Sute de elevi hunedoreni participă în aceste zile la sesiuni de training şi consiliere în carieră, organizate de REPLICA şi Asociaţia “4 Career”, cu sprijinul Carpatcement. Cursurile sunt susţinute de consultantul Gabriel Chicioreanu, care le-a oferit tinerilor, în regim de voluntariat, cele mai importante indicii, pentru ca aceştia să aleagă profesia potrivită, să îşi găsească un loc de muncă după absolvire şi să îşi construiască o carieră de succes.
Primii beneficiari ai campaniei de consiliere în carieră iniţiată de săptămânalul REPLICA şi Asociaţia “4 Career” au fost elevii Colegiului Naţional “Iancu de Hunedoara”. Liceeni sau încă elevi de gimnaziu, dar pe punctul de a absolvi şcoala generală, copiii au fost învăţaţi să îşi descopere abilităţile care ar putea fi definitorii pentru viitorul lor profesional. Reprezentantul Asociaţiei “4 Career”, Gabriel Chicioreanu, spune că momentul acesta este foarte important, mai ales pentru elevii de gimnaziu, tocmai pentru că viitoarea lor carieră începe chiar în clasa a noua, odată cu opţiunea pentru o specializare sau alta, la nivelul claselor de liceu sau a şcolii profesionale.
Evoluţie graduală în carieră
Consultantul în carieră spune că este foarte important pentru copii ca, în timpul liceului, iar apoi pe parcursul anilor de studenţie să se implice în activităţi care îi atrag, fie că este vorba despre voluntariat, fie despre un eventual loc de muncă.
“O prietenă de-a mea, Claudia, este acum managerul uneia dintre cele mai mari cafenele din Bucureşti. A început să lucreze acum şase ani, pe când ea avea doar 16. A plecat de la cel mai puţin important post şi a evoluat gradual, în aşa manieră încât proprietarul a ajuns să preţuiască foarte mult experienţa ei. Este important ca tinerii să fie motivaţi şi să aibă curajul de a lua decizii”, explică specialistul în cariere.
Uneori câştigi, alteori… înveţi!
Tot de la el elevii din Hunedoara au aflat care sunt site-urile care îi pot ajuta să îşi găsească un loc de muncă sau cele unde experienţa lor profesională poate fi pusă în valoare şi poate atrage în viaţa lor oameni valoroşi. Tinerii au învăţat să realizeze şi o analiză SWOT, pentru a descoperi care sunt punctele tari şi punctele slabe, oportunităţile şi ameninţările care îi pândesc, având în vedere că pentru job-urile cele mai bine plătite ajung să concureze sute sau chiar mii de candidaţi. “Adolescenţii mi-au mărturisit că li s-a întâmplat de multe ori să aibă un eşec. Spre exemplu, banala situaţie în care încerci să pregăteşti o mâncare, de exemplu, şi nu îţi iese. Ce învăţăm de aici? Că uneori câştigi, alteori… nu, nu pierzi! ÎNVEŢI!”. Sesiunile de consultanţă în carieră i-au mai învăţat pe tinerii hunedoreni să identifice care sunt lucrurile care îi motivează, care sunt succesele lor definitorii din trecut şi prezent, dar şi să-şi descopere abilităţile: ce ştii că poţi să faci şi ce ţi-ai dovedit că poţi să faci până în prezent. Peste câteva zile săptămânalul REPLICA şi Asociaţia “4 Career”, susţinute de Carpatcement Holding, vor organiza la Hunedoara o conferinţă pe tema alegerii şi dezvoltării carierei la tineri. La eveniment vor fi invitaţi profesionişti din cele mai diverse domenii, care îşi vor spune poveştile, iar tinerii le vor putea pune întrebări. Evenimentul va fi organizat la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, iar intrarea va fi liberă.
“Oamenii trebuie să aibă încredere în ei”
Gabriel Chicioreanu, în urmă cu câţiva ani, ai decis să renunţi la profesia ta de economist şi la postul de director al unei companii de leasing şi să te reprofilezi într-un domeniu complet diferit: orientarea profesională. Care a fost motivul pentru care ai luat decizia de a face o schimbare radicală?
Eu eram foarte pasionat de ceea ce făceam şi dedicam serviciului foarte mult din timpul meu. Lucram, pe atunci, într-o companie de leasing din Bucureşti. Asta s-a întâmplat din 2004 până în 2008. Apoi acţionariatul s-a schimbat, iar noul acţionar şi-a adus managerul general, ceea ce era normal, iar eu am devenit adjunct, funcţie pe care am ocupat-o până în 2010. În urmă cu cinci ani m-am hotărât să nu mai lucrez 10-12 ore pe zi şi m-am dus la muncă de la ora 9 la 17. Ulterior, activitatea companiei s-a restrâns şi eu am decis să investesc mai puţin din timpul meu aici. Renunţând să mai muncesc la fel de mult, am realizat că am foarte mult timp liber şi am constatat că aş vrea să fac altceva. După ora 17 aveam foarte mult timp liber şi m-am gândit să îl investesc pe partea educaţională. Mi-a fost recomandat masteratul de consiliere şi orientare în carieră, datorită profesorilor care ofereau acel masterat. Toată seria de cursuri a fost interactivă. Nu a fost ca pe vremuri: să mergem la cursuri, să luăm notiţe şi după aia să redăm la examene, cuvânt cu cuvânt, tot ce am învăţat. Am fost foarte încântat de dezvoltarea mea personală. Eram, oricum, obişnuit să lucrez cu oamenii, însă masteratul mi-a oferit o nouă perspectivă de a relaţiona, prin prisma carierei.
