Euro, în perfuzii

Articolul a fost vizualizat de 600 ori

Potrivit publicaţiei Financial Times, “Euro mai are de trăit 10 zile!”. Este propoziţia săptămânii în economie. Adoptarea unor măsuri de salvare a zonei euro a devenit tot mai mult o cursă contracronometru. Nu mai este timp! Trebuie făcut ceva! Dar ce?

Analiştii de la Financial Times identifică trei măsuri care, adoptate pas cu pas, ar putea reglementa criza actuală. Într-un prim pas, Banca Centrală Europeană ar trebuie să acorde împrumuturi băncilor, care să le asigure lichidităţile necesare, cu atât mai mult cu cât acestea se află în procedură de achiziţie de obligaţiuni guvernamentale cu pronostic de câştig optimist.

Al doilea pas prevede o stabilizare a pieţei obligaţiunilor, adică o calmare a dobânzilor la care acestea sunt achiziţionate, dobânzi care, în cazul Italiei, de exemplu, au ajuns la o cotă istorică de opt la sută, după ce cu câteva luni în urmă Italia se împrumuta la dobânzi ce nu depăşeau patru la sută. Această stabilizare s-ar putea face prin emiterea de obligaţiuni în comun de guvernele din zona euro. În fine, al treilea pas vizează înfiinţarea unei uniuni fiscale, în care să existe o trezorerie comună de manieră a articula sincron economiile ţărilor din zona euro. Ultima şansă pentru liderii europeni de a adopta măsuri reale pentru evitarea colapsului este summit-ul din 9 decembrie.

Tags:

About Adrian Sălăgean