Colţul cultural: Amintiri suprapuse

Articolul a fost vizualizat de 1,770 ori

Marţi, va avea loc, la Galeria “Forma” din Deva, vernisajul expoziţiei de pictură, cu genericul “Amintiri suprapuse”, a artistei vizuale Angela Tomaselli. Prezintă criticul de artă Pavel Şuşară.

amintiri suprapuseIubitorii de pictură vor avea ocazia să vadă în expoziţia de la Galeria “Forma” din Deva o serie de lucrări marcate de expresionismul liric şi cel fantastic, cu conotaţii câteodată disparate, legate într-un ansamblu compoziţional, în care se pot observa imagini subliniate pentru a completa universul propriu. Angela Tomaselli este considerată drept unul dintre cei mai prolifici pictori şi graficieni contemporani, folosind ambele tehnici într-un mod plin de umor, cu o dinamică personală asupra lumii înconjurătoare.

Printr-o cromatică personală, în care întâlnim o serie de nuanţe a brunurilor, artista va expune o viziune interesantă asupra unei lumi din adâncurile omenescului, reprezentările geometrice asimilând pete de culoare ce formează o bogată reţea a construcţiei. În prolifica creaţie a artistei vizuale, găsim mai multe cicluri, şi amintesc aici “Fabule”, “Mitologiile subiective” şi iată acum “Amintiri suprapuse”, toate arătând o evoluţie ascendentă către o tehnică de lucru de acum personalizată. În compoziţiile sale nu găsim personajul principal, spectacolul imaginii fiind realizat de înlănţuirea elementelor ca într-un ritm de dans dinamic, expresiv.

Angela Tomaselli s-a născut la Brezoi, în 1943. A absolvit secţia de artă monumentală a Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, avându-i ca profesori pe: Costin Ioanid, G. Popescu, Simona Vasiliu Chintilă. De-a lungul carierei sale a avut numeroase expoziţii personale şi a participat la expoziţii colective, în ţară şi peste hotare, numărându-se, în prezent, printre cei mai reprezentativi pictori contemporani. Are lucrări în colecţii publice din România, Republica Moldova şi în colecţii particulare din Australia, Coreea, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Mauritius, România, SUA. Angela Tomaselli a fost distinsă, de-a lungul timpului, cu numeroase premii şi distincţii, printre care se numără: Premiul U.A.P. din Republica Moldova (la Saloanele Moldovei), în 1995, Premiul Muzeului de Artă din Bacău (la Saloanele Moldovei), în 1995, Diploma de Onoare cu Menţiunea specială a Juriului la Salon International d’Art Quissac Franţa, în 2001, Diploma de Excelenţă a Ministerului Culturii a Republicii Moldova la Bienala Internaţională de Pictură Chişinău. În 2009, Angela Tomaselli a primit titlul de “Cetăţean de onoare” al oraşului Brezoi. Iată ce spune criticul de artă Maria Magdalena Crişan despre creaţia artistei: “…O revenire stăruitoare, nu atât la teme, cât mai ales la modalitatea de expresie plastică, este ceea ce conferă unitate şi, am putea spune, chiar stil picturii atât de lirice, totuşi, a Angelei Tomaselli. Un univers al florilor urieşeşti, dilatate pe ceruri pure, nu întotdeauna de azur, sunând în armonii coloristice, în care familiile brunurilor şi galbenurilor sunt punctate de accente albastre.

Peisajele sunt construite din elementele florii: tulpini, aripi, petale, sepale, stamine, recognoscibile ca atare sau metamorfozate pe negândite în neaşteptate aripi de fluturi, participând prin cromatică la acelaşi univers de forme sinuoase, catifelate.

Dar pacea unora şi frământarea celorlalte sunt topite în aceeaşi înţelegere modern-lirică a vieţii, exprimată mai ales în graiul unor culori temperate, curate, albastruri, galbenuri, roşuri calde, străbătute neliniştitor de cordoane albe şi negre, de accente violete, verzi, conferind tablourilor Angelei Tomaselli o pecete proprie în pictura noastră contemporană”.
În lucrările care vor fi expuse la Galeria “Forma” din Deva, gama cromatică este mai restrânsă în comparaţie cu cele din creaţia anterioară, artista acordând mai multă atenţie acum diversităţii tonurilor, accentuând exprimarea grafică, punând în prim plan forma, cu o mare atenţie către consistenţă. “Amintiri suprapuse” pot inspira privitorul şi îl pot trimite către întâmplări pe care el însuşi le poate recunoaşte în vârtejul vieţii personale.

O expoziţie pe care vă invit să o vedeţi şi vă asigur că veţi avea parte de o adevărată satisfacţie spirituală.

About Mircea Goian