Iva Berghmann, antrenoare pentru succes

Articolul a fost vizualizat de 1,812 ori

Aproape 120 de persoane din Deva, Hunedoara, Călan, Simeria, dar şi Vulcan şi Lupeni, au participat, săptămâna trecută, la “Accelerează”, un curs interactiv de dezvoltare personală. Evenimentul a fost organizat de Iva Berghmann, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Hunedoara. Iva Berghmann s-a născut la Deva şi, după ani buni de carieră în domeniul asigurărilor de viaţă, s-a reprofilat şi a devenit antrenoare (coach) pentru succes în viaţa personală şi în carieră.

Iva Berghmann

Iva Berghmann

Iva Berghmann este, pentru sceptici, modelul perfect de succes în viaţă şi în carieră: după ce a avut ea însăşi parte de o serie de eşecuri în viaţa personală, dar şi în carieră, a decis că este timpul să schimbe ceva. S-a familiarizat cu literatura de specialitate, a obţinut certificatele profesionale necesare, iar acum este NLP Master Practitioner (NLP înseamnă programare neuro-lingvistică), Trainer şi Life Coach (antrenoare pentru viaţă), autoare a peste 25 de programe de dezvoltare personală care se adresează mediului corporate, IMM, dar şi persoanelor fizice. Unul dintre cele mai cunoscute programe ale ei, “Fii Extraordinar!”, a avut, în primii trei ani de la lansare, 1.000 de cursanţi, iar 40 dintre cursanţii din Timişoara şi Bucureşti au devenit, ei înşişi, antreprenori, în urma participării la program.

O viaţă prin alegere, nu implicită

Ce trebuie să ştie o persoană care are, spre exemplu, un serviciu care nu-i place?

Probabil că fiecăruia dintre noi i s-a întâmplat în viaţă, şi nu o singură dată, să ne gândim că mâine dimineaţă va fi luni din nou şi va trebui să mergem la serviciu. Iar dacă o zi de lucru ne face să exclamăm, în gând: “Îh!”, iar trebuie să merg la serviciu, înseamnă că avem o problemă serioasă! Fie e vorba de probleme care ţin de salarizare, fie lucrăm cu oameni nepotriviţi sau suntem bombardaţi de situaţii generatoare de stres, este evident că ceva nu e în ordine. Vestea bună e că un lucru la fel de cert ca moartea şi impozitele este schimbarea. De fapt, cu toţii ar trebui să fim conştienţi de faptul că putem schimba lucrurile şi putem trăi o viaţă la alegere. Ştiţi, aşa cum e opţiunea aceea la calculator “by choice” (la alegere), nu “by default” (de la sine, implicită). Schimbarea, însă, începe la nivelul acţiunii.

Ce ne poate motiva pentru a reuşi, atât în viaţa personală, cât şi în cea personală?

Deciziile sunt întotdeauna emoţionale, fie că se fac “înspre” sau “dinspre” ţinta noastră de interes. Este vorba despre “a câştiga”, versus “a nu pierde”. Dau, ca exemplu, cazul unei companii în care 50 de angajaţi primeau o mulţime de bonusuri, ba chiar şi câte cinci concedii plătite pe an (!) numai ca să facă performanţă. Unii dintre cei recompensaţi încercau permanent să se autodepăşească, pe când pentru ceilalţi părea că nimic nu contează. Asta până când directorul companiei, i-a chemat pe toţi cei care nu-şi îmbunătăţiseră performanţele într-o şedinţă. Surprinzător a fost faptul că angajaţii care până atunci erau impasibili la toate avantajele pe care le aveau, şi-au schimbat radical atitudinea. Ce se întâmplase? Directorul îi ameninţase că le va “tăia” toate acele facilităţi pe care le primiseră anterior. De foarte multe ori procedăm, astfel, chiar noi, acasă, cu copiii, de pildă, când încercăm să-i motivăm, fie spunându-le: “Dacă nu iei 10, să ştii că îţi iau calculatorul!” sau “Dacă iei 10, îţi voi lua un calculator!”

Care ar fi lucrul de mare importanţă pentru fiecare dintre noi, în viaţă?

Orice om din lumea asta trebuie să fie conştient că este unica persoană la cârma avionului său, aşa că eşti singurul responsabil. Mai mult, nimeni n-o să vină să-ţi întindă o mână şi să te salveze. Poate se va întâmpla într-o situaţie sau alta, dar asta nu va dura la infinit. Şi, în cazul în care constaţi că tiparul tău mental nu ţi-a folosit până acum, va trebui să-l schimbi. Într-o zi am întrebat-o pe fiica mea ce înseamnă succesul. Iar ea mi-a spus: o casă frumoasă, un soţ frumos, o maşină… E adevărat, dar toate acestea pot dispărea la un moment dat. Un lucru care nu ne poate fi luat, în schimb, şi care ne poate ajuta să recuperăm tot ce am pierdut, este educaţia. Educaţia este foarte importantă, în condiţiile în care se spune că numai 2 la sută dintre oameni gândesc, 3 la sută au impresia că gândesc, iar 95 la sută doar reproduc ceea ce aud în jurul lor!

Dacă nu ştii ce vrei, te vei alege cu ceea ce îţi trimite Universul: doar firimituri!

Care ar fi câteva “repere”, în drumul nostru către succes?

