Cel puţin 2.000 de miei vor fi sacrificaţi de Paşte

Articolul a fost vizualizat de 2,045 ori

Crescătorii de ovine din judeţul Hunedoara îşi vor putea sacrifica mieii de Paşte doar în centrele şi abatoarele autorizate sanitar–veterinar. Este vorba despre şapte centre temporare, care se vor deschide mâine (11 aprilie) şi vor fi deservite de inspectori ai Direcţiei Sanitar – Veterinare. Centrelor temporare li se adaugă abatorul de la Certej. Potrivit estimărilor anul acesta, de Paşte, vor fi sacrificaţi între 2.000 şi 3.000 de miei.

miei sacrificatiAutorităţile au avertizat că sacrificarea mieilor, în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, se va face numai în centrele de tăiere şi în abatoarele autorizate sanitar-veterinar. Cu două săptămâni în urmă, România a primit derogare de la Uniunea Europeană pentru organizarea punctelor temporare pentru sacrificarea mieilor. Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Hunedoara a autorizat şapte puncte temporare de sacrificare a mieilor în judeţ şi un singur abator. Centrele temporare vor funcţiona în Brad, Deva, Hunedoara, Simeria, Orăştie, Petroşani şi Vulcan.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Hunedoara, Mihai Dionisie Jula, spune că aceste centre vor funcţiona în judeţ vreme de nouă zile, din vinerea dinaintea Floriilor şi până în Sâmbăta Mare. Potrivit acestuia, un singur abator (cel de la Certej) este autorizat sanitar-veterinar pentru comerţ intracomunitar, dar şi pentru sacrificarea mieilor în perioada Sărbătorilor Pascale. În aceste zile, centrele au primit avizele de funcţionare şi de mâine se pot deschide. Cu toate acestea, unele dintre ele ar putea fi deschise mai târziu, în cazul în care nu vor fi solicitări în acest sens. Anul trecut, spre exemplu, unele centre au fost deschise abia în Joia Mare.

Miei ştampilaţi sau amenzi de 10.000 de lei

“Potrivit legii, miei sacrificaţi vor fi comercializaţi numai în urma expertizei sanitar-veterinare şi având marca de sănătate conform legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare. Este interzisă sacrificarea mieilor şi comercializarea lor în spaţii neautorizate. În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în această perioadă, când în mod tradiţional consumul unor cantităţi de alimente de origine animală va creşte, angajaţii Direcţiei vor intensifica verificările din târguri şi pieţe şi se va urmări modul în care sunt produse, depozitate, transportate şi valorificate carnea, ouăle, dar şi alte produse de origine animală”, adaugă directorul DSVSA Hunedoara, Mihai Dionisie Jula. Acesta precizează că toate centrele vor fi supravegheate de personal sanitar-veterinar autorizat, care va verifica documentele necesare, adică certificatul de sănătate şi formularul de mişcare. Mihai Dionisie Jula mai spune că inspectorii vor verifica animalele atât înainte de sacrificare, cât şi după, astfel încât organele interne să fie intacte şi să nu prezinte semne de boală sau să fie infestate cu paraziţi. Carnea neconformă va fi confiscată, centrele temporare de sacrificare fiind dotate şi cu spaţii pentru colectarea acesteia, dar şi a resturilor animale care nu pot fi folosite pentru consum. Inspectorii ne recomandă să cumpărăm carne de miel, dar şi orice alte produse pascale, numai din magazinele autorizate. Orice achiziţie făcută din spaţii care nu sunt autorizate se face pe răspunderea cumpărătorului. În caz contrar, inspectorii nu garantează că spaţiul este salubru, iar carnea de miel este conformă pentru consumul uman şi nu prezintă niciun pericol. Vânzătorul, în schimb, riscă o amendă de 10.000 de lei, în cazul în care este depistat în flagrant de inspectori. Cumpărătorii trebuie să ştie că mieii vor fi marcaţi: ei vor avea trei ştampile: una pe un picior din spate, una pe un picior din faţă şi una pe coaste.

Controale, până în Sâmbăta Mare

Inspectorii au şi început controalele în unităţile alimentare, dar spun că verificările vor continua până în data de 19 aprilie şi abia ulterior Direcţia va putea să facă public raportul eventualelor nereguli descoperite în judeţ. Verificările se fac în toate oraşele judeţului, în pieţe şi magazine care vând carne, ouă, dar şi alte produse cu specific pascal. Cele mai frecvente probleme întâlnite de inspectorii sanitar-veterinari anul trecut a fost lipsa crotaliului (animale neidentificate corespunzător) sau organe cu neconformităţi ori parazitoze, care a fost necesar să fie confiscate. Costul unui kilogram de carne de miel este, deocamdată, 24 de lei. În acest moment, în judeţul Hunedoara este înregistrat un număr total de peste 238.000 de ovine şi 67.000 de miei. Anul trecut, 2.700 de miei au fost sacrificaţi şi au ajuns pe masa hunedorenilor, de Paşte. Autorităţile reamintesc că orice fermier are la dispoziţie cel mult şapte zile pentru a anunţa medicul veterinar la care este arondat orice fătare sau deces al unui animal. Asta deoarece mieii trebuie crotaliaţi, iar eventualele epidemii pot fi limitate rapid, în cazul în care medicul află în cel mai scurt timp despre apariţia unui focar.

About Ada Beraru