Ulterior, ţi-ai înfiinţat propriul ONG: “4 Career”?
Iniţial, “4 Career” a fost un brand de sine stătător, pentru că eu am început pe cont propriu, împreună cu o colegă. Ea s-a îndreptat spre alte proiecte, iar eu am rămas fidel startului nostru din martie 2011. Anul trecut, am înfiinţat Asociaţia “4 Career”, prin care desfăşor activităţi de voluntariat, de ajutorare a unor copii, activităţi profesionale de consiliere şi orientare în carieră, work-shop-uri, conferinţe şi diverse evenimente. Pe lângă consilierea în carieră, asociaţia “4 Career” oferă ateliere de managementul timpului şi managementul stresului, comunicare şi bune maniere.
Tu faci foarte mult voluntariat. Este o opţiune din care se poate trăi decent, profesia aceasta de consultant în carieră?
Anul trecut am făcut foarte mult voluntariat. Poate 90 la sută din activitatea mea a însemnat voluntariat, am beneficiat de alt fel de recompense, tot în regim de voluntariat sau ca acces la evenimente foarte importante, acces care m-ar fi costat foarte mult, chiar şi câteva sute de euro sau dolari.
Unde au loc majoritatea întâlnirilor cu beneficiarii serviciilor ONG-ului?
Întâlnirile faţă în faţă, în Bucureşti. Pentru persoanele din celelalte oraşe din ţară, există posibilitatea de comunicare online. Asta, desigur, în afara zilelor sau săptămânilor în care sunt eu plecat în diferite zone ale ţării în proiecte similare cu cel de la Hunedoara. Până acum am fost la Slatina, Râmnicu-Vâlcea, Ploieşti, Mioveni, Ciocăneşti.
Există diferenţe între copiii din diferite regiuni ale ţării? Ai regăsit în ei un anumit specific al oraşelor în care locuiesc?
Nu aş putea să spun asta. Grupurile sunt eterogene. Peste tot am întâlnit şi copii mai atenţi, şi copii interesaţi de alte lucruri, cum ar fi reţelele de socializare sau fetele şi băieţii din viaţa lor. Şi este normal să fie aşa. Pentru că sunt la vârsta adolescenţei, când încearcă să se afirme în societate.
Urmează o conferinţă gratuită pentru toţi elevii din municipiul Hunedoara. Ce presupune această conferinţă de orientare în carieră?
Este o conferinţă pe care am programat-o să se desfăşoare săptămâna viitoare (urmează să stabilim exact ziua în funcţie de disponibilitatea sălii). La eveniment vor fi invitate mai multe persoane din comunitate: patroni, medici, avocaţi, economişti, jurişti, procurori, ingineri, tocmai ca să le povestească elevilor din liceele din Hunedoara ce i-a făcut pe ei să aleagă profesiile respective, ce presupun ele, dacă ar mai face aceeaşi alegere şi ce recomandări le-ar face tinerilor.
Ce le-ai spune tinerilor hunedoreni, în condiţiile în care majoritatea lor speră să plece în oraşe mai mari sau în străinătate, unde să găsească un loc de muncă bine plătit?
Există şi varianta antreprenoriatului. Ar fi important ca tinerii să ştie că, dacă au până în 35 de ani, au la îndemână diverse proiecte şi programe pentru care pot aplica, iar acestea sunt susţinute financiar de autorităţile române sau cofinanţate din fonduri europene. De fapt, nu doar tinerii, ci oamenii în general, trebuie să aibă încredere în ei. Şi să realizeze că fiecare se pricepe foarte bine la ceva, că are o abilitate, o competenţă pe care o poate dezvolta şi mai mult. Şi, dacă nu vor să se complacă, POT bifa excelenţa în viaţa lor!
Oricum avem o gramada de tineri cu studii ,chiar superioare terminate cu brio ! Dar ce mai conteaza ,o sa avem ogeneratie foarte bine pregatita si locuri de munca “ioc” !
Cu energia de doua ori mai scumpa decat in Spania ,cu contributia angajatorului printre cele mai mari din Europa si cu TVA-ul ridicat sansa competitivitatii activitatilor industriale e mica ,iar serviciile se dezvolta doar cand cei ce castiga din activitatea industriala au destui bani sa-si permita “serviciile’ ! Cam atat !