Conferinţă cu premii pentru dezvoltarea carierei

Articolul a fost vizualizat de 4,142 ori

Săptămânalul REPLICA, împreună cu organizaţia “4CAREER”, cu susţinerea Carpatcement, continuă seria de întâlniri destinate elevilor hunedoreni. Campania de implicare socială “Career Motivation” a inclus deja mai multe şcoli şi licee din municipiul Hunedoara şi din oraşul Călan, iar copiii spun că au aflat, unii pentru prima oară, cum trebuie să îşi aleagă o carieră şi ce trebuie să facă pentru a-şi găsi un loc de muncă.

Liceenii din Călan au aflat cum pot reuşi mai uşor în alegerea carierei potrivite pentru fiecare dintre ei

Liceenii din Călan au aflat cum pot reuşi mai uşor în alegerea carierei potrivite pentru fiecare dintre ei

Sute de elevi hunedoreni din clasele terminale de gimnaziu şi liceu, dar şi elevi de clasa a zecea, au participat în aceste zile la sesiuni de training şi consiliere în carieră, organizate de REPLICA şi Asociaţia “4CAREER”, cu sprijinul Carpatcement. Cursurile au fost susţinute, vreme de aproape două săptămâni, de consultantul Gabriel Chicioreanu, reprezentantul “4CAREER”, care le-a oferit tinerilor, în regim de voluntariat, cele mai importante indicii, pentru ca aceştia să aleagă profesia potrivită, să îşi găsească un loc de muncă după absolvire şi să îşi construiască o carieră de succes. “Am decis să ne alăturăm acestei iniţiative pentru că suntem susţinătorii educaţiei, şi mai ales a uneia care sprijină şi contribuie la dezvoltarea durabilă. «Acces la educaţie» este un proiect asemănător pe care îl implementăm în comunităţile gazdă ale fabricilor noastre şi, la fel ca în situaţia de faţă, accentul cade pe copii şi pe dezvoltarea lor intelectuală şi profesională. Sprijinim demersul Asociaţiei «4CAREER» pentru că ne dorim să contribuim la un mediu sustenabil şi la evoluţia pe o scară ascendentă a sistemului de educaţie românesc”, declară Bogdan Arnautu, Manager de Comunicare al Carpatcement. Elevii de la Colegiul Naţional “Iancu de Hunedoara”, Colegiul Economic “Emanuil Gojdu”, Şcoala Generală Numărul 5 din Hunedoara, şi Liceul Tehnologic “Ovid Densusianu” din Călan sunt deja beneficiari ai proiectului de consiliere susţinut de către REPLICA, Asociaţia “4CAREER” şi Carpatcement Holding.

