Săptămânalul REPLICA şi Asociaţia “4CAREER”, cu susţinerea Carpatcement, au derulat, vreme de două săptămâni, la Hunedoara, campania de implicare socială şi dezvoltare a carierei “Career Motivation”. Iniţiativa a inclus serii de întâlniri destinate elevilor din judeţ. Printre beneficiarii campaniei de implicare socială şi dezvoltare a carierei s-au numărat elevi din municipiul Hunedoara, din oraşul Călan, dar şi din comuna Şoimuş.
Sute de elevi hunedoreni din clasele terminale de gimnaziu şi liceu, dar şi elevi de clasa a zecea, au participat, timp de două săptămâni la sesiuni de training şi consiliere în carieră, organizate de REPLICA şi Asociaţia “4CAREER”, cu sprijinul Carpatcement. Cursurile au fost susţinute de consultantul Gabriel Chicioreanu, reprezentantul Asociaţiei “4CAREER”, cel care i-a învăţat pe tinerii hunedoreni ce au de făcut pentru a-şi alege profesia care li se potriveşte, dar şi pentru a-şi găsi un loc de muncă după absolvire şi, apoi, pentru a-şi construi o carieră de succes. Beneficiari ai proiectului de consiliere susţinut de REPLICA, Asociaţia “4CAREER” şi Carpatcement au fost adolescenţii de la Colegiul Naţional “Iancu de Hunedoara”, Colegiul Economic “Emanuil Gojdu”, Şcoala Generală Numărul 5 din Hunedoara, Liceul Tehnologic “Ovid Densusianu” din Călan, dar şi elevii din comuna Şoimuş.
“Motivaţia te pune în mişcare”
Campania de implicare şi susţinere socială “Career Motivation”, pe care au iniţiat-o pentru tineri săptămânalul REPLICA şi Asociaţia “4CAREER”, s-a încheiat cu o conferinţă pe tema alegerii şi dezvoltării carierei la tineri. Evenimentul a fost organizat vineri, în 7 martie, la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, în Aula Mare, iar intrarea a fost liberă. La eveniment au fost invitaţi profesionişti din cele mai diverse domenii: afaceri, sistemul financiar-bancar, sport şi educaţie. Printre aceştia s-au regăsit: avocatul Iuliu Kutaş, juristul şi jurnalistul Dan Terteci, Flavius Mateoi, directorul Grup Retail BCR, Cosmin Oprescu, campion mondial în arte marţiale taekwondo, dar şi alţi profesori universitari şi de liceu, care şi-au spus poveştile în faţa tinerilor, iar aceştia le-au pus întrebări. Cele mai interesante dintre acestea au fost premiate de cei doi sponsori ai evenimentului, Florin Roşoga şi Lorand Soares Szasz, reprezentantul “Coaching4you”.
Tinerii hunedoreni au primit în dar cărţi şi CD-uri de la doi dintre cei mai cunoscuţi “speakeri motivaţionali” ai momentului. Unul dintre aceştia, Lorand Soares Szasz, a început ca grădinar la o mică firmă portugheză, dar în numai trei ani a ajuns să lucreze în cadrul celei mai mari firme de training în afaceri din lume, ca manager de dezvoltare. După un parcurs excelent în Portugalia, Lorand Soares Szasz a adus şi în România conceptul de “business coaching”, iar astfel a luat naştere prima companie de “antrenori în afaceri” din România, pe care Szasz o conduce şi în acest moment.
Tinerii au învăţat de la profesionişti
Tinerii care au participat la conferinţa “Career Motivation” au aflat de la directorul Grup Retail BCR, Flavius Mateoi, că, pentru o carieră de succes, trebuie să aibă în vedere trei lucruri: care sunt obiectivele pe termen lung, care este planul pentru atingerea lor, dar şi faptul că acţiunea este foarte importantă. “Le-am spus tinerilor povestea celor zece broscuţe care vroiau să urce pe Everest. Primele cinci au renunţat încă de la baza muntelui şi s-au apucat să facă un grătar, gândindu-se: «Pentru ce atâta efort?». Alte patru au urcat până la jumătate, unde au început să se vaiete cât de greu este, aşa că s-au descurajat una pe alta. O singură broscuţă a ajuns până sus, în vârf. De ce? Pentru că era surdă şi nu ascultase văicărelile celorlalte”, spune tânărul director Flavius Mateoi.
