Modă pentru cei mici

Articolul a fost vizualizat de 1,793 ori

Şi micuţii sunt în trend! Segmentul de haine de copii nu este ocolit de industria de profil, dimpotrivă: pentru sezonul primăvară-vară 2014, creatorii propun articole lejere, colorate moderat, cu forme diafane pentru fetiţe, iar pentru băieţi vin cu combinaţii moderne şi îndrăzneţe precum eşarfe şi geci de piele. Parada de modă a unui magazin pentru copii a dovedit că piticii ştiu foarte bine ce vor să poarte şi ce este la modă.

O deveancă plecată în Italia s-a întors şi a deschis la Deva un nou concept de magazin destinat micuţilor de până la 10 ani. Hainele sunt alese cu grijă şi fac parte din ultima colecţie de primăvară adusă din Italia: “Alegem doar ţinutele care au materiale de calitate, un lucru important când vine vorba de copii. Micuţii sunt mai delicaţi, au pielea mai sensibilă şi au nevoie de materiale naturale. Eu am unul de doi ani şi iubesc copiii, îmi place să lucrez cu ei, aşa că ne-am gândit să le facem şi un spaţiu de distracţie, ca să nu se plictisească între două hăinuţe probate. Am venit pe piaţă cu noutăţi pe care le lansăm pe piaţă, ne aşteptam să fie o bucurie pentru mame, dar nu şi la reacţia asta entuziastă a copiilor, care observ că se bucură de haine ca de nişte jucării râvnite. Aducem hăinuţe să zic aşa «serioase» din ultima colecţie din Italia, iar cele marca Disney le aducem din Franţa”, spune Ana Maria Sicoe, administratorul magazinului Moda Bimbi. Pentru colecţia primăvară-vară 2014, la prezentările de modă pentru haine de copii s-au făcut remarcate rochiţele cu volănaşe în partea de jos, accesorizate cu fundiţe, în culori plăcute, pastelate. Este în “trend”, de exemplu, un maiou dublat cu un tricou transparent cu model vesel şi nişte pantaloni trei sferturi. Adăugaţi la ţinută şi balerini cu strasuri şi aveţi o combinaţie fermecătoare pentru fetiţă. De altfel, preferata mămicilor a fost o rochiţă din brocart delicat de culoarea untului purtată cu un tricou cu imprimeuri florale asortate cu sclipici şi dantelă.

Bambini, în trend

Deocamdată, magazinul are ţinute pentru micuţii între zero şi 10 ani, dar proprietarii au de gând în viitor să aducă îmbrăcăminte şi pentru copiii mai mari: “În ţinutele fetiţelor, din colecţia primăvară-vară 2014, predomină rozul şi culoarea corai, sunt tricouri croite în stilul maxi-cool. Majoritatea propunerilor noastre sunt compleuri care pot fi folosite şi cu un tricou sau cu o pereche de blugi, depinde de imaginaţia mămicii şi garderoba fetiţei.

moda bambini2Rochiţele, de exemplu, se pot folosi atât primăvara, când e mai rece, cu un colant pe dedesubt, iar vara, simplu, cu o pereche de ciorapi. Ţinutele băieţilor sunt sport sau elegante: cele sport au imprimeuri extrem de căutate de micuţi, cu eroi precum Spider Man. Fetiţele au materiale delicate cu imprimeuri florare şi sclipici, lucruri pe care le adoră”, spune Ana Maria Sicoe. Ea spune că, pentru fetiţe, a revenit în forţă boleroul, care poate fi asortat cu un compleu cu pantaloni scurţi, de preferinţă albastru închis: “În principiu, un copil trebuie să poarte hăinuţe în care se simte bine şi culori care îl avantajează, dar din Italia vine tendinţa de a purta blugii strânşi în partea de jos a piciorului, în colecţii, sunt pantaloni slim foarte drăguţi. Se poartă mult culorile corai, fucsia şi albastru. De fapt, albastru este acum în top. Se ştie că Italia dă startul în moda pentru copii, de la cei mari, la cei mici”. Spre surpriza tuturor, micuţilor le place la nebunie să încerce noua colecţie de primăvară şi s-au distrat chiar mai bine decât la şedinţa de pictură pe faţă: “Hăinuţele astea sunt foarte frumoase şi acum sunt la modă”, este convinsă o micuţă de cinci ani, completată de o puştioaică cu câţiva ani mai mare: “Sunt haine şic, îs cele mai frumoase pe care le-am văzut până acum. Mie îmi place că au mult roz şi au sclipici pe ele, iar cu mânecile aşa largi şi lungi sunt super, seamănă cu haina unei prinţese de poveste”.

