Vino să alergi la stadion!

Articolul a fost vizualizat de 2,244 ori

“Mişcarea este un excelent remediu pentru sănătate” – acesta pare a fi sloganul unei iniţiative care aparţine unui lanţ de farmacii cu sediul în Deva.

În ultima vreme, devenii sunt poftiţi să participe la şedinţe de alergare pe stadionul municipal, alături de sportivii şi antrenorii de la Colegiul Naţional Sportiv Cetate Deva. În oraş, sunt zeci de persoane care practică joggingul pentru a-şi menţine starea de sănătate. Alergarea susţine activitatea cardiovasculară şi tonifică musculatura.

Pista stadionului din Deva este la dispoziţia celor care doresc să facă mişcare

Pista stadionului din Deva este la dispoziţia celor care doresc să facă mişcare

Bogdan Şitoianu este speranţa celor de la Colegiul Naţional Sportiv „Cetate” Deva. La doar 15 ani, el a devenit campion naţional la triplu salt şi are în plan doborârea recordului naţional. Este doar unul dintre devenii care au participat duminică la acţiunea organizată de farmacişti, deşi pentru el câteva ture de stadion fac parte din începutul unui antrenament obişnuit. „Antrenamentul este cel mai important lucru pentru un campion, deoarece acesta influenţează eficienţa săriturilor. Cel puţin eu aşa simt şi fac în fiecare zi altfel de antrenament, completat cu elemente diferite. De exemplu, luni avem paşi săriţi şi „scări” la cetate. Fac mişcare în jur de o oră jumătate-două zilnic, pe lângă cele două de dimineaţă”, spune Bogdan Şitoianu. Antrenorii spun că Bogdan este dovada că mişcarea şi voinţa îţi pot schimba viaţa: „Bogdan este elevul unui fost elev de-al meu, tatăl lui l-a adus la Colegiul Naţional Sportiv ca să facă sport. Era mic şi gras în clasa a cincea. A crescut mult în anii următori, are acum 1,87 metri. Creşterea şi dezvoltarea, dar şi munca au contribuit clar la performanţă”, spune antrenorul Mihai Luca de la CNS Cetate Deva, care vede în elevul său noua vedetă a colegiului.

Alergarea, remediu pentru sănătate

Chiar de la primele „şedinţe” de alergare, sportivilor şi antrenorilor li s-a alăturat chiar şi directorul Colegiului, Adrian Liga. Chiar dacă este profesor de istorie, acesta crede că sănătatea trebuie întreţinută cu mişcare: “Noi vrem să fim un model şi, în acelaşi timp, să fim şi buni parteneri pentru tot ceea ce înseamnă sport. Este foarte bine că ne putem întâlni la stadion, să alergăm de plăcere, să socializăm, pentru că astfel, se pare, că sunt rezultatele mai bune. Eu, cel puţin, am constatat acest lucru, că alergând de unul singur este într-un fel, dar în grup e cu totul altceva, plăcerea şi satisfacţia sunt mai mari. Ajungi chiar să uiţi de efort”. Grupul de farmacii le propune devenilor să alerge pentru propria sănătate, măcar câteva ore pe săptămână: „Le propunem devenilor să alerge pentru propria sănătate. Ne face bine să alergăm. În primul rând, a trebuit să ne convingem pe noi, – asta-i întotdeauna partea cea mai grea – şi, după ce te convingi pe tine, poţi să-i convingi şi pe alţii. Vine vara, este frumos, avem soare, e sănătos şi te simţi bine pe stadion, la mişcare. Nu e nici un păcat dacă nu luăm medicamente, este foarte bine să nu trebuiască să iei, de fapt, ăsta este rostul nostru, să ajutăm omul să fie sănătos”, spune Valentin Ţăruş, preşedintele Farmaceutica Remedia SA.

