Ancheta declanşată după explozia din subteranul minei Uricani intră pe linie dreaptă. După sute de martori audiaţi, a venit şi rândul persoanelor incriminate să răspundă întrebărilor anchetatorilor. “Precedentul” condamnaţilor în dosarul exploziei de la Petrila induce, oarecum, un alt deznodământ decât cel arhicunoscut deja şi reclamat de mineri la vremea înmormântării victimelor, cel conform căruia “morţii sunt (iarăşi) de vină”.
Procurorul Ion Nicodim de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara spune că în dosar au fost audiaţi sute de martori, ajungându-se acum la faza audierii persoanelor care ar putea fi trimise în judecată, în calitate de inculpaţi, sub acuzaţiile de ucidere din culpă şi nerespectarea legislaţiei privind securitatea muncii. “Am primit la dosar şi expertizele INSEMEX Petroşani (Institutul pentru Securitate Minieră), precum şi raportul Inspecţiei Muncii, raport care ne indică vinovăţii pentru patru persoane din cadrul Exploatării Miniere Petroşani. Până la soluţionarea dosarului, numele acestora nu pot fi publicate, deocamdată, însă ne cam apropiem de finalizarea cercetărilor”, spune Ion Nicodim, care adaugă că ancheta a durat aproape 10 luni pentru că cercetarea unui asemenea eveniment presupune proceduri amănunţite, dată fiind complexitatea fenomenelor care au loc în subteranul unei mine de huilă.Secretomanie, pe motive de procedură
REPLICA a solicitat date despre concluziile cercetărilor făcute de inspectorii de muncă, însă răspunsul a fost unul cât se poate de general. Deşi în adresa întocmită de redacţie au fost solicitate, pe lângă numele viitorilor inculpaţi din dosar, şi informaţii despre celelalte concluzii ale anchetei, precum şi despre măsurile dispuse, răspunsul s-a limitat la câteva fraze. “Cercetarea evenimentului s-a derulat în perioada 05.02.2011 – 15.07.2011. Dosarul evenimentului a fost înaintat către organele de cercetare penală, conform legii 319 din 2006.
Până la finalizarea cercetării nu vă putem pune la dispoziţie alte informaţii referitoare la accident. La finalizarea anchetei penale, dacă veţi manifesta interes pentru subiect, vă stăm la dispoziţie cu răspunsuri la întrebări. Vă facem precizarea că stabilirea vinovăţiei pentru persoanele implicate este stabilită în justiţie şi nu ne putem pronunţa în locul instanţei de judecată”, se arată în răspunsul semnat de inspectorul general de stat Dantes Nicolae Bratu. Răspunsul a venit formulat în acest fel, cu toate că surse din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara ne-au declarat că raportul Inspecţiei Muncii stabileşte clar vinovăţii pentru patru persoane din conducerea Exploatării Miniere Uricani şi oferă şi numele acestora. Cinci bărbaţi care lucrau la un panou electric în subteranul minei de la Uricani au murit în urma unei explozii petrecute pe 5 februarie, anul acesta, urmată, la câteva ore, de o a doua deflagraţie.
În precedentul caz de acest gen, petrecut în 2008, într-o altă mină din Valea Jiului, la Petrila, soldat cu 13 morţi şi 15 răniţi, trei şefi ai minei în cauză au primit pedepse cu închisoarea, cuprinse între 6 ani şi jumătate şi 7 ani şi jumătate, însă sentinţa nu este definitivă, cauza aflându-se acum pe rolul Curţii de Apel Craiova.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.