Una dintre regulile care ne va ajuta să clarificăm lucrurile (să atingem Claritatea) este: “Pune pe hârtie!” Ni s-a întâmplat tuturor să ne vină o idee excelentă şi, din cauză că nu am notat-o imediat, să o uităm pentru totdeauna. Când pui pe hârtie lucrurile obţii clarificare, pe când, dacă încerci să iei o decizie “în cap” intri într-un “looping process” în care şi cele mai uşoare decizii devin imposibile. A doua regulă sau “secret”, cum vreţi să-i spuneţi, este să stabileşti: CE VREI şi DE CE VREI. Ăsta este un aspect foarte important, pentru că de foarte multe ori, când te apuci de un lucru eşti plin de entuziasm. Cu toate astea, mai ales dacă e vorba despre un proiect mai complex şi de durată, nu o dată îţi va trece prin minte să renunţi. Iar atunci, cu cât ai mai multe răspunsuri la întrebarea DE CE, cu atât vei avea mai multă motivaţie.

Ce ar trebui să ştie tinerii care se gândesc să-şi înceapă afacerea proprie?

Multă lume, şi în special tinerii, ar vrea să aibă propria afacere. Când îi întrebi de ce nu o au, îţi vor răspunde: “Pentru că nu am bani să încep”. Ţin minte primul meu curs de dezvoltare personală la care am fost: m-am aşezat undeva mai în spate şi mă întrebam ce ar putea să mă înveţe nou lectorul, un om destul de în vârstă, în a cărui înfăţişare nu găseai nimic spectaculos. La un moment dat s-a pus în discuţie chiar această situaţie, a lipsei banilor pentru începerea unei afaceri şi ţin mine că a spus: “Păpuşă, cu bani ştie oricine cum să facă, să te văd cum faci o afacere FĂRĂ BANI! Acela a fost momentul în care m-am trezit de-a binelea din “toropeală” şi o luminiţă a început să se întrevadă în mintea mea! Pentru că nu v-am spus că, la începutul carierei, eu am lucrat în învăţământ. Însă am decis să renunţ, când am văzut că am dat banii pentru o lună de muncă pe o pereche de cizme! Aşadar, dacă ştiţi CE VREŢI, atunci CUM îşi va face singur loc în viaţa voastră! Însă, repet, schimbarea începe la nivelul acţiunii. Şi… mai bine ignoranţă în acţiune, decât cunoştinţe în repaos! E drept şi a nu lua o decizie este tot o decizie. Însă e decizia de a rămâne în punctul în care eşti.

Eşti 100% responsabil! Nu fi o marionetă!

Mulţi oameni se plâng că nu-i ajută circumstanţele. Că poziţia de pe care au plecat în viaţă nu este una care să le permită să aibă succes. Câtă dreptate au sau cât de mult se înşeală?
Ce şansă are un copil, o fetiţă de nouă ani, care este violată de o rudă apropiată, apoi la 13 ani dă naştere unui băieţel care moare la numai câteva zile, să ajungă o femeie de succes? Mulţi dintre noi, deşi nu toţi, ştim că este vorba despre cunoscuta realizatoare de televiziune americană Oprah Winfrey, cunoscută pentru talk-show-ul care-i poartă numele. Potrivit revistei “Forbes”, ea este una dintre cele mai bogate femei din lume. Ea este dovada că atât un start nefast în viaţă, cât şi eventualele convingeri limitatoate pot fi depăşite. Se ştie, de asemenea, despre Walt Disney că a trăit în sărăcie în copilărie, iar când a sosit la Los Angeles avea doar 40 de dolari în buzunar şi un desen neterminat în servietă. Cu toate acestea, el a avut un vis: să aducă un zâmbet pe faţa fiecărui om! Apoi, cazul lui Nelson Mandela… Cum poate o persoană să stea 27 de ani în închisoare şi să rămână o persoană plină de iubire şi compasiune?! Este vorba despre puterea focus-ului. Iar focusul poate fi controlat destul de simplu. Primul pas este să vezi situaţia exact aşa cum este, nu mai rea! Al doilea: să vezi situaţia mai bună decât este şi al treilea, să faci situaţia exact aşa cum vrei s-o vezi.

Ce trebuie să ştie hunedorenii care sunt interesaţi să participe la programul de dezvoltare personală şi profesională “Fii extraordinar!”, care va începe după această primă sesiune gratuită de training care a avut loc la Deva? 

Deva este oraşul meu natal şi, de aceea, e un fel de “acasă” pentru mine. Am avut onoarea să găsesc aici un public cald şi “virgin”, dacă îmi este permis termenul, având în vedere că mulţi dintre auditori au venit acum pentru prima oară la un curs de dezvoltare personală şi profesională. Asta mă responsabilizează foarte tare, iar cursanţii trebuie să ştie că programul “Fii extraordinar!” vine “la pachet”. Un pachet care cuprinde mai multe sesiuni de training şi care are garanţia all-inclusive: dacă vreun cursant se declară nemulţumit, acesta va primi banii înapoi, dar va putea rămâne în continuare la cursuri. În plus, cine achită pentru acest program de dezvoltare, va avea acces la training ori de câte ori întâlnirile noastre sunt organizate într-un oraş sau altul. Important este ca ei să-şi fixeze standarde, să viseze suficient de îndrăzneţ şi să ştie că nimic nu “Trebuie!”, ci noi alegem cine, ce, unde, când şi cum vrem să fim!

Tags:

About Ada Beraru