Cauze ale dezorientării

Directorul Liceului Tehnologic “Ovid Densusianu” din Călan, Ioan Teodorescu

Directorul Liceului Tehnologic “Ovid Densusianu” din Călan, Ioan Teodorescu

Noi avem un consilier aici, la şcoală, care se ocupă în special de clasele de liceu, în timp ce o altă persoană, consilierul educativ, se ocupă de clasele primare şi de gimnaziu. Cu toate acestea, orice sprijin din afară este binevenit. Copiii au nevoie de acest ajutor, mai ales că, din discuţiile cu diriginţii şi cu ceilalţi colegi ai mei, constat că elevii sunt puţin dezorientaţi în a-şi alege meseria. Asta deoarece zona noastră este caracterizată de lipsa părinţilor, care sunt plecaţi la muncă peste graniţe”, explică directorul Liceului Tehnologic “Ovid Densusianu” din Călan, Ioan Teodorescu (foto). Acesta mai spune că tinerii sunt interesaţi de meseriile cele mai “vânate” din judeţ, cum ar fi cele de medic sau avocat, dar după reintroducerea şcolii profesionale, elevii se gândesc şi la meserii precum cea de mecanic auto sau sudor. “Asta mai ales că avem o colaborare cu «Dacia Service» Deva, iar pe fosta platformă industrială de la noi din oraş patronul a anunţat deja că există cerere pentru profesionişti în confecţii metalice şi sudură. Chiar ne-au solicitat sprijinul în acest sens, în a pregăti sudori pentru firma respectivă. Deocamdată, la Colegiul din Călan există doar specializarea de mecanic auto, dar de la toamnă va fi înfiinţată o nouă specializare, cea de sudori”, adaugă Ioan Teodorescu. Liceul Tehnologic “Ovid Densusianu” oferă elevilor din Călan, dar şi din satele aparţinătoare, mai multe specializări, printre care: ştiinţele naturii, construcţii şi instalaţii, lăcătuşerie-mecanică, textile, electro-mecanică şi electrică, dar şi un nivel de şcoală specială. Până acum, foarte mulţi dintre băieţi au optat pentru specializarea mecanică-auto, tentaţi de ideea de a face practică într-o companie de renume, dar şi de aceea de a-şi deschide un atelier după absolvirea liceului sau a şcolii profesionale. Pe fosta platformă siderurgică de la Călan, în Parcul Industrial, ar putea fi deschisă o fabrică de medicamente, iar sudorii sunt foarte căutaţi, pentru că se lucrează la amenajarea spaţiilor necesare.

Muncă la căpşuni, de la 5 dimineaţa

Paul Gheorma este unul dintre elevii Liceului Tehnologic din Călan care tocmai a luat parte la una dintre sesiunile de training în carieră organizate de REPLICA şi “4CAREER”. Este elev în clasa a XII-a şi vrea să îşi deschidă un salon de tatuaj, după ce va lucra o vreme peste graniţe, unde are de gând să strângă banii necesari. Spune că sesiunea de training şi consiliere în carieră a fost “foarte OK şi ceva de la care să poţi să înveţi”. “Ne-am dat seama că poţi face ceva şi în România, că şi aici poţi să te dezvolţi şi să ai o afacere de succes. A fost altfel decât la orele obişnuite. Totul a fost mult mai deschis, nu ni s-a dat să scriem, am putut să intervenim şi noi”, adaugă Paul. Eusebiu Chim este un alt beneficiar al campaniei de consiliere şi dezvoltare în carieră, iniţiată de REPLICA şi Asociaţia “4CAREER”, cu sprijinul Carpatcement Holding.

“A fost fantastic! Total diferit de celelalte ore şi, dacă toată lumea ar reuşi să lucreze, eu zic că România s-ar descurca mult mai bine. Acum, după ora asta, am senzaţia că şi în ţară se poate face ceva. Eu nu am ştiut că sunt site-uri unde pot să-mi găsesc de lucru şi să mă angajez foarte repede. Acum ştiu şi sigur o să-mi folosească la ceva. De obicei, nu prea sunt atent la ore, dar acum am fost, pentru că… no… mă interesează să-mi găsesc un loc de muncă. Îmi trebuie în viaţă. Eu am lucrat în vacanţa de vară trecută două luni şi jumătate, la cules de căpşuni, zmeură şi mure. Am venit acasă cu 2.700 de euro, bani de buzunar, pe care nu aveam cum, sub nicio formă, să-i fac aici. Am plecat la ai mei, mama cu tata, care erau deja acolo. Ne trezeam la ora 4 dimineaţa, lucram până la 11, iar apoi aveam pauză până la două, când se făcea foarte cald. Apoi ne scotea din nou, până seara, la şase-şapte. Dar am stat de multe ori şi până la nouă-zece seara. Acum am vorbit cu un prieten care m-a chemat tot în Germania… S-ar putea să îmi găsească ceva ca şofer…” povesteşte Sebi, unul dintre tinerii care, dacă ar reuşi să strângă suficienţi bani, în câţiva ani ar fi dispus să îi investească în propria afacere, aici, în Călan.

De unde vin, cine sunt, încotro mă îndrept?

