căţelului, dar totul depinde – să zic aşa – de capul animalului. O pălăriuţă se ajustează din elasticul care ţine piesa”. Mai nou, tânăra şi-a îmbunătăţit oferta – a creat şi articole vestimentare pentru patrupede şi are chiar colecţii toamna-iarnă şi primăvară-vară. Face paltonaşe din stofă – lână 100% – “asezonate” cu blăniţă naturală, cu buzunărele: “Spatele unui asemenea paltonaş se croieşte mai mare decât faţa, pentru ca să-şi poată mişca lăbuţele fără să fie incomodat. Să nu vă închipuiţi că mi-a ieşit din prima, am făcut multe încercări şi am colaborat cu o doamnă care a mai făcut hăinuţe de căţei, gen pelerine. Împreună am îmbunăţit tiparele şi acum totul e pe măsura lor”. Colecţia de veşminte de iarnă “Happy Puppy” este prima de acest gen – Luana a creat 10 produse şi acum lucrează la colecţia de vară. Încet, iubitorii de câini află de produsele Luanei şi fac comenzi: “Eu am clienţi care se gândesc la binele căţelului – de exemplu, un paltonaş chiar îi ţine de frig, dar produsele mele sunt mult mai cochete, mai de lux decât cele care se găsesc în mod obişnuit pe piaţă, cele made în China, lucrate în serie. În plus, culmea eleganţei, patrupedul va purta un model unicat!”.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.