“Stomatologia a rămas «Cenuşăreasa» medicinei româneşti!”. Cuvintele îi aparţin doctorului Mia Oltean, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din judeţul Hunedoara, medici care au ajuns să creadă că statul român nu mai este interesat de ce se întâmplă cu sănătatea orală a cetăţenilor. Dacă, la nivel mondial, sănătatea orală este abordată ca parte integrantă a politicilor de sănătate publică, în România, de mai bine de un an de zile, statul nu mai alocă deloc sume prin sistemul social de asigurări de sănătate pentru pacienţii dentiştilor.
“Practic, suntem excluşi din rândul specialităţilor medicale în ce priveşte susţinerea financiară a pacienţilor noştri. Măsura, care afectează în primul rând populaţia, a fost luată din aprilie 2013 şi împlinim un an de când stomatologia nu mai primeşte nimic de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Ni s-a spus că banii pentru stomatologie au fost direcţionaţi pentru susţinerea bolnavilor de cancer. Eu cred însă că fiecare politică sanitară îşi are rostul ei şi nu poţi lua banii de dinţi pentru alte boli. În plus, nu s-a implementat niciun program de prevenţie în domeniul nostru, aşa cum ni s-a promis. Cred că nici nu s-a conturat aşa ceva, deşi noi, prin Colegiu, am făcut mai multe propuneri şi strategii. Toate proiectele noastre se opresc la nivelul Ministerului Sănătăţii”, explică şefa stomatologilor hunedoreni. Şi asta se întâmplă într-o vreme în care cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în ţările industrializate şi afectează, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 60-90% din copiii de vârstă şcolară şi marea majoritate a adulţilor. Mai mult, cei de la Colegiul Medicilor Dentişti din judeţul Hunedoara susţin că aproximativ 95% din populaţia judeţului prezintă cel puţin o afecţiune din cadrul patologiei orale: “Bolile cavităţii bucale, majoritatea cauzate de o dantură nesănătoasă, au impact puternic asupra stării de bine a omului. Problemele la nivelul danturii pot provoca afecţiuni grave şi pot provoca şi moartea pacientului, pentru că o infecţie netratată se poate agrava mult, poate duce la septicemie şi, în final, la deces. În plus, afecţiunile din sfera noastră nu se vindecă niciodată de la sine”.
Evoluţie neonorantă
Datele OMS arată că, dacă în anul 2000, la şcolarii de 12 ani se raporta o valoare a indicelui de carie de 2,7, acesta a crescut, până în 2007, la valoarea de 3,3. Cifrele situează România pe ultimele locuri în ierarhia indicilor pentru Europa, valori mai mari raportând ţări precum Albania, Croaţia, Lituania, Republica Moldova şi Ucraina. În aceste condiţii, statul a decis să taie de tot finanţarea în domeniul stomatologiei: “Iniţial, se vorbea că se dau 120 de milioane la nivel naţional. S-a ajuns la 80 de milioane, cu promisiunea că se reia contractul de prestări prin CNAS de la 1 martie, iată că nu se reia nici de la 1 aprilie, acum ultima promisiune este 1 mai. De când am fost excluşi de la finanţare, de un an de zile, am făcut nenumărate petiţii, audienţe, atât la Ministerul Sănătăţii, cât şi la CNAS, dar şi la cele două comisii de sănătate din Parlament. Culmea este că, de fiecare dată când ajungeam la smulgerea unei promisiuni, se schimba ministrul. În toamnă a fost un miting la Bucureşti la care au participat peste 400 de stomatologi, dar nu a fost nimeni de la Asociaţia Pacienţilor, deşi noi pentru ei cerem bani. Noi nu primim bani deloc pentru că avem pacienţi înscrişi pe lista noastră”, explică dr. Mia Oltean. Potrivit acesteia, România este singura ţară din UE care nu alocă deloc bani pentru politicile de sănătate orală: “Suntem puşi într-o situaţie jenantă atunci când îi cerem unui părinte să plătească pentru un tratament la un dinte de lapte. Ne uităm neputincioşi la bătrânii care nu au bani să îşi plătească o proteză după ce au cotizat toată viaţa la fondul asigurărilor de stat. Te vezi nevoit să-i spui pensionarului că nu-i poţi reduce nici măcar 200 de lei din costul protezei. Copiii şi bătrânii sunt cei mai afectaţi de tăierea finanţării. Noi, stomatologii, facem protecţie socială în locul Guvernului: tratăm fără să cerem bani în cazul dinţilor de lapte, dar în acest caz ne trezim că încălcăm legile fiscale, pentru că statul pierde banii din impozitul pe acea plată. Dacă cerem bani de la părinţi, încălcăm Constituţia care garantează gratuitate la copiii de până la 18 ani. Noi ce să alegem?!”, se întreabă medicul stomatolog care este şi membru în Biroul Executiv Naţional al Colegiului Medicilor Dentişti.
Protecţie socială, în cabinetul dentistului
Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, reprezentanţi ai colegiilor judeţene şi ai structurii naţionale s-au strâns la Bucureşti pentru a discuta situaţia creată de tăierea fondurilor. Dr. Mia Oltean spune că s-a ajuns la propuneri aberante din partea guvernanţilor: “Pensionarii vin la noi să-şi trateze infecţia sau durerea, deci urgenţa, îşi rezolvă asta, apoi nu mai vin pentru că nu au bani. Ei, în general, au nevoie de proteze mobile, care ar trebui asigurate de stat, la fel cum fac toate ţările pentru pensionari. Proteza ar trebui să fie acoperită integral de asigurările sociale de sănătate. La noi, există promisiunea că, peste 65 de ani, se va deconta o proteză! Cum să decontezi o proteză când o persoană are nevoie de două? Cum să alegi? Pe care să i-o faci? Cea superioară cu care zâmbeşte sau cea inferioară de care are nevoie? Prima idee a fost că se vor deconta proteze peste 75 de ani, asta în condiţiile în care media de vârstă în România este de doar 68 de ani”, explică indignată dr. Mia Oltean care spune că o singură proteză mobilă costă aproximativ 800 de lei, bani pe care puţini pensionari îi au. Colegiul Medicilor Dentişti din România (CMDR) a sugerat ministerului un pachet de servicii foarte amplu: “Propuneam decontarea 100% pentru copii şi bătrâni şi anumite tratamente pentru adulţi. La minister, acest pachet a fost atât de mult restrâns încât ultima variantă conţine doar prevenţie, adică nişte sigilări de şanţuri la dinţi foarte tineri, fluorizări, consultaţii, educaţie sanitară până la 14 ani, iar la bătrâni, o proteză de la 65 de ani în sus. E inacceptabil. Nu poţi să nu subvenţionezi o urgenţă majoră. Sutem singura ţară europeană care a ajuns în această situaţie”, se revoltă preşedinta colegiului judeţean. Medicii dentişti se îndoiesc că se vor aloca bani din luna mai până şi pe programul minimal de servicii, aşa că doctorii aşteaptă şi reacţii dure din partea pacienţilor, reacţii care până acum au lipsit. Potrivit datelor CMD Hunedoara, în judeţ există 241 cabinete medicale individuale de medicină dentară şi în patru oraşe există cabinete în care sunt tratate urgenţele stomatologice.
vreti subventii?ar trebui sa taceti,jegmaniti oamenii,faceti lucrari de c…t ptr care nu dati nici o garantie,cum se procedeaza in statele civilizate.va raportati la preturile din alte tari dar nu ziveti nimic de calitatea lucrarii.si inca ceva,nu am auzit de vreun dentist sa-ti elibereze vreo chitanta…..asa ca…..ciocu mic.