Ruperea lanţurilor corupte şi opresive este arma cea mai redutabilă a Occidentului în tendinţa sa hegemonică spre Est. Profitând de slăbiciunea URSS, ascunsă sub brandurile gorbacioviste “Perestroika” şi “Glasnost”, elegant şi fără să lase urme de tancuri şi sânge în Istorie, puterile occidentale au exploatat inteligent setea de democraţie a popoarelor, au excitat nemulţumirea populară, iar pe valul de proteste creat au lansat cel mai performant surfing diplomatic, care a dus la integrarea Cehiei, Ungariei, României, Poloniei, und so weiter, în zona de influenţă occidentală. Cortina de fier dintre Est şi Vest a devenit mai transparentă. Frontul rece s-a mutat în 20 de ani de la Berlin la Kiev, via Chişinău, odată cu scăderea alonjei de intervenţie a ruşilor în Europa. Încet-încet URSS s-a retras în matca vechii Rusii şi azi pare incredibil că, la mai puţin de o generaţie în timp, tancurile sovietice, nestingherite, făceau “ordine” în Budapesta, sau înecau în sânge “Primăvara de la Praga”.
Lucrarea din Ucraina s-a făcut după reţeta care ne-a adus şi pe noi în casa Uniunii Europene. Numai că pentru Rusia este deja prea mult. Stalin deja începe să se învârtă în mormânt.
Avansul cultural şi economic al Occidentului s-a apropiat atât de mult de Moscova, încât Rusia a reacţionat violent. După ce a pierdut floarea Imperiului, Mama Rusie nu are cum să accepte la Kiev un guvern pro-european, interesat să semneze cu Uniunea Europeană un acord comercial strâns. Fără Ucraina nu va mai exista Uniunea Euroasiatică. Fără Ucraina dispare controlul Rusiei asupra unor resurse naturale incredibile. Să nu amintim decât de resursele de gaz metan neexploatate, despre care experţii spun că ar ajunge pentru aprovizionarea Ucrainei peste un mileniu. Fără Ucraina, prestigiul de mare putere a Rusiei ar fi umilit ireversibil.
Prin urmare, îndepărtarea lui Ianukovici nu a apropiat Uniunea Europeană de Kiev, ci a adus mai aproape Rusia. Foarte curând, situaţia din Ucraina va fi controlată din nou de Putin, iar Occidentul nu va avea decât să ia act de acest lucru. Imposibilitea americanilor şi a UE de a aduce şi Ucraina în zona democratică a lumii este evidentă, aşa cum este foarte vizibilă uşurinţa cu care ruşii pot reface părţi din fosta URSS.
Mă întreb ce se va întâmpla dacă etnicii ruşi din Republica Moldova vor începe să ceară intervenţia militară a Rusiei ca să scape de “atacurile” naţionaliste. Probabil, nu se va întâmpla nimic.
După cum vedem, Rusia lui Putin nu e interesată decât de mizele mari. Iar “Primăvara de la Kiev” este una dintre acestea.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.