Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 3,136 ori

După aproape patru ani de devorat gazete, am ajuns la concluzia că a venit vremea să schimb numele acestei rubrici. Multe gazete au sucombat de când am început eu să le critic – şi nu din cauza mea, ci pentru că aşa-i la vie (c’est la vie, ştiţi) – şi cele care au rămas au, slavă Domnului!, site-uri pe care îşi publică toate articolele. Asta mi-a uşurat mult “munca”, mi-e mai la îndemână să citesc un articol fără să-mi înnegresc mâinile de la cerneala tipografică. Şi-ar mai fi un motiv pentru care “Devoratorul de gazete” devine “Devoratorul de cuvinte”: nu semnalez doar greşelile din presa scrisă, aşa că mi se pare corect să nu mint poporul cu calculatorul, adică să nu îmi mai spun devorator de gazete când eu devorez şi cuvintele tipărite, dar şi pe cele de la televizor ori de pe Internet.

Altceva nu se schimbă, nici măcar faptul că trăim înconjuraţi de greşeli, eu le semnalez, iar pe ziarişti îi doare-n pix!

“[…] De asemenea, acesta a fost obligat de instanţă să achite suma de 210.770 lei cu titlul de despăgubiri civile către Porche România, 15.000 de lei cu titlul de daune morale, respectiv 11.000 de lei cheltuieli judiciare către stat”, scrie Carmen Cosman-Preda, în Ziarul Hunedoreanului. Porche România ce vinde, porcherii?

porche

De altfel, ştirea de mai sus, publicată în Ziarul Hunedoreanului, avea titlul “Primarului Ile prins într-o campanie de ameninţări. SRI a intrat pe fir”. Mă gândesc că băieţii cu ochii albaştri de la SRI şi-au pus mâinile în cap când au văzut în ce context se vorbeşte despre ei: “Porche”, “primarului Ile prins”.

primaru

Dacă săptămâna trecută ne-am amuzat pe seama oltenilor care au scris pe eticheta cozonacului că ar conţine excremente de taur, săptămâna asta “mergem” la Caracal, unde Naturelo, o firmă care vinde tot felul de alimente conservate (roşii, zacuscă etc.), şi-a provocat fanii de pe Facebook, de 1 aprilie, să le spună în ce oraş locuiesc ca să intre în concurs. Şi se pare că n-a fost păcăleală. Iată cum: “Spune-ţi-ne în ce oraş locuiţi, într-un comment la această poză […]”. ‘Geaba le-am spus eu că nu e corect scris “spune-ţi-ne”, oamenii o ştiu pe-a lor. Şi iată, au trecut mai bine de două săptămâni şi greşeala-i tot acolo. Ruşinică!

spune-ti-ne

Încă un titlu chinuit, tot din Ziarul Hunedoreanului, tot din “condeiul” doamnei Carmen Cosman-Preda: “În loc să stea în patru labe cu canciocul în mână. Primarul Aninoasei poate preda drumul ciuruit de gropi către Consiliul Judeţean Hunedoara”. Şi eu pot să “produc” titluri de-astea: “În loc să stea în genunchi cu ochii în dicţionar. Carmen Cosman-Preda poate preda limba română. Că nu mai are nevoie de ea”.

preda preda

Pe site-ul Servus Hunedoara, Ionuţ Onu a semnat un articol cu următorul titlu: “(VIDEO/FOTO)Se lucrează «la greu»pe lotul 4 al Autostrăzii Deva-Lugoj! Imagini din zona Bretea Mureşană”. Ce bine că se lucrează la greu şi nu la uşor, că îmi imaginez că muncitorii ăia iau o grămadă de bani, de ce să lucreze la uşor când pot lucra la greu, nu? Altfel, bine faceţi că nu puneţi prea multe spaţii, domnu’ Onu, că poate vi se strică tastatura!