Reprezentantul Asociaţiei “4CAREER”, Gabriel Chicioreanu, consultant în carieră, spune că este foate important pentru tineri să afle care sunt abilităţile lor şi să se diferenţieze în funcţie de acestea. “Pentru aceasta, copiii trebuie să îşi răspundă la trei întrebări esenţiale: «de unde vin, cine sunt şi încotro mă îndrept?». “Cine sunt” reprezintă toată experienţa pe care au acumulat-o la liceu. Ce au învăţat, poate, mai mult la biologie şi fizică, la istorie şi matematică. Mai sunt şi acele activităţi în care s-au implicat: poate activităţi de voluntariat, poate activităţi în Consiliul elevilor. Pasionaţii de sport au un atu: disciplina, care îi va ajuta foarte mult în viitor. De asemenea, copiii trebuie să ştie care este calea cea mai scurtă pentru a-şi atinge destinaţia. Nimeni nu va merge în Retezat, ocolind pe la Constanţa, de exemplu, ci toată lumea – şi aici mă refer la copiii din Călan – va alege varianta cea mai scurtă, prin Haţeg. Un lucru similar se întâmplă şi în profesie”, explică Gabriel Chicioreanu, expertul în dezvoltarea carierei. Acesta le-a explicat tinerilor că, în alegerea carieriei, informaţiile sunt foarte importante, iar alegerea este una personală. “La fel ca atunci când te îndrăgosteşti: individual, niciodată în grup”, cum îi place lui să le spună adolescenţilor.

Copiii au aflat care sunt site-urile unde pot găsi locuri de muncă, dar li s-a recomandat să apeleze şi la sistemul “PCR”: Pile, Cunoştinţe şi Relaţii: “Am o prietenă care a dat într-o seară o petrecere, între prieteni, iar la un moment dat a închis muzica şi ne-a spus tututor că îşi caută de lucru. A primit recomandări să îşi depună CV-ul pentru două oferte. Tinerilor nu trebuie să le fie teamă să apeleze la cunoştinţele sau prietenii pe care îi au, pentru a-şi găsi un loc de muncă. Dacă nu o vor face ei, postul respectiv va fi ocupat de o altă persoană, nu neapărat mai bine pregătită, dar care şi-a depus CV-ul la timp sau şi-a anunţat, cumva, intenţia de a lucra în respectiva companie. Absolvenţii trebuie să ştie că nimeni nu te va lua la palme pentru că ai încercat să obţii un loc de muncă, depunându-ţi un CV. Însă dacă nu îl vei depune, este clar că nu ai nicio şansă. Cu toţii ştiu că o condiţie esenţială de a trece un examen este să participi”.

REPLICA te ajută să alegi o carieră de succes

În continuarea campaniei de implicare şi susţinere socială “Career Motivation”, pe care au iniţiat-o pentru tineri, săptămânalul REPLICA şi Asociaţia “4CAREER” vor organiza mâine, cu începere de la ora 13.30, la Hunedoara, o conferinţă pe tema alegerii şi dezvoltării carierei la tineri. Evenimentul va fi organizat la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, în Aula Mare, iar intrarea va fi liberă. La eveniment vor fi invitaţi profesionişti din cele mai diverse domenii: afaceri, sistemul financiar-bancar, sport şi educaţie.

Printre profesioniştii invitaţi şi-au anunţat prezenţa conferenţiarul universitar Carmen Eleonora Hărău, cu o vastă experienţă ca antreprenor şi investitor, avocatul Iuliu Kutas, jurnalistul Dan Terteci, directorul Grup Retail BCR, Flavius Mateoi, campionul mondial în arte marţiale taekwondo, Cosmin Oprescu, dar şi alţi profesori universitari şi de liceu, care îşi vor spune poveştile, iar tinerii le vor putea pune întrebări. Cele mai interesante întrebări vor fi premiate de cei doi sponsori ai evenimentului, Florin Roşoga şi Coaching4you, reprezentată de Lorand Soares Szasz.

About Ada Beraru