Proiect amânat. Trenurile vor mai merge o vreme în regim de mocăniţă

Articolul a fost vizualizat de 1,381 ori

Călătorii hunedoreni care merg cu trenul vor trebui să mai aştepte momentul în care garniturile feroviare vor atinge viteza promisă de 160 de kilometri pe oră. CFR SA a anulat două licitaţii pentru lucrări de modernizare a liniei de cale ferată Curtici – Simeria, cu o valoare totală estimată la peste 2 miliarde euro inclusiv TVA, după descoperirea unor “erori sau omisiuni” în documentaţia proiectelor.

Potrivit administratorului reţelei feroviare, citat de agenţiile de presă, în prezent sunt analizate toate solicitările de clarificări şi elementele contestate de către operatorii interesaţi de aceste proiecte, pentru evitarea unei situaţii similare, după reluarea procedurii, cândva în luna mai. Cele două licitaţii au fost lansate în februarie.

Primul proiect vizează contractarea unor lucrări de modernizare a 60,6 kilometri de cale ferată, pe traseul Ilteu (localitate situată la graniţa cu judeţul Hunedoara) – Simeria, proiectul împărţit în două loturi având o valoare totală estimată la 5,45 miliarde lei (1,21 miliarde euro), cu TVA.

Pentru a doua procedură, CFR a anunţat că aşteaptă oferte pentru lucrări de modernizare a 80,8 kilometri de cale ferată în judeţul Arad, proiectul fiind împărţit în două loturi cu o valoare totală estimată la 4,71 miliarde lei (1,04 miliarde euro), cu TVA. Contractele urmau să fie atribuite prin licitaţie restrânsă, pentru preţul cel mai scăzut, având termen de finalizare 5 ani de la data adjudecării.

Lucrările sunt finanţate cu bani europeni, în cadrul Programului Operaţional Sectorial pentru Transport 2007-2013 şi 2014-2020, şi fonduri de la bugetul de stat. Reabilitarea liniei de cale ferată Curtici – Simeria este inclusă de Guvern în lista proiectelor care vor fi finanţate cu prioritate în acest an din fonduri europene nerambursabile, fonduri rambursabile şi de la bugetul de stat.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean