Cum trebuie asumată declaraţia prevăzută la art. 30 din Legea Contabilităţii cu ocazia întocmirii situaţiilor financiare anuale

Articolul a fost vizualizat de 2,024 ori

Pentru depunerea situaţiilor financiare anuale, legea contabilităţii prevede la art. ART. 30 că “Situaţiile financiare anuale vor fi însoţite de o declaraţie scrisă a persoanelor prevăzute la art. 10 alin. (1) prin care îşi asumă răspunderea pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale şi confirmă că:

a) politicile contabile utilizate la întocmirea situaţiilor financiare anuale sunt în conformitate cu reglementările contabile aplicabile;

b) situaţiile financiare anuale oferă o imagine fidelă a poziţiei financiare, performanţei financiare şi a celorlalte informaţii referitoare la activitatea desfăşurată;

c) persoana juridică îşi desfăşoară activitatea în condiţii de continuitate.”

Asumarea răspunderii pentru întocmirea situaţiilor financiare anuale presupune, pe lângă respectarea prevederilor de la literele a şi b, prezentarea modului în care sunt respectate condiţiile pentru desfăşurarea activităţii în condiţii de continuitate.

Întrucât foarte multe persoane juridice înregistrează pierderi, capitalurile proprii sunt negative, ori în această situaţie, la prima vedere, aceasta nu îşi desfăşoară activitatea în condiţii de continuitate, existând riscul de a intra în insolvabilitate.

În această situaţie este necesar ca, odată cu întocmirea situaţiilor financiare anuale, în notele explicative anexe să fie analizată componenţa obligaţiilor din prisma exigibilităţii lor, pentru a fi stabilite capitalurile permanente şi, în funcţie de acestea, să fie făcută asumarea răspunderii.

Capitalurile permanente se referă la acele obligaţii ale persoanei juridice a căror scadenţă este mai mare de un an la data de 31 decembrie a anului pentru care se întocmesc situaţiile financiare anuale, de exemplu: împrumuturi pe termen mijlociu şi lung scadente în anii următori, împrumuturi de la alte entităţi decât cele financiare bancare sau nebancare, împrumuturi comerciale sau în cadrul grupului sau persoane afiliate entităţii.

În situaţia în care capitalurile permanente sunt pozitive, întrucât în anul ulterior întocmirii situaţiilor financiare anuale nu vor fi ieşiri de trezorerie peste volumul activelor, persoana juridică îşi va desfăşura activitatea în condiţii de continuitate.

Mornea Maria,
Preşedinta Consiliului filialei CECCAR Hunedoara

About Redacţia REPLICA