Reacţie neaşteptat de bună

Încurajaţi de răspunsul devenilor, farmaciştii şi-au propus să continue orele de mişcare: „Nu este o competiţie sportivă, fiecare aleargă în ritmul care vrea, câte ture vrea, se opreşte când nu mai poate, continuă când îşi revine. La prima strigare, fără niciun fel de anunţuri pe media sau pe pagina de facebook, am avut 49 de înscrişi, de atunci au fost tot mai mulţi. Sper să ajungem în situaţia când de-abia vom avea loc unii de alţii pe pista de la stadion”, speră Valentin Ţăruş. Zeci de deveni, iubitori de mişcare, s-au alăturat chemării şi au participat încă din primele zile la şedinţele de alergare. Trei dintre participante s-au remarcat de departe, atât datorită ritmului impus de alergare, cât şi rezistenţei. Sportivele care s-au strâns în Asociaţia Clas nu s-au lăsat până nu au încheiat 30 de ture pe pista stadionului municipal. “Alerg de trei ani, chiar patru şi vin la alergat o dată pe zi, după amiază, după orele de serviciu. Când ajungem la stadion, fac cu prietenele mele câte 25 de ture, dar mai avem un traseu spre Cârjiţi: alergăm până la Cârjiţi şi înapoi. Nu cred că sunt mulţi deveni care fac ce facem noi, nu pot să mă laud, sunt destul de puţini şi e păcat. Cred că mişcarea şi beneficiile ei nu sunt promovate îndeajuns, dar nu avem nici trasee amenajate corespunzător ca în ţările vestice, ar trebui făcut mult mai mult în sensul ăsta, dar în România sunt cu siguranţă alte priorităţi pentru administraţiile locale. Ne-am propus ca de acum să participăm la mai multe acţiuni, aşa încât să promovăm mişcarea, alergarea, să stimulăm oamenii să facă ce facem şi noi”, spune Ana Maria Cebuc.

Jogging, fotbal şi ciclism

Şi autorităţile locale sprijină această iniţiativă şi îndeamnă devenii să folosească în număr cât mai mare pista de atletism de la stadionul Cetate Deva. „Dacă 50% dintre deveni vor alerga pe stadion, poate că vom avea şi noi oameni mai sănătoşi în oraş, dacă mai şi facem curăţenie, mai şi plantăm flori sau pomi, va arăta şi oraşul bine, dar devenii trebuie cu siguranţă să facă mişcare pentru binele lor. E păcat că prea puţini vin. Trebuie să ştie că stadionul este deschis, avem pistă de zgură la care au acces toţi cei care vor să alerge în luna mai. Mai avem două competiţii, una pentru ciclişti şi alta pentru gurmanzi «Maratonul virşlilor»”, glumeşte primarul Devei, Petru Mărginean. Edilul crede că stadionul ar putea fi modernizat complet dacă un proiect al administraţiei locale are succes: „Îl vom avea în două săptămâni ca invitat pe preşedintele Federaţiei Române de Fotbal şi îi voi propune un proiect interesant. Nu pot să dezvălui prea mult, dar cred că voi avea deschidere la el. Şi asta pentru că avem un Colegiu Naţional Sportiv care, pe lângă atletism şi gimnastică, are şi secţii de fotbal şi ar fi păcat să nu dezvoltăm acest spaţiu, să facem un centru sportiv”. Primarul îşi doreşte la Deva un centru naţional de pregătire pentru micuţii fotbalişti, iar dacă proiectul va fi acceptat de Federaţie, aceasta ar putea investi aici îndeajuns de mulţi bani pentru refacerea completă a stadionului, inclusiv a pistei de alergare. Pentru cei care preferă ciclismul, autorităţile din Deva au decis să „tragă” cu ochiul la olandezi şi să se inspire din soluţiile adoptate în “ţara lalelelor”. Până atunci, strategia de dezvoltare a Devei 2014 – 2020 are câteva puncte dedicate cicliştilor, spune consilierul primarului, Radu Dragomir: “Un proiect interesant este sistemul integrat de piste pentru biciclişti, cu staţii electronice de preluare şi predare a bicicletelor prin intermediul unui card. Aici ne interesează să sprijinim şi producţia locală a fabricii de biciclete din zonă, dar şi să încurajăm oamenii să folosească aceste mijloace de transport care nu poluează şi cu ajutorul cărora poţi face şi sport. Ca să nu mai vorbim de ameliorarea aglomeraţiei pe străzile din oraş”.

Jogging pentru sănătate

Cine îşi doreşte să se alăture iniţiativei Remedia şi să alerge “în grup” la stadion o poate face marţea şi joia de la ora 17.30, iar sâmbăta şi duminica de la ora 09.00. Alergarea practicată regulat este indicată pentru îmbunătăţirea condiţiei fizice, dar oferă multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv cele mentale, precum relaxarea şi reducerea anxietăţii.
Medicina a dovedit că prin practicarea jogging-ului creşte semnificativ colesterolul bun din sânge, lucru care duce la obţinerea de beneficii cardioprotectoare.

În plus, jogging-ul poate îmbunătăţi sensibilitatea la insulină, iar echilibrarea glucozei din sânge împiedică excesul de zahăr să rămână în sânge şi să provoace daune. Studiile din domeniu arată că exerciţiile fizice îndeamnă organismul să producă cantităţi mai mari dintr-o substanţă cunoscută drept “factorul neurotrofic”, care îmbunătăţeşte memoria şi funcţionarea generală a creierului.

About Laura Oană