Adulţi în miniatură

“Eu am ales un tricou cu Angry Birds, nu ştiu dacă sunt la modă, dar mie îmi place jocul şi de aia am pus ochii şi pe tricou”, comentează un puşti de nouă ani, îmbrăcat într-un costum elegant gri, la care moda a impus un tricou cu imprimeu vesel. “Îmbrăcarea copiilor a devenit o industrie profitabilă, gândiţi-vă doar că cei mici au nevoie de mai multe hăinuţe decât adulţii, pentru că se murdăresc mai repede şi au nevoie de mai multe veşminte. Cu cât sunt mai mici, cu atât garderoba lor e mai largă. E adevărat că şi piesele sunt micuţe. Sunt lucruri drăgălaşe, dar şi piese elegante care fac din copil un adult în miniatură, la fel de elegant ca un om de afaceri, de exemplu. Se poartă eşarfele în culori neutru chiar şi la băieţei, le dau un aer cool”, explică Ana Maria Sicoe. De exemplu, la băieţi, culoarea pantalonilor din stofă gri este aceeaşi cu a cotierelor sacoului bleu, iar un pantalon roşu poate fi asortat cu sacou gri deschis şi cu tricou negru, musai cu imprimeuri. Pe lângă copii, părinţii sunt încântaţi că pot să le cumpere micuţilor veşminte de calitate: “Sunt foarte frumoase şi important e că sunt un pic altfel decât ce am văzut până acum în magazine. Am văzut că e calitate în materiale. E ceva nou pentru oraşul nostru şi nu doar că sunt în trend, dar sunt şi pe placul copiilor. Oricine a îmbrăcat un copil ştie ce corvoadă e să încerci să-i dai pe el o haină care nu-i place. Acum s-au îmbrăcat de bunăvoie cu ce şi-au ales din colecţii”, remarcă mămica unui băieţel. În colecţia de primăvară-vară 2014, printurile grafice şi culorile vibrante devin garderobe pline de umor, dar şi rafinament. Albul şi griul, alături de galben solar sau rozul puternic lângă albastru punctează siluete chic.

Liste pentru naştere

moda bambini3Indiferent de vârstă, o hăinuţă pentru copii trebuie să aibă două calităţi indispensabile: confortul şi calitatea. Dacă datoria bebeluşilor este să fie drăgălaşi, pentru cei trecuţi de vârsta de patru ani lucrurile încep să se complice. Ei merg la grădiniţă, încep acum să îşi dezvolte relaţiile sociale şi, implicit, încet să îşi dorească să fie în centrul atenţiei. Şi nu doar făcând giumbuşliucuri: de la patru ani, încep să se manifeste preferinţele legate de haine, aşa că, de acum, vestimentaţia va fi din ce în ce mai importantă pentru copil. Fetiţele pot obţine un aer “sofisticat” prin asocierea unor pantaloni sport cu margini răsfrânte cu o cămaşă albă şi poate un sacou scurt şi larg, de culoare albă. Pentru un efect mai dramatic se foloseşte combinaţia roşu-alb. Designerii italieni au inclus în garderoba băieţilor lor geci din piele şi eşarfe, aruncate “neglijent” pe umăr. Noul magazin aduce la Deva moda străzii din Italia, dar vine şi cu noutăţi precum listele pentru mame, des întâlnite în ţările vestice.

“Mămicile, înainte să nască, pot trece pe la noi şi să lase o listă de naştere unde femeia trece tot ce are nevoie acasă pentru nou născut. Îşi scriu numele cu tot ce îşi doresc şi au nevoie pentru micuţ, iar rudele şi prietenii pot veni să cumpere câte un obiect de pe lista mămicii. Astfel vor şti că îi fac cadou proaspetei mămici un lucru necesar pe care şi-l doreşte”, spune una dintre reprezentantele magazinului, Roxana Mihăiescu. În plus, într-un asemenea magazin, există şi seturi cadou cu tot ceea ce are nevoie un nou născut: cu halat de baie, joc pentru dentiţie, mănuşă de spălat pentru piele delicată, prosopel, babeţică, etc.

Când vine vorba de nou-născuţi contează calitatea şi … rapiditatea: hăinuţele lor trebuie să permită accesul cât mai rapid la scutec şi trebuie să fie croite din materiale confortabile, care nu irită pielea sugarului. Trebuie cumpărate şi hăinuţe mai mari, cel puţin cu trei luni înainte, pentru că bebeluşii cresc repede şi îşi pot surprinde părinţii.

Galerie foto

Tags: , , ,

About Laura Oană