la greu

A fost ziua Florinei. Nu ştiu dacă de naştere sau onomastică, cert e că prietenii i-au făcut un tort de toată frumuseţea. A fost ornat cu gelatină în culoarea ei preferată: galben. Florinei pare să-i placă aurul, judecând după cerceii uriaşi din urechi. Dar staţi aşa, că noi nu judecăm ce îmbracă sau poartă oamenii. Aici judecăm doar greşelile de scriere sau de exprimare, iar în fotografia de mai jos, “culeasă” de pe Facebook, avem un tort pe care scrie “La mulţean Florina”. Fie mesajul a fost scris de către un copil de grădiniţă, fie cofetăreasa nu a terminat nici şcoala primară!
Dar eu sper că Florina s-a distrat şi nu s-a sfiit să guste din tort, chiar dacă avea ditamai greşeala pe el. Nu toate reţetele se fac din cărţi, iar o cofetăreasă adevărată ştie din cap ce ingrediente îi sunt necesare, nu are nevoie să citească reţeta! Sper…

lamultean

“În perioada ianuarie – martie, inspectorii fiscali au făcut 207 de controale la persoanele juridice”, scrie Loredana Goangă, în Mesagerul Hunedorean. Două sute şapte DE controale, da? Vă daţi seama că autoarea nu a făcut decât să ia comunicatul de presă şi să dea copy/paste în ziar?! Aşa se face presă, tăticu’. Ce atâta mers pe teren, când ai toate informaţiile în căsuţa virtuală cu mesaje?

207 de

“Trei tineri din Deva au rămas blocaţi într-o carieră. Pompierii au intervenit pentru scoaterea lor”, scrie tot Loredana Goangă, în Mesagerul Hunedorean. O fi fost o carieră în presa scrisă?

blocati intr-o cariera

“Aproape 2.000 de elevi i-au vizitat pe pompieri de «Şcoala altfel»”, anunţă HunedoaraMea.ro. Constat că săptămâna altfel a ajuns precum Paştele sau Crăciunul, un fel de sărbătoare cu prezenţa obligatorie pentru elevi; altfel de ce ar spune ziariştii că elevii i-au vizitat pe pompieri “de «Şcoala altfel»”?

de scoala altfel

Cam lunguţă fraza aceasta, nu credeţi, domnule bârfitor de serviciu de la Mesagerul Hunedorean?
“După o obişnuinţă pe care cei care au prins, ca tineri sau adulţi, o cunosc foarte bine, cea comunistă, politicienii hunedoreni au dat, în ultima vreme, în boala raportărilor uluitoare, fără limite, depăşind imaginaţia celui mai constant client de spital cu fluturi şi vrăbiuţe neliniştite”.
Ce anume au prins, ca tineri sau adulţi, cei care au prins şi o cunosc? Da, mi se “limbă plimba” în gură după ce citesc bârfele voastre scrise parcă cu piciorul (cacofonie intenţionată, o meritaţi din plin!).

pe care cei care

“Cu laureat de «import»: micul pianist Vlad Ciotescu vede frumosul prin muzică”. Îmi pare rău că trebuie să “târăsc” un eveniment frumos, cum este “Premianţii fără premii”, prin pagina asta plină de “agramaticalităţi” şi “insuccesuri jurnalistice”, dar mă obligă s-o fac Raluca Polmolea, de la Servus Hunedoara, cu titlul pe care tocmai l-aţi văzut.
Cine-i cu laureat de import? Poate că “Şase luni şi 25 de ediţii ale «Premianţilor fără premii»”? Nu ştiu ce vă învaţă pe voi la înaltele şcoli de jurnalism pe care le urmaţi, eu ştiu că dacă titlul nu-mi sună bine, mă enervez, nicidecum nu stau să caut “adevăratul sens” al său prin supratitluri sau subtitluri sau ce alte găselniţe aţi mai găsit voi ca să faceţi titlurile mai lungi!

cu laureat

Cam astea ar fi greşelile de săptămâna asta. În speranţa că până joia viitoare nu se vor corecta, brusc, toate greşelile din lume şi nu voi rămâne fără rubrica pe care abia am rebotezat-o, vă urez să fiţi mai buni, să vă aducă iepuraşul câte-un dicţionar sau câte-un manual de gramatica limbii române, să fiţi fericiţi şi să scrieţi corect!

Sărbători fericite şi să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'