Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 909 ori

“Cum pot tinerii care studiază arheologia la Universitatea de Vest să facă practică printre vestigiile dacice de la Sarmizegetusa”, scria, săptămâna trecută, Timişoara Online, un site din, evident, Timişoara. Nu cred că autoarea acestei ştiri, Raluca Danci, a avut vreodată curiozitatea să afle câte ceva despre cetăţile dacice din judeţul Hunedoara. Dacă ar fi interesat-o măcar un pic, cât negru sub unghie, nu ar fi scris porcăria asta: “Cei 40 de studenţi care sunt înscrişi, în fiecare an, la arheologie, la Universitatea de Vest din Timişoara au posibilitatea ca, din aceasta vară, să facă practică printre vestigiile din fosta capitală a Daciei romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa Regia”. 

A făcut fata noastră un “doi în unu” studenţesc, ca la carte, de te lingi pe degete! Zic studenţesc pentru că bănuiesc că e studentă la jurnalism în cadrul Universităţii de Vest, studenţii la jurnalism fac cele mai savuroase greşeli!

ulpia traiana sarmizegetusa regia

Ioana Raluca Ghioarcă a publicat luni, pe Yahoo! News, o ştire care suna cam aşa: “Descoperire unică pe întreg teritoriul fostei Dacii a avut loc la Sarmizegetusa”.
Dar ia să vedem, despre ce descoperire unică o fi vorba?

“Un obiect unic pe întreg teritoriul fostei Dacii a fost descoperit recent în situl arheologic Sarmizegetusa Regia din Munţii Orăştiei, anunţă arheologii hunedoreni. Este vorba despre o matriţă din bronz folosită în antichitate la realizarea tiparelor pentru piese decorative din metale preţioase. Obiectul a fost descoperit în urma unei furtuni care a dezrădăcinat un fag bătrân din situl arheologic şi a fost predat unui muzeul din Deva, relatează opiniatimisoarei.ro. Evenimentul a fost anunţat în presa locală la finele săptămânii trecute şi confirmat luni de Consiliul Judeţean Hunedoara, instituţie care administrează situl din Munţii Orăştiei”.
Măcar ăştia au nimerit-o, nu i-au zis, ca alţii, Ulpia Traiana Sarmizegetusa Regia! Singura problemă ar fi că descoperirea a fost făcută anul trecut, adică în 2013. Suntem deja în aprilie, luna a patra a anului 2014, iar ştiriştii de la Yahoo! abia acum au… descoperit descoperirea unică?

yahoo

Sâmbătă, 15 martie, Larisa Ciută de la Evenimentul Zilei scria: “Un vas de epocă romană, descoperit de un sătean care se afla la arat în comuna hunedoreană Râu de Mori”. Toate bune şi frumoase, ton prietenos, ca de duminică, atunci când şefii sunt plecaţi “pă Valea Oltului”.

evz duminica

Luni, 17 martie, când şefii s-au întors în redacţie, supăraţi din cauza traficului şi a serviciilor de proastă calitate din turismul românesc, s-au schimbat datele problemei. Ştirea a fost reluată, punându-se accentul pe senzaţionalul descoperirii, că doar “aşa se face, pisi!”: “Descoperirea uluitoare făcută de către un sătean lângă ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa. Autorităţile au fost chemate la faţa locului”.

evz luni

Aceeaşi ştire, da? Sâmbătă, fără şefi care să editeze şi să transforme o ştire într-o ştire senzaţională, titlul era absolut normal. Luni, cu şefi, ştirea a devenit senzaţională. Pfff!

Persoanele care pun articolele din ziare pe site-urile publicaţiilor locale ar trebui să ia exemplul colegilor mei de la REPLICA. Nu prea vezi pe arhiva.replicahd.ro titluri ca “Lovitură pe final! (GALERIE FOTO)” ori “La fel ca şi-n sezonul trecut”. Noroc cu pozele de pe site-ul Glasul Hunedoarei, că altfel îmi puteam imagina că-i vorba despre orice; sau tocmai ăsta-i rostul titlurilor scurte?
Dacă vreţi să luaţi nişte lecţii despre cum să pui titluri lungi şi foarte lungi, apelaţi la colegii de la HunedoaraMea.ro, ei au cele mai lungi tituri. Neinteresante, de cele mai multe ori, dar măcar sunt lungi!

titluri glasul

Apropo de HunedoaraMea.ro, iată ce ştire de maximă importanţă am găsit pe prima pagină a acestui site: “Un tânăr era să calce pe o grenadă în partea secată a lacului Cinciş”. Uuuh! Un câine era să-l muşte pe un om! Un om era să muşte un câine, parcă asta e ştire, nu că un tânăr era să calce pe o grenadă!
Dacă stau bine să mă gândesc, şi eu era să calc azi dimineaţă într-un “noroc” lăsat de un câine comunitar, vagabond sau maidanez (cum li se mai spune zilele astea?), dar nu am făcut din asta o ştire.

era sa calce

Tot de pe HunedoaraMea.ro am “cules” şi poza de mai jos, care probabil că este afişul oficial al Zilei Jandarmeriei. N-aş vrea să se supere jandarmii pe mine, chiar nu aş vrea!, dar să le spună cineva că ar face mai bine să-şi vadă de ale lor şi să roage pe cineva mai priceput să le facă, de acum înainte, afişele pentru orice eveniment. Mă ofer să le fac eu, gratuit, numai să nu mai văd asemenea colaje făcute în ceva program rudimentar de editare foto (sau chiar în Microsoft Word?)!

ziua jandarmeriei

M-am pripit! I-am proclamat pe cei de la HunedoaraMea.ro “regii” titlurilor lungi şi foarte lungi, doar ca să constat că în Valea Jiului multe perle stau bine ascunse în presă! Iată doar un exemplu din Ziarul Văii Jiului: “La Lupeni vremuri urât mirositoare! Pentru agenţii economici / Taxa de salubrizare a crescut cu aproape 3 lei!”. Trei idei, trei propoziţii, greşeli, tot tacâmul! Bravo, Alina Pipan, şi bine-aţi venit printre noi!

vremuri urat mirositoare

Dacă nu aş cunoaşte oameni din Valea Jiului – oameni absolut normali, fără probleme “la mansardă” şi despre care ştiu sigur că nu au căzut în cap când erau mici –, aş crede că toţi sunt aşa cum reiese din presa “de Vale”.
Iată încă un titlu “cules” din Ziarul Văii Jiului: “Judecata între sindicatele CEH primeşte soluţie în 4 aprilie / Bebe Nica n-a avut sânge în instalaţie să se prezinte în faţa instanţei”.
SÂNGE ÎN INSTALAŢIE, aţi înţeles??? Pe doamna Mihaela Petroşan n-a chemat-o Adrian Năstase ca să-i numere ouăle, de-aia e un pic mai ruşinoasă şi nu poate să scrie… cuvântul pe care nici eu nu o să-l scriu, dar pe care-l ştie toată lumea; nuu, ea a scris “sânge în instalaţie”, că pare… mai elevat?
Când eram eu tânăr în cartier, nu-i spuneam instalaţie, foloseam un cuvânt mai scurt. Dar sunt convins că doamna sau domnişoara Mihaela Petroşan ştie despre ce-i vorba.
Din nou, mă întreb: ASTA-I PRESĂ? ASTEA-S ŞTIRI?

sange in instalatie

Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine şi să scrieţi naibii ŞTIRI, nu posibile ştiri presărate cu cuvinte semi-vulgare!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'