Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,654 ori

“De astăzi, încep simulările pentru elevii de clasa a VIII-a”, scrie Loredana Goangă, în Mesagerul Hunedorean. Bieţii copii, nici nu şi-au început bine viaţa, că deja le sunt servite minciuni! Ori să fi fost vorba despre simulările unor examene, de exemplu simularea examenului de capacitate?

simularile

“Soluţia în cazul lui Dan Robert amânată pentru marţi”, scrie Daniel Guţă, în Ziarul Hunedoreanului. Fără virgulă, că virgulele se pun doar în zilele cu soţ, iar ştirea asta a fost publicată luni, deci într-o zi fără soţ. Şi fără corector, bag seama.

solutia amanata

Un magazin din Deva care vinde “componente de bicicletă” s-a mutat dintr-un spaţiu în altul (logic) şi patronii au simţit nevoia să fie amuzanţi atunci când au anunţat acest lucru printr-un afiş lipit pe uşa vechiului spaţiu. Ce a ieşit? “Bre, nu-trage !!”, “156,39 metrii3” (de când se măsoară distanţa în metri cubi şi de când se scrie “metrii” în loc de “metri”?) şi “In cazul in care ati tras la clantza – poate nu aveti nevoie de componente de bicicleta, ci de un optician bun !!”. Ce glume bune, domn’e! Era să râd!

clantza metrii

“POLITICĂ. USL lipit la loc. Ponta renunţă la Constantin, Iohannis vicepremier pe Finanţe”. Aşa a scris Raluca Cetean pentru Ziarul Hunedorean. Virgule? “N-avem frate că ce să facem noi cu atâtea virgule virgulele-s pentru âncepători lasă-neee Chioruleee în pace!”. Că cam aşa.

usl lipit la loc

“Încă o manifestare împotriva mineritului pe bază de ceanuri, astăzi dimineaţă la Deva”, a scris, de vreo două săptămâni, Irina Năstase în Glasul Hunedoarei. Eu aş fi zis “manifestaţie”, nu “manifestare”. Şi sigur nu aş fi scris “ceanuri” decât dacă mă grăbeam foarte tare – ceea ce nu se întâmplă niciodată, pentru că io-s ardelean şi pe noi nu ne grăbeşte nimeni!

ceanuri

Şi televiziunile de la care (încă mai) am pretenţii mai dau cu stângu-n dreptu’. De exemplu, Digi 24 a prezentat o ştire despre filmul Lego şi a scris “Marea aventură LEGĂ” în loc de “Marea aventură LEGO”. Nu-i grav, dar când se întâmplă la case mai mari şi observ, nu pot să iert.

lega2

Nişte oameni trişti, dar mai ales frustraţi din motive pe care numai ei le cunosc, au început să lovească în oamenii politici ai momentului (care nu au binevoit să-i plătească). Nimic rău, dacă ar avea şi dovezi că oamenii politici au greşit; în fine, nu-mi stă în fire să discut (despre) politică, eu sunt cu gramatica aplicată. Am găsit, într-un text scurtuţ, următoarele greşeli: “noi hunedorenii”, “recunoştiinţa noastră” şi “strajnic elogiată”. Straşnică scriitură, dragii mei. Dacă aţi fi deschis o carte de gramatică în viaţa voastră, aţi fi avut recunoştinţa mea eternă. Noi, hunedorenii, ne bucurăm că încă mai avem presă, fie ea şi online, dar haideţi să nu mai măcelărim în asemenea hal limba română! Ştiu cum e să scrii la nervi, că şi mie mi s-a mai întâmplat; problema e că atunci când eşti pe cont propriu şi n-ai corector care să te “spele”, vede lumea cam câtă gramatică ştii, de fapt.

noi hunedorenii

recunostiinta noastra

strajnic

În Servus Hunedoara, Mihaela Tămaş a scris despre un “marş de protest al pensionarilor şi salariţilor CFR, la Deva”. Un salariat, doi salariaţi. Sau salariţii sunt angajaţii pe care-i “sare” salariul câte o lună şi deci îl încasează numai o dată la două luni?

salaritilor

Observaţi cum eu, de mulţi ani, mă tot chinui să le atrag colegilor atenţia asupra greşelilor pe care le fac prin ziare sau pe la televiziuni. În tot acest timp, “viitor de aur ţara noastră are” – asta mi-e concluzia după ce citesc comentarii cum este cel de mai jos, “cules” din Servus Hunedoara:
“acum imi dau seama cat de mintiti suntem de presa si televiziune si nu inteleg de ce macar in cazul unui om al legi sa fie dreptate,cum de colegii politisti nu au curajul sa precizeze ca acest tanat politist era in timpul serviciului si ca au fost anunta-ti telefonic de el sa vina in ajutorul lui ca e urmarit de tinerii care ii amenintau viata , cunosc cazul acestui politist e supus numeroaselor interventi chirurgicale , si viata lui ii in pericol din cauza unor copii de bani gata si cu relatii in anunite curente politice , si isi permit sa i-a viata cui doresc ei pt ca au relatii si parinti fara minte ce ii apara”.
Vai de capul meu!!! Cineva să-i taie ACUM accesul la Internet acestei comentatoare, până nu mai murdăreşte şi alte site-uri! Ai dreptate, doamnă Cristina. Presa minte, dumneata ai decis!

cristina

Dacă unii jurnalişti ar prefera să scrie exclusiv fără diacritice, alţii sunt prea zeloşi şi pun mai multe decât ar trebui. De exemplu, membrii Asociaţiei “Împreună pentru Tine”, care au tipărit, cu fonduri europene, o broşură intitulată “Cetăţi feudale din judeţul Hunedoara” – aici apare scris “satul Suşeni”.
Atât hărţile tipărite, cât şi Google Maps ne spun că localitatea cu pricina se numeşte Suseni, da’ ce ştie REGIO ce şi cum? Important e să absorbim fondurile europene.

suseni2

suseni

Un cititor mi-a trimis o sesizare: cică pe site-ul Consiliului Judeţean Hunedoara există un “buton” care traduce cam aiurea conţinutul. Într-adevăr, cineva s-a gândit să facă site-ul accesibil şi vizitatorilor care nu cunosc limba română, doar că în loc să-l traducă, a pus butonul de la Google Translate. Acu’… Google face ce poate, dar eu nu m-aş baza pe această unealtă GRATUITĂ ca să-mi traducă documente oficiale sau site-ul unui consiliu judeţean. Serios că nu aş face-o nici pentru cartea mea de vizită, cine ştie cum m-ar transforma din Chioru’ Corectoru’ în “Băsescu proofreader” sau ceva asemănător.
Dacă ştiţi un pic de engleză, franceză sau orice altă limbă străină, vă recomand să intraţi pe site-ul cjhunedoara.ro şi să daţi un click pe butonul din dreapta-sus; o să vă râdeţi, garantat, cel puţin 10 minute de cum a măcelărit Google toate textele de acolo!

cjh

Până săptămâna viitoare, să corectaţi, bine?

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'