Asfaltări cu bani din bancă şi de la buget

Articolul a fost vizualizat de 1,984 ori

Şapte tronsoane de drum judeţean vor fi reabilitate sau modernizate de Consiliul Judeţean Hunedoara. Acesta a accesat o linie de credit în valoare de 40 de milioane de lei, iar creditul va fi restituit în zece ani, autorităţile judeţene beneficiind de o perioadă de graţie de doi ani. O parte dintre tronsoanele de drum sunt deja în lucru, iar Consiliul Judeţean a făcut acest împrumut tocmai pentru ca lucrările să poată fi finalizate. Accesarea liniei de credit a fost aprobată încă din 2012, însă abia anul acesta Ministerul Finanţelor şi-a dat acordul, pentru ca autorităţile judeţene să solicite oferte unităţilor bancare.

După un an în care au fost nevoiţi să aştepte aprobări pentru credite, ori să îndeplinească alte formalităţi, edilii din judeţ pot acum să demareze alte lucrări de asfaltare

După un an în care au fost nevoiţi să aştepte aprobări pentru credite, ori să îndeplinească alte formalităţi, edilii din judeţ pot acum să demareze alte lucrări de asfaltare

Cu banii împrumutaţi, Consiliul Judeţean Hunedoara va finaliza lucrările pe rutele: DJ 706A – Ţebea, Hunedoara – Feregi, Merişor – Vulcan (porţiunea între kilometrul 1 şi kilometrul 5), Streisângeorgiu – Costeşti şi Lupeni – Straja. Pentru alte două tronsoane de drum judeţean, DJ 666: Merişor – Vulcan (de la kilometrul 5 la kilometrul 12) şi DJ 709F Cabana Rusu – Masivul Parâng, vor fi alocaţi bani numai pentru începerea lucrărilor, urmând ca, ulterior, să fie găsite şi alte surse de finanţare, pentru terminarea lucrărilor. În cazul primelor cinci tronsoane, autorităţile anunţă că lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul acestui an. Pentru ultimele două tronsoane este în derulare achiziţia publică, iar autorităţile judeţene intenţionează să finalizeze investiţia anul viitor. Dobânda pentru creditul în valoare de 40 de milioane de lei este de 6,48 la sută, iar prin accesarea acestei linii de credit, Consiliul Judeţean Hunedoara a ajuns la un grad de îndatorare de 25 la sută. Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Judeţean anunţă că priorităţile pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, în exerciţiul bugetar 2014-2020, sunt rutele Sântuhalm – Hunedoara – Călan şi Ilia – Geoagiu. Pentru cele două porţiuni Consiliul Judeţean va încerca să atragă fonduri europene. Autorităţile judeţene se bazează pe faptul că Uniunea Europeană finanţează, în noul exerciţiu bugetar, mai ales drumurile care oferă o alternativă de trafic, deservesc un număr mare de cetăţeni şi fac legătura între culoare de trafic.

Deva: modernizarea străzilor şi trotuarelor

În municipiul reşedinţă de judeţ lucrările au început în urmă cu o săptămână. Intervenţiile se fac în cadrul programului multianual de întreţinere şi modernizare a străzilor şi trotuarelor din Deva, atribuit prin licitaţie publică încă din 2011 de fosta conducere a primăriei. Ulterior, programul a fost blocat de contestaţii până în vara lui 2012. Administraţia locală şi firma care şi-a adjudecat licitaţia au stabilit, pentru luna aprilie, lucrări de raşchetare a covorului asfaltic de reparaţii. Reprezentanţii administraţiei locale spun că graficul de lucrări aferent lunii aprilie vizează nouă puncte de lucru: intervenţii pe străzile Mărăşti, Elena Văcărescu, Horea (de la Petrom până la intersecţia cu Calea Zarandului vor fi reabilitate trotuarele), iar în Piaţa Victoriei şi pe aleea cuprinsă între bulevardul 22 Decembrie şi strada Împăratul Traian va fi turnat covor asfaltic. În două zone pietonale de pe Bulevardul 1 Decembrie şi pe strada I.L. Caragiale se va monta pavaj. Reprezentanţii Primăriei spun că lucrările se fac în baza unui contract multianual, semnat în 2011 şi suportat integral din bugetul local al oraşului. Până acum, administraţia din Deva anunţă că nu ştie care este suma exactă pe care o va achita pentru lucrările care vor fi realizate în acest an, pentru că reparaţia trotuarelor şi asfaltarea vor fi plătite la metrul pătrat, însă abia după recepţia lucrărilor.

La Hunedoara, lucrările încep după 20 aprilie

Şi la Hunedoara vor continua lucrările de reabilitare a reţelei stradale. Pentru a obţine banii necesari, administraţia locală a apelat la un credit de peste 17 milioane de lei. Suma totală pe care administraţia din municipiul Hunedoara o va împrumuta este de aproximativ 47.000.000 de lei. Consilierii locali au fost de acord cu împrumutul în şedinţa de la sfârşitul lunii februarie. Este vorba despre un împrumut bancar cu garanţie proprie, pentru o perioadă de cel mult 15 ani. Suma necesară pentru finanţarea lucrărilor de reabilitare a reţelei stradale a municipiului, din cadrul contractului de lucrări subsecvent în baza acordului cadru din 2010, este de 17.370.500 lei. La aceasta se adaugă o altă sumă, de care este nevoie pentru realizarea lucrărilor de extindere a reţelei de alimentare cu apă şi canalizare în oraş (22.629.000 de lei), dar şi banii necesari pentru finanţarea lucrărilor de amenajare a ştrandului oraşului (7.000.000 de lei). Reprezentanta Primăriei Hunedoara, Silke Oprean, spune că lucrările de reabilitare a reţelei stradale în Hunedoara vor începe după data de 20 aprilie. Potrivit hotărârii de Consiliu Local Nr. 63 din 2014, străzile vizate pentru reabilitare în municipiul Hunedoara sunt: Prutului, Batiz, Ştrandului, Lanului, Arenei, Barbu Ştefănescu-Delavrancea, Spicului, Vlahuţă, Pinilor, Trandafirilor, Rusca, Pescăruşului, Cloşca, bulevardul Corvin şi străzile adiacente. Porţiunile din străzile amintite, vizate pentru reabilitare, însumează o suprafaţă totală de peste 150.000 de metri pătraţi.

Şosea de centură reparată la Brad

Şi şoseaua de centură a municipiului Brad (strada Decebal), în lungime de puţin peste 2 kilometri va fi reabilitată, dar va avea şi canalizare, aşa că riveranii nu îşi vor mai strica maşinile prin gropile de pe şosea, iar casele nu vor mai fi afectate de trepidaţii în aceeaşi măsură ca până acum. Potrivit viceprimarului Bradului, Aurel Circo, lucrările de reabilitare la şoseaua de centură vor fi finalizate până cel târziu la sfârşitul acestui an. Proiectul de reabilitare a şoselei de centură din Brad a fost scos la licitaţie încă de anul trecut. Firma care a câştigat licitaţia a fost contestată, instanţa a respins contestaţiile, iar acum firma câştigătoare poate demara lucrările. Autorităţile locale susţin că strada Decebal va fi reparată şi va avea şi canalizare până la sfârşitul anului. Între timp, însă, traficul greu de pe centură va fi direcţionat prin centrul oraşului. Reabilitarea şoselei de centură a municipiului Brad va costa 7.640.000 de lei.

About Ada Beraru