Cetăţile dacice, din nou, la mâna Guvernului

Articolul a fost vizualizat de 1,771 ori

Sarmizegetusa Regia se află de un an în administrarea Consiliului Judeţean. Schimbarea în bine este uşor de observat de către orice turist care a mai fost aici în urmă cu doi sau mai mulţi ani. CJ Hunedoara doreşte să preia în administrare şi celelalte patru cetăţi dacice din Munţii Orăştiei aflate pe teritoriul judeţului, plus situl arheologic de la Feţele Albe. Demersuri în acest sens sunt făcute încă din ianuarie-februarie. De la Guvern nu a venit încă niciun răspuns.

Înlocuirea acoperişurilor inestetice de la Costeşti este doar una dintre multele probleme pe care Consiliul Judeţean va trebui să le rezolve, după ce va prelua în administrare şi celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei

Înlocuirea acoperişurilor inestetice de la Costeşti este doar una dintre multele probleme pe care Consiliul Judeţean va trebui să le rezolve, după ce va prelua în administrare şi celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei

Dacă la Regia acum e ordine, zona fiind păzită 24 de ore din 24, 365 de zile pe an, nu acelaşi lucru se întâmplă şi-n celelalte cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. În plus, fiecare dintre cele cinci situri istorice (cetăţile Băniţa, Piatra Roşie, Costeşti, Blidaru şi “cartierul” Sarmizegetusei de la Feţele Albe) poate atrage turişti. Cetatea de la Costeşti o şi face, pentru că este cea mai accesibilă dintre toate. La Blidaru urcă doar amatorii de drumeţii pe munte, prin pădure, la Băniţa ajung doar cei care sunt în stare să urce ajutându-se şi de mâini versantul abrupt, iar la Piatra Roşie şi Feţele Albe ajung mai ales persoanele pasionate de misticism.

Se impun reguli peste tot

În vara lui 2012, Soarele de andezit de la Sarmizegetusa Regia a fost parţial distrus de un grup care a ţinut neapărat să-l folosească drept vatră pentru un foc de tabără. N-au fost primii care au făcut asta în incinta sacră de la Regia, dar au fost ultimii (despre care se ştie), mai ales că s-au şi filmat, au pus filmul pe Internet, oferindu-le astfel anchetatorilor proba clară pentru a începe o investigaţie soldată cu un dosar penal ajuns în faza de judecată.

În celelalte cetăţi dacice, dar mai ales în zona celor două temple de la Feţele Albe, asemenea scene apar frecvent, mai ales la sfârşit de săptâmână, când ajung aici adepţi ai unor credinţe ce îmbină, într-un mod greu de înţeles pentru un creştin, zeităţi dacice, cu elemente creştine. “Lumea are dreptul să creadă în ce vrea şi să se roage cui vrea. Nu contestăm asta. Însă, dacă iubim cu toţii minunatele vestigii dacice, trebuie să o dovedim în primul rând prin a avea grijă de ele, nu prin a ne urca pe blocurile de calcar, ori de andezit, sau aprinzând focuri în interiorul templelor. Asemenea lucruri, din fericire, nu se mai întâmplă la Sarmizegetusa Regia, dar cei care le practică s-au mutat la Feţele Albe. Tocmai acesta este motivul pentru care am cerut ca şi situl de la Feţele Albe să fie trecut în administrarea Consiliului Judeţean, alături de celelalte patru cetăţi din Munţii Orăştiei aflate pe teritoriul Hunedoarei”, spune şeful Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice din cadrul CJ Hunedoara, Vladimir Brilinsky. Candele arse şi urme de focuri aprinse se găsesc destul de des şi la Piatra Roşie, altă cetate la care se ajunge relativ uşor în comparaţie cu celelalte. Frecvenţa destul de ridicată a simplilor turişti la Costeşti-Cetăţuie le strică intimitatea amatorilor de ritualuri, aşa că acest sit este mai puţin expus la fenomen. La Băniţa şi Blidaru e destul de greu de urcat.

Speranţe pentru 1 iulie

“Solicitarea făcută de Consiliul Judeţean pentru preluarea cetăţilor din Munţii Orăştiei a fost făcută la începutul anului, dar nu am primit niciun răspuns. De vină pentru întârziere probabil că au fost şi schimbările din componenţa Guvernului, mai ales schimbarea ministrului culturii. Domnul Kelemen Hunor a revenit pe postul de ministru al culturii şi cunoaşte bine situaţia, aşa că am motive să sper că, până la 1 iulie, Guvernul va adopta o hotărâre prin care cele patru cetăţi şi situl de la Feţele Albe să ajungă şi ele în administrarea Consiliului Judeţean”, spune Vladimir Brilinsky. Şeful Serviciului Public de Administrare a Monumentelor Istorice din cadrul CJ adaugă că autorităţile judeţene au dovedit deja că pot administra mai bine obiectivele istorice. “Paza, curăţenia şi defrişările ce se impun, acolo unde se impun, ar fi primele lucruri de făcut la toate cele cinci situri pe care dorim să le preluăm în administrare. Sunt planuri chiar şi pentru un acces mai facil la Băniţa. Dar e prematur să discutăm despre ele acum. Oricum, la ora actuală, un turist care vine în zonă să vadă cetăţile dacice petrece cel mult două zile. Rareori au fost turişti care şi-au dorit să vadă toate cele cinci cetăţi. Din momentul în care le vom prelua în administrare, vom avea peste tot aceleaşi regulamente ca la Sarmizegetusa Regia, trasee de vizitare şi pază non-stop. Va fi mult de muncă, pentru că e vorba de o suprafaţă totală de peste 40 de hectare ce trebuie curăţată”, adaugă Brilinsky.

Întrevedere cu ministrul Culturii

Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, Mircea Moloţ, afirmă şi el că nu există niciun răspuns din partea Guvernului, sau a Ministerului Culturii, la solicitarea transmisă în februarie, anul acesta. Mircea Moloţ spune însă că nu ar fi surprins ca demersul să fie temporizat din motive electorale: “Am deja o experienţă îndelungată în politică şi administraţie, aşa că nu m-ar mira să mai fim nevoiţi să aşteptăm un răspuns din partea Guvernului pe problema preluării cetăţilor. Totuşi, după data de 1 mai voi avea o întrevedere cu domnul ministru al culturii, Kelemen Hunor, şi sper că vom reuşi să finalizăm procedurile. Am transmis şi o notă de fundamentare a necesităţii transferului, mai e nevoie de o hotărâre de Guvern, care sperăm să vină cât mai curând, mai ales că am dovedit, cu Sarmizegetusa Regia, că putem să ne ocupăm aşa cum se cuvine de cetăţile dacice”.

About Ciprian Iancu