Aproape 700 de şomeri din judeţele Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş vor avea ocazia de a participa la cursuri de calificare, dar vor beneficia şi de servicii de mediere pe piaţa muncii sau de instruire antreprenorială, în cazul în care doresc să înceapă o afacere. Proiectele sunt derulate de S.C. INTERLOG COM S.R.L. şi o organizaţie specializată în acest domeniu: Asociaţia pentru Dezvoltarea şi Promovarea Resurselor Umane.
Societatea comercială INTERLOG, din Brad, a lansat două proiecte finanţate din fonduri europene pentru a veni în sprijinul şomerilor hunedoreni. Primul dintre acestea, “OMNIA – Consiliere, informare, formare antreprenorială în regiunea Vest”, este cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 în cadrul Axei Prioritare 5 “Promovarea măsurilor active de ocupare”, în cadrul domeniului de intervenţie “Dezvoltarea şi implementarea măsurilor active de ocupare”. Acesta este derulat în parteneriat cu Asociaţia pentru Dezvoltarea şi Promovarea Resurselor Umane din Deva. Potrivit Simonei Cojocărescu, administrator la SC INTERLOG, proiectul se derulează în perioada 14 martie 2014 – 13 februarie 2015 în judeţele Hunedoara şi Caraş-Severin. “Noi ne propunem îmbunătăţirea calităţii resurselor umane, în vederea accesului la ocupare, prin programe integrate de facilitare a accesului la ocupare, inclusiv prin auto-angajare, pentru 340 persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau şomeri de lungă durată. În urma implementării proiectului, persoanele din grupul ţintă vor absolvi cursuri de calificare în meserii căutate pe piaţa muncii, vor beneficia de servicii de informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii şi vor beneficia de instruire antreprenorială în cazul în care doresc să pornească o activitate ca liber întreprinzători”, adaugă Simona Cojocărescu.
O soluţie pentru săteni: auto-angajarea
Cel de-al doilea proiect, “SIGMA – Dezvoltare sustenabilă, informare, mediere şi antrepenoriat în mediul rural”, la fel ca şi primul proiect, beneficiază de finanţare europeană prin Fondul Social European (FSE), fiind derulat tot prin POSDRU, axa pentru promovarea măsurilor active de ocupare. Domeniul de intervenţie, în acest caz, vizează satele hunedorene şi promovarea pe termen lung a zonelor rurale, în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă. În baza acestui proiect, alte 340 de persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, persoane inactive sau ocupate în agricultura de subzistenţă, vor beneficia de programe specifice, care le vor uşura oamenilor ocuparea, inclusiv prin auto-angajare. “Persoanele din grupul ţintă vor absolvi cursuri de calificare şi – la fel ca beneficiarii proiectului «OMNIA» – vor beneficia de servicii de informare, consiliere şi mediere pe piaţa muncii şi vor beneficia de instruire antreprenorială în cazul în care doresc să pornească o activitate ca liber întreprinzători. Practic, este vorba despre un set de măsuri, care să-i ducă pe cei care nu au ocupaţie către un loc de muncă. De această dată, însă, proiectul se adresează şomerilor din judeţele Hunedoara, Caraş-Severin şi Timiş”, explică Simona Cojocărescu. Potrivit administratorului S.C. INTERLOG, beneficiarii proiectelor vor învăţa cum să-şi întocmească un CV, cum să se prezinte la un interviu, cum să întocmească o scrisoare de intenţie şi să “vândă” profitabil bunul cel mai de preţ pe care îl au, adică forţa de muncă.
