Decizia CNADNR de a închide circulaţia pe Defileul Jiului câte şase zile pe săptămână provoacă nemulţumiri în Valea Jiului şi nu numai. Drumarii spun că doar aşa pot termina lucrarea la timp. Edilii din Vale protestează, pe motiv că măsura a fost luată fără consultarea comunităţilor din zonă. Patronii din zonă spun că riscă falimentul. Compania de drumuri naţionale rămâne inflexibilă.
Porţiunea DN 66 dintre Petroşani şi Bumbeşti-Jiu a intrat în reabilitare anul trecut. În 2013, marţea, miercurea şi joia circulaţia pe Defileu era închisă de la ora 900 la ora 1800. Anul acesta, programul de lucru provoacă un deranj şi mai mare.
300 prin Caransebeş, 430 prin Sibiu
Luni, 24 martie, se reiau lucrările de reabilitare a DN 66 pe porţiunea cuprinsă între Bumbeşti-Jiu şi Petroşani. Iniţial, s-a comunicat că lucrările încep pe 17 martie, dar momentul a fost amânat cu o săptămână. Traficul va fi închis pe sectorul de drum amintit în fiecare zi de luni până sâmbătă, inclusiv, de la ora 600 până la 1200 şi de la 1430 până la ora 2030.
Cei care utilizau ruta pentru a ajunge din sudul ţării spre Petroşani, Haţeg sau Deva trebuie să facă ocoluri de sute de kilometri, prin Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Sebeş – Simeria sau prin Drobeta-Turnu Severin – Orşova – Caransebeş. “În ziua de duminică şi în afara intervalelor orare menţionate anterior, traficul rutier se va desfăşura restricţionat din cauza lucrărilor de reabilitate executate pe acest sector de drum”, se arată în comunicatul CNADNR. Aşa se face că, până pe 15 iunie, petroşănenii care vor să ajungă la Tg. Jiu vor trebui să ocolească 300 de kilometri, prin Haţeg – Caransebeş – Orşova, cealaltă variantă, prin Haţeg – Simeria – Sibiu – Rm. Vâlcea, având o lungime de 430 de kilometri.
Patroni ameninţaţi de faliment
Oraşele din Valea Jiului adună aproximativ 130.000 de locuitori şi sunt strâns legate economic de Tg. Jiu, pentru că distanţa până în reşedinţa judeţului Gorj, pe Defileul Jiului, este de doar 60 de kilometri, faţă de 90 câţi sunt până la Deva, reşedinţa judeţului Hunedoara. Anunţul făcut de CNADNR provoacă nemulţumirea primarului Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, care spune că în special patronii firmelor din zonă sunt decişi să protesteze. “Lucrarea de reabilitare a DN 66 pe Defileu a debutat anul trecut şi durează în total trei ani. Eu nu am fost de acord nici cu soluţia de anul trecut, când circulaţia a fost închisă trei zile pe săptămână (marţea, miercurea şi joia – n.r.) de la 09.00 la 18.00. Acum, CNADNR a luat din nou o decizie fără să se consulte şi cu noi, iar programul comunicat pentru următoarea perioadă este şi mai cumplit. Dar aşa e când se iau decizii dintr-un birou de la Bucureşti: închidem şi zicem: «Mai lasă-i încolo şi pe proştii ăia din Valea Jiului, izolaţi, acolo». Ar fi o rută ocolitoare mai scurtă, prin Voineasa, dar drumul este făcut praf, iar, în plus, camioanele nu au acces pe el. Anul trecut am avut firme în situaţii extrem de dificile din cauza celor trei zile în care nu se putea circula pe Defileu. Acum va fi şi mai rău, iar patronii din Valea Jiului sunt decişi să protesteze. Nu ştiu încă sub ce formă o vor face”, adaugă primarul Petroşaniului.
Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, spune că instituţia pe care o conduce a încercat să obţină lămuriri de la CNADNR, fără succes însă. “Noi am făcut o adresă, ei au dat un comunicat prin care anunţau că închid circulaţia şase zile pe săptămână. Nu cunosc detalii legate de contractul de lucrări, ca să-mi dau seama dacă e vorba de obligaţii asumate în scris sau de ambiţii, însă cred că s-ar fi putut rămâne la varianta de anul trecut, cu trei zile de trafic închis pe Defileul Jiului. Am primit numeroase plângeri din mediul de afaceri local, patroni care au zeci, sute de angajaţi şi care spun că în aceste condiţii riscă falimentul. Până şi comercianţii care se aprovizionează din Tg. Jiu sunt importanţi, pentru că sunt cu sutele, iar din veniturile lor trăiesc câteva mii de persoane. Nu mi se pare deloc în regulă să-i pui pe toţi locuitorii Văii Jiului să circule doar noaptea, ca şobolanii”, declară Mircea Moloţ.
Invitaţie la discuţii şi petiţie online
Primarii oraşelor din Valea Jiului s-au întâlnit luni dimineaţă şi au întocmit o adresă prin care le cer responsabililor din Guvern şi CNADNR o întrevedere în care să discute alte eventuale variante pentru programul de lucru pe Defileu. “Pe porţiunea DN 66 dintre Petroşani şi Bumbeşti-Jiu sunt deja instalate 14 semafoare temporare. Tranzitarea Defileului va fi anevoioasă, aşa că mă tem că acea «pauză» de două ore şi jumătate de la amiază nu va fi suficientă. Sunt firme şi locuri de muncă dependente de acest drum. Nu se poate să fie închis şase zile pe săptămână. Cred că responsabilii din Guvern şi Compania de Drumuri Naţionale ar trebui să vină aici pentru discuţii”, spune primarul municipiului Vulcan, Gheorghe Ile.
Tot la începutul săptămânii a fost lansată şi o petiţie on-line împotriva măsurii luate de CNADNR.
CNADNR: “Altfel nu se poate”
Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Tg. Jiu, Ion Toader, spune că se doreşte finalizarea lucrărilor la partea carosabilă în acest an, motiv pentru care Defileul ar putea fi închis şase zile pe săptămână nu până în 15 iunie, ci până în noiembrie. “Dacă nu aplicăm acest program de lucru, o să ne întindem cu reabilitarea drumului pe Defileu încă trei ani. Le cer scuze cetăţenilor afectaţi de această măsură, dar îi rog să înţeleagă că altfel nu se poate. Am discutat toate variantele posibile. Constructorul a cerut chiar ca traficul să fie închis până la ora 22.00. Noi am fost cei care am impus limita pentru ora 20.00. Pauza de lucru de la amiază, stabilită între 12.00 şi 14.30, presupune reluarea lucrului abia la 15.30, pentru că durează până se eliberează zona de maşinile din trafic. Încercăm să terminăm anul acesta toate lucrările la partea carosabilă, să avem covor asfaltic turnat până în noiembrie, iar la anul să ne rămână doar lucrările din afara căii de rulare. Nici nu este sigur să lăsăm maşini pe Defileul Jiului în timp ce, de exemplu, alpiniştii sunt sus pe versant, efectuează lucrări, iar în drum cad bolovani. În special motivele legate de siguranţa participanţilor la trafic ne-au făcut să adoptăm un asemenea program de lucrări.
În plus, în sărbătorile legale şi cele religioase, Defileul va fi deschis circulaţiei pe toată durata zilei, pentru ca doritorii să poată ajunge, de exemplu, la Mănăstirea Lainici. Asta este, suferim anul acesta, dar de la anul ştim că pe Defileul Jiului nu mai avem probleme cu bolovani apăruţi pe asfalt, cu torenţi care strică drumul şi aşa mai departe”, spune Ion Toader.
Acesta consideră că varianta unui program de lucru cu două pauze pe zi pentru redeschiderea traficului nu este viabilă, din cauză că betoanele ce urmează să fie turnate nu se întăresc suficient în doar câteva ore.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.