Muzeul Aurului ar putea fi redeschis în ianuarie

Articolul a fost vizualizat de 2,693 ori

Muzeul din Brad ar putea să fie redeschis circuitului turistic în luna ianuarie. Clădirea, care va adăposti peste 1.100 de exponate din aur nativ şi peste 1.300 de exponate fără conţinut de aur, a fost complet reabilitată, păstrând doar vechea structură de rezistenţă.

Muzeul Aurului din Brad va putea fi vizitat din nou la începutul anului viitor

Administraţia locală dă asigurări că recepţia lucrării va fi făcută în săptămânile următoare, linia de finanţare fiind programul de închidere a minelor de aur, prin Ministerul Economiei şi Comerţului pentru Compania Naţională Minvest. Exponatele au fost aduse, deja, din subsolul Trezoreriei din Brad, în clădirea muzeului, acestea fiind etichetate, cântărite şi evaluate de o comisie de specialişti de la Institutul Geologic Român de la Bucureşti, care lucrează de peste două săptămâni la Brad. “Până la finalizarea lucrărilor, exponatele cu conţinut de aur au fost sub garanţia instalaţiei de securizare de la administraţia financiară locală, în timp ce piesele fără conţinut de aur s-au aflat în custodia Casei de Cultură din Brad”, afirmă viceprimarul municipiului, Aurel Circo. Pe măsură ce piesele sunt evaluate, ele sunt aşezate în vitrinele viitorului muzeu. Deşi exista un inventar al pieselor, o estimare a valorii reale a colecţiei nu s-a făcut până acum niciodată.

Muzeul transferat la Primărie

Lucrările de renovare a imobilului care adăposteşte muzeul aurului au început în 2007. Din cauza unei disfuncţii a politicii de lichidare a fostelor proprietăţi ale Companiei Naţionale Minvest, fosta Întreprindere Minieră Brad, clădirea a fost predată lichidatorului, care a scos-o la vânzare, la valoarea din înregistrările contabile, pentru recuperarea unor datorii ale minei. Asta deşi investiţia necesară modernizării, în valoare de 4.000.000 de lei, era în plină derulare. “Investitorul moderniza clădirea cu bani grei de la Banca Mondială, în timp ce lichidatorul vindea clădirea, la preţul iniţial de înregistrare contabilă. Au urmat anchete la DNA, procese, iar în cele din urmă clădirea a revenit la Minvest”, explică Aurel Circo.

Muzeul Aurului din Brad va putea fi vizitat din nou la începutul anului viitor

Ulterior, investiţia de reabilitare a fost suplimentată cu încă 2.000.000 de lei. În acest moment, administraţia financiară din Brad se află în faza de obţinere a dreptului de administrare a Muzeului, având deja acordurile necesare, urmând ca, după finalizarea investiţiei şi a evaluării exponatelor, Minvest să cedeze obiectivul în administrare gratuită administraţiei locale din Brad. Muzeul Aurului din Brad are o colecţie considerată cea mai mare din Europa. Printre piesele cele mai cunoscute se numără şopârlele din aur, steagul dacilor, harta României din aur, dar şi un cristal pentagonal, unic în lume. Pe lângă acestea, muzeul adăposteşte şi un eşantion de diamante şi o colecţie de o mie de flori de mină. În total, eşantioanele din colecţie conţin în jur de 6,5 kilograme de aur pur. Sloganul municipiului Brad este, începând din acest an “Descoperă strălucirea aurului”.

About Ada Beraru