Case, sedii de firme, hale sau autoturisme deţinute de proprietari care au girat cu acestea şi nu au mai reuşit să-şi plătească creditele sunt scoase permanent la vânzare în judeţ. Când vine vorba de numărul procedurilor de vânzare prin executare silită, judeţul Hunedoara reuşeşte contra-performanţa de a se putea compara cu judeţe în care se află oraşe mari ale ţării, precum Timiş, Prahova, Constanţa sau Cluj.
Iar într-o piaţă imobiliară care stagnează, preţurile mici ale imobilelor sunt concurate de preţurile şi mai mici (!) ale proprietăţilor executate silit. Cine are bani lichizi şi vrea să facă o investiţie, trebuie să ştie că preţurile imobilelor care nu sunt cumpărate “la prima strigare” pot să scadă chiar şi la jumătate.
Noi, sucevenii şi marile oraşe
Pentru cei care nu au banii necesari să plătească pentru o locuinţă disponibilă pe piaţa tranzacţiilor imobiliare, o soluţie poate fi participarea la o licitaţie, unde se vând garsoniere, apartamente sau chiar case care sunt executate silit. Aici preţurile sunt, din start, ceva mai mici, iar la o a doua “strigare” valoarea proprietăţii ajunge să scadă cu 25 de procente, iar ulterior chiar şi la jumătate. Judeţul Hunedoara este printre primele în topul naţional al executărilor silite. Acest lucru demonstrează că hunedorenii au fost printre cei mai afectaţi de recesiune, în condiţiile în care aceasta a venit pe fondul restructurării anterioare din domeniile siderurgiei şi mineritului, dar şi în condiţiile închiderii unor întreprinderi mici şi mijlocii.
Potrivit site-ului executari.com, care reuneşte anunţurile referitoare la executările silite, judeţul Hunedoara se află în top cu 178 de proprietăţi scoase la vânzare de lichidatori. Cu excepţia judeţului Suceava (219 executări), înaintea Hunedoarei, la acest capitol, se mai găsesc doar judeţele în care se află oraşele mari ale României. Pe primul loc se situează Capitala, cu peste 360 de proprietăţi executate silit, fiind urmată de Ilfov, cu puţin peste 300 de cazuri de executare silită, Iaşi (aproximativ 240), Prahova (230), Cluj (220), Timiş (210) şi Constanţa (180). Pe de altă parte, la polul opus se regăsesc judeţele din extremitatea sudică a ţării: Teleorman (doar 19 cazuri de executare silită) şi Călăraşi (puţin peste 30).
Reduceri de 25 la sută
În ceea ce priveşte preţurile, un apartament cu două camere şi două balcoane, cu o suprafaţă de aproape 50 de metri pătraţi, situat în municipiul Hunedoara, în Micro V/ I, pe Bulevardul Traian, este scos la vânzare contra sumei de 86.000 de lei. Preţul la care a fost evaluat iniţial imobilul, dintr-un bloc construit în 1983, dotat cu centrală termică, geam termopan şi uşă de intrare metalică, a fost de peste 115.000 de lei. Ulterior, acesta a fost redus cu 25 la sută, ajungând la un preţ de vânzare de numai 86.000 de lei. Un apartament asemănător, cu două camere, dar situat în Orăştie, de pildă, poate costa chiar mai puţin de 60.000 de lei, în timp ce un apartament cu trei camere din Valea Jiului valorează şi mai puţin: doar 60.000 de lei, pentru o suprafaţă de aproape 65 metri pătraţi.
Un alt apartament cu trei camere, situat în municipiul Hunedoara, poate fi obţinut contra sumei de 97.000 de lei. O garsonieră în Brad costă doar 22.000 de lei, în timp ce o garsonieră spaţioasă în Deva (40 de metri pătraţi) poate ajunge la 15.000 de euro, însă doar la prima licitaţie, preţul urmând să scadă dacă imobilul nu este adjudecat de niciun cumpărător.
Chilipiruri “de lux”
Cine are la dispoziţie o sumă mai mare, poate alege o casă cu 15 încăperi (şapte camere, două bucătării şi două băi), situată pe strada Viilor, în Deva. Pentru aceasta ar trebui să plătească 270.000 de lei, deşi preţul la care a fost evaluată este de 370.000 de lei. O casă de 200 de metri pătraţi, plus 2.000 de metri pătraţi de teren, în comuna Rapoltu Mare, costă 34.000 de euro, iar o casă dublă ca suprafaţă, cu terenul aferent, costă 53.000 de euro. Un alt teren, de peste 6.700 de metri pătraţi, situat în Peştişu Mare, se vinde la numai 4.700 de lei! Deşi cele mai multe bunuri scoase la vânzare de executorii judecătoreşti sunt apartamentele, acestea fiind urmate de terenuri şi case, dacă sunteţi interesaţi puteţi găsi la vânzare hale şi terenuri, spaţii comerciale, autoturisme, ba chiar şi fabrici! O fabrică de ambalaje din Brad, de pildă, costă numai 85.000 de lei, în timp ce o bază de producţie, cu terenul aferent, situată în Deva, costă doar 190.000 de lei.
Lichidatorii scot, însă, la vânzare şi mobilier, utilaje industriale (instalaţii de tăiere, de sablare sau prese hidraulice), dar şi stocuri de marfă: instalaţii sanitare, gresie, faianţă, materiale consumabile şi electrice.
Cum se desfăşoară o licitaţie
Regula de bază în cazul executărilor silite este aceea că, dacă imobilele amintite nu sunt vândute nici la a doua licitaţie, pe parcurs valoarea lor urmează să scadă şi mai mult. Dacă proprietatea nu se vinde la prima licitaţie, preţul scade la a doua licitaţie cu 25 la sută faţă de preţul evaluat. La a treia licitaţie, suma poate fi redusă chiar şi la mai puţin de 50% din preţul de pornire, condiţia fiind ca, la licitaţie, să se prezinte minimum doi licitatori.
Cine vrea să participe la o licitaţie pentru a cumpăra un imobil, un teren sau un autoturism executat silit trebuie să aibă 10 la sută din preţul de începere. Această sumă reprezintă garanţia şi trebuie depusă la bancă înainte de a participa la licitaţie. Licitatorul care nu obţine proprietatea dorită nu are nimic de pierdut, pentru că îşi recuperează suma. Dacă nu aveţi banii necesari pentru a plăti o proprietate executată silit, atunci ar fi bine să ştiţi că acestea pot fi cumpărate şi prin credite care, adesea, sunt acordate chiar de instituţiile care au scos bunurile respective la vânzare. Persoana care a câştigat licitaţia are 30 de zile la dispoziţie pentru a plăti întreaga sumă creditorului, dar poate negocia şi plata în rate. Cine nu plăteşte la termenul scadent pierde inclusiv garanţia de 10 la sută.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.