Colţul cultural: Între două stagiuni

Articolul a fost vizualizat de 798 ori

Zilele trecute, maestrul MC Ranin a mai aşezat “o piatră” la gingaşa construcţie a fenomenului ce înseamnă arta teatrală la Deva. Organizarea unui casting reprezintă o demonstraţie de forţă a intenţiilor viitoare, o dorinţă de a asigura un nucleu de artişti care îndeplinesc calităţile necesare pentru a pune în scenă lucrări esenţiale din creaţia universală.
Au participat în jur de 100 de artişti.

Anevoioasa lucrare de “construcţie spirituală” continuă. După un sezon plin de surprize plăcute, dar şi de momente controversate, unele accidentale, altele planificate de către binevoitorii provinciali odihniţi, plini de venin, iată, conducerea artistică a Teatrului de Artă din Deva surprinde din nou prin organizarea unui casting ce prefigurează intenţia de a aduce în faţa publicului capodopere din creaţia dramatică universală. Pentru a putea alege actorii care corespund cel mai bine nevoilor regizorale, s-a ţinut cont de aptitudinile şi abilităţile lor de artă coregrafică, comportamentul şi reacţiile la nivelul psihicului, generate de situaţii create special pentru fiecare candidat, dicţie, gesturi, atitudini, interpretare, improvizaţie.

Aşa că există în acest moment o bază de date despre actori, iar regizorii care vor veni la Deva să lucreze pot alege cu uşurinţă artiştii de care au nevoie. Iată câteva dintre intenţiile declarate ale maestrului Mc Ranin pentru perioada următoare: “La fel ca în stagiunea trecută, se doreşte formarea unui public avizat, a unui nivel ridicat de percepţie artistică a populaţiei din Deva. Se urmăreşte formarea unei trupe permanente, cu care să se implementeze spectacole ce abordează teme fundamentale ale omenirii. Se preconizează organizarea unor turnee naţionale cu cel puţin două producţii, tocmai pentru a face cunoscut Teatrul de artă din Deva, ca instituţie precoce şi modul de modernitate de aici, acordată cu mişcarea teatrală naţională”. Având în faţă “Anul Caragiale”, se va pune în scenă spectacolul de teatru – imagine “Viaţa domnului Caragiale” şi muzical-ul “Soacra”, regia fiind semnată de Louise Danceanu.

În stagiunea aceasta vom mai putea urmări capodopere precum “Femeia mării” de Henrik Ibsen şi “Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare, amândouă în regia lui MC Ranin, apoi vom asista la “Îmblânzirea scorpiei” de William Shakespeare, în regia lui Kemal Başar din Turcia. Vom putea gusta din “Alcool”, un spectacol muzical după texte de Ion Mureşan, cu Ada Milea, în regia lui Mihai Mănuţiu, vom afla lucruri interesante despre “Inventatorul iubirii” (teatru, imagine), după poeme scrise de Gherasim Luca, şi vom cunoaşte “Puşca de vânătoare” (regia Urlike Dopfer). Intenţia declarată de a găzdui aici cât mai multe genuri artistice se menţine şi în această stagiune, iubitorii de gen având ocazia să se bucure de spectacole de muzică de jazz, medievală, conferinţe pe teme culturale, teatru, film, susţinute de C.T. Popescu, George Ceauşu, Irina Margareta Nistor. Lunar, vor mai fi câte un vernisaj şi o lansare de carte, sau spectacole pentru copii.

În afara programului proiectelor proprii, sala va fi şi la dispoziţia spectacolelor invitate, la fel ca în stagiunea trecută. Demnă de semnalat este şi intenţia construirii, prin resurse proprii a unei săli studio, de 80 de locuri, unde se va juca mai mult teatru contemporan şi unde va exista un cerc de dramaturgie, accesibil tuturor, dar mai ales tinerilor. Dinamică propunerea maestrului MC Ranin şi după cum ştim deja şi rafinată. Orice om de bună credinţă ar înţelege uşor intenţiile nobile ale unui om care trăieşte pentru teatru şi în teatru, 24 ore din 24. El ne oferă sufletul, sensibil, încărcat de spiritualitate, cu abilităţi de erudit, sincer.

El nu doreşte decât să ne facem timp să mergem la teatru. E mult, e puţin? Noi ce îi oferim?

Tags:

About Mircea Goian