Cursuri: de la trei, la şase luni
Reprezentanţii partenerilor care derulează aceste proiecte spun că ele sunt necesare, pentru că există o lipsă de legătură între angajat şi angajator: angajaţii spun că nu există locuri de muncă, angajatorii de plâng de faptul că nu există forţă de muncă bine pregătită sau care să ştie să-şi evidenţieze calităţile pe care le are. Ei susţin că, nu întâmplător, Uniunea Europeană finanţează astfel de proiecte, în condiţiile în care – deşi în România nevoia de formare nu este percepută atât de acut cum este percepută nevoia de lucrări ample de infrastructură – decalajele economice nu vor putea fi recuperate exclusiv prin investiţii materiale, ci mai ales cu ajutorul oamenilor bine pregătiţi profesional. “În cazul şomerilor din judeţul Hunedoara, avem câteva comune unde, până acum, am lucrat foarte bine cu administraţiile locale şi unde ştim că se cer anumite cursuri de calificare. Consilierii profesionali sunt cei care se ocupă de grupul ţintă. O să avem şi o campanie de promovare a proiectului, iar consilierii vor merge pe teren, de unde vor recruta beneficiarii”, explică Adriana Feier, manager de proiect. Potrivit acesteia, dacă în judeţul Timiş se caută mai ales îngrijitori de bătrâni la domiciliu, brutari, bucătari şi cameriste, pentru cei care doresc să muncească peste graniţe, în judeţul Hunedoara, cei mai căutaţi sunt lucrătorii din domeniul serviciilor: comerţ, contabilii, zidarii, dar şi inspectorii în resurse umane. Marius Feier, responsabilul cu organizarea cursurilor de calificare în cadrul celor două proiecte, spune că majoritatea cursurilor de nivelul I vor avea o durată de trei luni. Sunt şi serii mai scurte, de câte 60 sau 120 de ore, cum e cazul cursurilor pentru inspector resurse umane sau contabil, iar durata cea mai mare este de şase luni, în cazul meseriei de zidar. Cursurile sunt pe bază de competenţe şi credite transferabile, certificatul de calificare fiind recunoscut de Ministerul Muncii şi, implicit, valabil în toate statele membre ale Uniunii Europene şi, cu apostilare, inclusiv în Canada.
Rată de angajare de minimum 15 la sută
Din cele 680 de persoane care vor beneficia de servicii în baza celor două proiecte, organizatorii acestora spun că minimum 15 la sută se vor angaja. Reprezentanţii INTERLOG adaugă că, în cazul proiectelor anterioare derulate de societatea amintită, rata angajării a fost de 30 la sută, şi asta doar în cazul intermedierilor directe. În timpul selectării grupului ţintă partenerii se vor orienta cu precădere spre comunele din zona de centru şi nord a judeţului. Până acum, SC INTERLOG a derulat proiecte similare în Brănişca, Veţel, Mintia, Ilia, Topliţa şi Vaţa de Jos. “Există foarte multă forţă de muncă necalificată în sate şi foarte mulţi oameni care ar dori să aibă o diplomă. Majoritatea sunt tineri care au abandonat şcoala sau care au terminat o şcoală, s-au întors acasă, în sat, dar nu au un loc de muncă, aşa că vor să îşi îmbunătăţească situaţia. Această categorie de persoane beneficiază foarte mult de serviciile noastre de antreprenoriat. La sate, toată lumea face «antreprenoriat», însă într-o formă neoficială şi primitivă, prin troc. De aceea, satul este un mediu foarte bun de dezvoltare a afacerilor. În urma programelor de iniţiere antreprenorială de până acum, am avut 60 de afaceri deschise, majoritatea de către tineri. O altă categorie e cea a adulţilor care trăiau din agricultura de subzistenţă, iar acum pieţele nu prea mai merg. Aceste persoane trebuie să îşi completeze veniturile, aşa că ar dori să mai facă ceva: fie o asociere pentru producţie, fie ceva în domeniul energiei regenerabile sau al finanţărilor pentru mediul rural, pe care – însă – fără ajutor de specialitate, nu prea le înţeleg”, menţionează administratorul SC INTERLOG, Simona Cojocărescu.
40.000 de hunedoreni nu au o ocupaţie
Organizatorii mai spun că toate cursurile se vor grupa în comunele unde există mai mulţi cursanţi, iar partea practică va fi asigurată prin contracte cu firmele de antreprenoriat. Reprezentanţii INTERLOG precizează că în judeţul Hunedoara sunt 40.000 de persoane inactive pe piaţa muncii. În judeţul Timiş, numărul şomerilor “de lungă durată” este, potrivit specialiştilor de la INTERLOG, de aproximativ 25.000, în timp ce în judeţul Caraş-Severin numărul persoanelor care nu au un loc de muncă (în afara şomerilor indemnizaţi) atinge un record negativ la nivelul celor trei judeţe: 60.000 de persoane.
Hunedorenii interesaţi să participe la cursuri de formare într-o meserie sau să înveţe cum pot începe o afacere, pot afla mai multe detalii la numerele de telefon: 0254-612.013, 0254-606.040, accesând pagina web: www.interlog.ro sau scriind un e-mail la adresa: office@interlog.ro.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.