Numai patron să nu fii: 1 euro plătit salariatului, 85 de cenţi – statului

Articolul a fost vizualizat de 2,156 ori

Dar se poate şi mai rău! Presiunea fiscală care apasă asupra forţei de muncă este atât de mare în România, încât angajatorul plăteşte statului, sub formă de taxe şi impozite, o sumă aproape egală cu leafa plătită salariatului.

fiscalitateDin acest punct de vedere, în Europa ne depăşesc doar ţările în care se câştigă cele mai mari salarii, cum sunt Belgia, Franţa, Austria, Germania sau Italia, reiese dintr-un studiu prezentat de Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

În Belgia e cel mai greu

Pe primul loc din punctul de vedere al costurilor cu forţa de muncă se regăseşte Belgia, cu 1,34 euro plătit de angajator la un euro primit net de salariat, urmată de Franţa (1,16 euro), Austria (1,11 euro) şi Germania (1 euro brut la 1 euro net).

La polul opus se regăsesc Malta, Irlanda şi Cipru, cu mai puţin de 40 de eurocenţi plătiţi de angajatori la un euro salariu net acordat angajaţilor. Media generală în UE (27 de ţări – fără Croaţia, care la data realizării studiului nu aderase la Uniune) este de 73 de eurocenţi la un euro net per salariat.

Studiul analizează, între altele, şi structura pe tipuri de plăţi făcute de angajator. În majoritatea ţărilor, ca şi în România, contribuţiile de asigurări sociale (pentru pensii, sănătate şi şomaj) sunt mai mari decât impozitul pe salariu. Doar în Danemarca aceste contribuţii sunt incluse, iar angajatorii plătesc 61 de eurocenţi la un euro net per salariat.

Salariile au crescut puţin

Reamintim că, în România, costul orar al forţei de muncă a înregistrat în trimestrul IV al anului trecut o rată de creştere de 0,07% faţă de trimestrul precedent şi de 3,19% comparativ cu ultimele trei luni din 2012, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Faţă de trimestrul III, cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (6,57%), tranzacţii imobiliare (4,1%) şi intermedieri financiare şi asigurări (3,72%).

Statul, tot mai lacom

Statisticile oficiale arată că ponderea contribuţiilor şi taxelor în salariul brut a crescut de la 23,6% în 2005 la 26,8% în 2008, pentru ca acum, în 2014, să ajungă la 27,8%. Asta înseamnă că statul ne ia tot mai mult din salarii, cu toate promisiunile politicienilor de a reduce presiunea fiscală pe forţa de muncă. În termeni nominali, statul ne lua 222 de lei în 2005, apoi 465 de lei în 2008, pentru ca acum să ne ia, în medie, 625 de lei.

About Adrian Sălăgean