Tinerii voluntari din Ţara Haţegului au lansat, la începutul acestei săptămâni, primul lor proiect major.
Proiectul presupune amenajarea a două trasee de acces, scopul elevilor fiind acela de a readuce în atenţia turiştilor Cetatea Regală a Haţegului. Iniţiativa aparţine în întregime voluntarilor şi are susţinerea autorităţilor locale din Haţeg şi Sântămăria Orlea.
Turiştii vor avea la dispoziţie două rute, care le vor permite accesul către ruinele cetăţii şi punctele de belvedere. Ei vor parcurge traseele ghidaţi de indicatoare şi panouri informative, care vor fi realizate de voluntarii pentru Geoparcul Dinozaurilor. Tinerii au decis cum să pună în practică această iniţiativă, după ce au verificat, la pas, traseul şi au identificat cele două rute de acces la cetate.
Ruta uşoară şi ruta “pentru alpinişti”
Una dintre rute, considerată “varianta uşoară”, porneşte de la Popasul turistic “Zimbrul”, de pe dealul Haţegului şi e accesibilă tuturor iubitorilor de drumeţie. Cea de-a doua rută, “varianta dificilă”, porneşte din satul Subcetate şi este recomandată în special celor familiarizaţi cu alpinismul şi cu traseele de dificultate mai ridicată. În următoarea perioadă, voluntarii vor începe lucrările de curăţare şi ecologizare a celor 3,5 kilometri de traseu, vor amenaja două puncte de belvedere, vor amplasa indicatoare şi patru panouri informative. Iniţiativa voluntarilor pentru Geoparc vine ca o completare necesară a actualei semnalizări turistice a Cetăţii Regale a Haţegului, care se limitează doar la prezenţa unor indicatoare pe DN 66, fără alte marcaje de traseu spre Cetatea Regală a Haţegului.
“WOW” pentru Ţara Haţegului
“Ne-am gândit să le propunem turiştilor, dar şi localnicilor să descopere un traseu care să le permită să se relaxeze în afara oraşului, să scape de zgomot şi de poluare. Odată ajunşi la capătul traseului, cu siguranţă turiştii vor spune: «Wow!», pentru că, străjuită de ruinele cetăţii, priveliştea îţi taie respiraţia. De acolo, Ţara Haţegului se desfăşoară în toată splendoarea ei. Vom organiza mai multe acţiuni, prin care să promovăm traseul atât pe reţelele de socializare, cât şi prin evenimente sportive şi culturale care să stârnească interesul asupra obiectivului şi a zonei”, afirmă Daniel Barboni, elev la Colegiul Naţional “I.C. Brătianu”, iniţiatorul proiectului.
Panourile vor fi realizate prin concurs
Pentru realizarea panourilor destinate interpretării turistice, voluntarii au iniţiat un concurs intern de grafică. În urma unei documentări prealabile despre cetate, cei care doresc să se înscrie în concurs pot trimite, până pe 24 martie, o schiţă sau un desen care să reprezinte o reconstituire a Cetăţii Regale din perioada medievală. Schiţa câştigătoare va fi reprezentată pe unul dintre panourile de interpretare turistică, precizându-se numele autorului. Iniţiativa voluntarilor pentru Geoparc este susţinută de administraţiile locale din oraşul Haţeg şi comuna Sântămăria Orlea, cele două localităţi pe teritoriul cărora se află cele două trasee. “Proiectul «Voluntari pentru Geoparc» mi se pare un mijloc nemaipomenit de a promova minunata zonă turistică a Ţării Haţegului, dar şi un mod inedit de a-i valoriza pe tinerii din Haţeg care, peste ani, se vor putea mândri cu rezultatele muncii lor şi vor avea satisfacţia de a fi făcut ceva concret pentru locurile natale. Proiectul acesta, cu siguranţă, va trece testul timpului şi va contribui la creşterea numărului de turişti în zonă”, afirmă Marcel Adrian Goia, primarul oraşului Haţeg. Şi primarul din Sântămăria Orlea, Dumitru Oprean, care a decis să susţină logistic şi financiar această iniţiativă, spune că va lua personal parte la proiectul “Voluntari pentru Geoparc”.
“Este un proiect binevenit şi mă bucur că ideea vine din partea unor tineri care au îmbrăţişat ideea de voluntariat pentru a pune în valoare istoria şi cadrul natural din zona noastră. Voi propune şi oamenilor din comună să participe la această acţiune şi sper ca timpul să îmi permită să iau şi eu parte la ea, pentru că este nevoie să facem cunoscute cât mai multe dintre obiectivele istorice, culturale şi naturale de pe teritoriul comunei”.
Centru militar, cetate “jude” şi vamă
Cetatea Haţegului a fost construită la sfârşitul secolului al XIII-lea sau începutul secolului al XIV-lea şi, de-a lungul istoriei sale, a jucat un rol important atât din punct de vedere militar, dar şi ca centru administrativ, politic şi economic. Datorită zonei în care a fost amplasată, cetatea asigura o vizibilitate foarte bună a principalelor căi de acces în Ţara Haţegului, zonă care făcea legătura cu centrul Transilvaniei. De asemenea, cetatea a avut un rol important în strângerea dărilor regale, vămuirea drumurilor şi luarea deciziilor în forurile de judecată locală. Iniţiativa voluntarilor pentru Geoparc, numită “Amenajare traseu Cetatea Regală a Haţegului” este un proiect al Geoparcului Dinozaurilor Ţara Haţegului – Universitatea din Bucureşti, derulat de Asociaţia “Drag de Haţeg”, în parteneriat cu Primăria oraşului Haţeg şi Primăria comunei Sântămăria Orlea. Geoparcul Dinozaurilor cuprinde întreaga Ţară a Haţegului şi a fost declarat arie protejată de interes naţional în 2004. Din 2005, Geoparcul Dinozaurilor este membru al Reţelei Europeane a Geoparcurilor şi al Reţelei Globale a Geoparcurilor (sub egida UNESCO).
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.