Un alt invitat la eveniment, juristul Dan Terteci, le-a povestit amuzat copiilor cum, în adolescenţă, a renunţat la cariera de actor după o bătaie bună primită de la tatăl său, care nu era de acord cu decizia lui. Astăzi, spune că nu regretă nimic şi adaugă că întotdeauna în viaţă este ideal ca dorinţele inimii să fie în perfect acord cu răspunsul raţiunii.
Ai grijă cu cine te compari!
“Un urs voia, la fel ca broscuţele de care a povestit antevorbitorul meu, să urce Everestul. A urcat el ce a urcat şi, după zile întregi de chin, obosit şi cu labele zdrelite, a ajuns pe cel mai înalt vârf, aşa cum visase. Deşi epuizat, a început să ţopăie încolo şi-ncoace. Când, tot sărind în sus de bucurie, pe un colţ de stâncă a dat peste un vultur care părea foarte nenorocit. «Cum poţi fi atât de trist aici, în vârful muntelui, cu toată lumea la picioare?», l-a întrebat, atunci, ursul. «E drept că sunt în vârful muntelui, dar eu am ajuns aici coborând…», a adăugat vulturul nefericit. De aceea, dacă ne comparăm, trebuie luat întotdeauna în calcul cu cine anume o facem”, a povestit juristul Dan Terteci, fost jurnalist, actualmente director de Cancelarie la Prefectura Hunedoara.
Profesoara Carmen Alic, reprezentanta Facultăţii de Inginerie din Hunedoara, le-a explicat elevilor prezenţi că este foarte important să stabilească singuri ce vocaţie au, care le sunt capacităţile şi ce background de cunoştinţe au, dar şi care le sunt interesele. “Pentru autocunoaşterea voastră nu trebuie să lucraţi singuri – le-a spus elevilor profesoara. Spre deosebire de oportunităţile pe care le-am avut noi, în tinereţe, acum 20-30 de ani, când nici nu auzisem de «dezvoltarea carierei», voi aveţi la dispoziţie consilieri în carieră, specialişti care pot realiza pentru voi profesiograme exacte. De asemenea, sunt o mulţime de proiecte europene, iar Facultatea de Inginerie derulează asemenea proiecte, care vă pot ajuta să vă dezvoltaţi cariera. Şi, trebuie să mai ştiţi un lucru: să vă aşteptaţi la cadouri de la părinţi şi de la prieteni. Viaţa vă oferă şanse, nu cadouri!”, a precizat profesoara.
Aceasta le-a dat elevilor zeci de exemple ale foştilor studenţi pe care i-a coordonat şi care au reuşit să îşi construiască o carieră de succes, unii dintre aceştia lucrând în sisteme bancare internaţionale sau în domeniul ingineriei aeronautice.
Iuliu Kutaş, cu o experienţă profesională de zeci de ani ca judecător şi avocat, spune că tinerii care aleg această carieră riscă să facă două mari greşeli: ignoranţă în ceea ce priveşte ştiinţa dreptului şi necunoaşterea limbii române. Avocatul le-a explicat tinerilor că prestanţa şi manierele sunt, de asemenea, foarte importante.
Blogger de succes: “Acum nouă ani locuiam în parc”
Una dintre cele mai spectaculoase poveşti le-a fost spusă adolescenţilor hunedoreni de cunoscutul blogger Sebastian Bârgău, care câştigă foarte bine făcând ceea ce-i place: scrie pe blog. “Acum nouă ani, locuiam pe o bancă, în parc. Locuiam în parc, pentru că am avut o opinie diferită faţă de aceea a familiei mele, care a vrut să mă fac inginer. Am făcut facultatea, însă cred că, dacă aş fi ajuns cu adevărat inginer, aş fi fost unul sub-mediocru. Ştiu cazuri cum e cel al unui tânăr care s-a făcut medic pentru că familia lui a vrut asta cu orice preţ. Şi, da, el s-a făcut medic, chiar dacă leşina când vedea o picătură de sânge. Mie îmi plăcea să scriu, aşa că, în ciuda greutăţilor, am decis să fac asta. Acum am o familie şi câştig foarte bine, dar am luptat foarte mult ca să realizez ce îmi doresc”, a recunoscut Sebastian Bârgău.
“Şi e important să mai ştiţi un lucru: oamenii care reuşesc au o idee. O idee fixă pe care se axează, dar pe care o pun în practică şi o urmăresc până când reuşesc”, a adăugat bloggerul.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.