Primăria Râu de Mori reîmpădureşte 7 hectare defrişate

Articolul a fost vizualizat de 1,910 ori

În această perioadă, Primăria comunei Râu de Mori derulează o amplă acţiune de reîmpădurire a unei suprafeţe defrişate abuziv în urmă cu şase ani.

Este vorba despre 13.000 de puieţi de molid care sunt plantaţi pe o suprafaţă de aproximativ şapte hectare situată în zona numită de localnici “Păltinei”, la Vest de pârtia de schi, la doi kilometri distanţă.

Primăria comunei Râu de Mori doreşte să refacă ce au distrus alţii la Râuşor, inclusiv fondul forestier din zonă

Primăria comunei Râu de Mori doreşte să refacă ce au distrus alţii la Râuşor, inclusiv fondul forestier din zonă

“În 2007 – 2008, profitând de o serie de căzături din acea zonă, cei care au efectuat lucrările forestiere au tăiat la ras. Pe atunci zona nu era în administrarea noastră, ci a statului. Între timp, am înfiinţat Ocolul Silvic Retezat – Clopotiva Râu de Mori, iar pe suprafaţa totală de 14.000 de hectare preluată de noi în administrare se află şi acea arie pe care s-a produs nenorocirea. Nu puteam s-o lăsăm aşa. Cu 11.000 de lei, am cumpărat de la pepiniera din Petrila 13.000 de puieţi, pe care îi plantăm acum cu ajutorul a 50 de oameni – beneficiari de venit minim garantat, angajaţi ai societăţii Primăriei şi ai ocolului silvic local”, explică primarul comunei, Niculiţă Mang.

Primăria oferă PNR teren la schimb

Edilul – şef al comunei amintite spune că administraţia pe care o conduce este obligată să acorde o atenţie specială zonei Râuşor, pe care vrea să o transforme, dintr-o arie de agrement, într-o staţiune montană în toată regula. Obstacolele nu sunt nici puţine şi nici uşor de trecut. “E anormal ce s-a întâmplat acolo. Râuşorul a apărut în 1975 ca o colonie muncitorească, apoi s-a transformat neoficial în zonă de agrement, cu 20 de ani în urmă au apărut şi primele unităţi de cazare a turiştilor, apoi pensiunile, iar în 2002 – 2003 ne-am trezit cu Administraţia Parcului Naţional Retezat că ne spune că nu mai putem face mai nimic acolo. Am oferit 20 de hectare de teren la schimb, pentru a scoate din zona Parcului cele 20 de hectare ocupate de zona de agrement. Încă nu am avut succes, dar nu renunţăm la idee. Este posibil să iniţiem chiar o acţiune în instanţă, în acest sens”, explică Niculiţă Mang.

Infrastructură cu bani europeni

Primăria comunei Râu de Mori este aproape să finalizeze un proiect cu finanţare europeană pentru infrastructură de turism la Râuşor. Proiectul are o valoare totală de 6 milioane de lei, 70 la sută din sumă urmând să provină din fonduri europene nerambursabile, restul putând fi suportat din bugetul local, mai ales că perioada de implementare ar fi de doi ani. “Ne dorim o instalaţie de iluminat public la Râuşor, cinci terenuri de sport, dintre care unul se transformă iarna în patinoar natural, un parc amenajat în centrul zonei şi multe alte lucruri care pot ridica statutul actual al zonei Râuşor, de la cel de zonă de agrement la cel de staţiune de interes local. Apoi, putem face pasul următor, spre statutul de staţiune de interes judeţean ori regional. Este foarte importantă această schimbare, pentru că astfel Râuşorul ar deveni localitate distinctă şi ne va fi mult mai uşor să iniţiem alte proiecte de dezvoltare, de exemplu realizarea unei a doua pârtii, de schi care să fie accesibilă şi începătorilor sau copiilor”, adaugă primarul.

About Cristi Iuhasz