Din cauza situaţiei economice, majoritatea consiliilor locale din judeţ au decis ca valoarea impozitelor să rămână aceeaşi şi în 2012. Locuitorii municipiului Hunedoara sunt singurii, dintre cei chestionaţi, care vor plăti o taxă majorată cu 5 la sută: impozitul pentru imobile.
Consilierii locali din Simeria au decis ca toate taxele şi impozitele să rămână la aceeaşi valoare. “Vremurile sunt atât de grele, încât o taxă în plus ar îngreuna şi mai mult viaţa contribuabililor. Decizia consilierilor locali nu va influenţa în sens negativ bugetul oraşului, pentru că veniturile vor rămâne la acelaşi nivel cu cele din acest an. Ce va afecta negativ, este politica de micşorare a cuantumului bugetului alocat pentru anul viitor, probabil cu 25-33 la sută”, explică Adrian Bozdog, administratorul public al oraşului Simeria. Potrivit acestuia, la 1 octombrie, rata cumulată (persoane fizice, plus persoane juridice) de colectare a taxelor şi impozitelor, era la de 88 la sută. La Deva nu a fost luată încă o decizie la nivelul Consiliului Local, însă administratorul municipiului reşedinţă de judeţ, Corina Oprişiu, spune că propunerea este ca nivelul taxelor şi impozitelor să fie păstrat în 2012 la aceeaşi valoare din 2011. “Un motiv, desigur, este criza financiară, iar cel de-al doilea este faptul că noi avem un grad de încasare de 90 la sută. Asta ne ajută foarte mult: practic, noi ne facem treaba cu ce plătesc contribabilii la timp sau, de multe ori, chiar în avans. De aceea, hotărârea de a menţine nivelul taxelor şi impozitelor vine ca o mulţumire pentru cei care achită la termen”, adaugă Corina Oprişiu.
Anul trecut, municipiul Deva a înregistrat un grad de colectare a taxelor şi impozitelor de aproximativ 96 la sută, unul dintre cele mai mari din ţară, conform reprezentanţilor administraţiei publice locale. Şi la Petroşani impozitele pentru 2012 vor avea acelaşi cuantum cu cele din 2011, rata încasării fiind de 90 la sută, atât la persoane fizice, cât şi la persoane juridice. Acesta este cel de-al atreilea an în care, în cel mai mare oraş din Valea Jiului, valoarea impozitelor rămâne neschimbată.
Dosare de insolvenţă, cu miile
Consilierii locali din municipiul Hunedoara au majorat cu 5 procente doar impozitul pentru imobile, restul impozitelor rămânând la aceeaşi valoare. “În conformitate cu reglementările legale, fac excepţie imobilele persoanelor juridice pentru care nu s-a făcut o evaluare în ultimii trei ani, caz în care impozitele cresc cu 20 la sută. Aceeaşi categorie de imobile, dar pentru care nu există o evaluare făcută în ultimii cinci ani, va fi impozitată cu sume majorate cu 40 la sută”, precizează Mircea Bândea, directorul economic al Primăriei. În municipiul Hunedoara rata colectării impozitelor este mult mai mică, în comparaţie cu Deva şi Simeria, de numai 59 la sută în cazul persoanelor fizice şi de 67 la sută, în cazul persoanelor juridice. Reprezentanţii administraţiei locale cred că nivelul scăzut al colectării impozitelor reflectă situaţia economică dificilă a hunedorenilor, dată de lipsa locurilor de muncă.
“Avem dosare de insolvenţă cu miile. Asta pentru că oamenii nu au sumele necesare. Nu pentru că nu vor ei să plătească impozitele, ci pentru că nu pot, nu au bani. În cazul unei întârzieri la plată, după un an fiscal se face o somaţie, pe urmă se face un dosar de executare silită, dar – de regulă – executări nu s-au făcut decât la persoane juridice, la persoane fizice nu”, adaugă Mircea Bândea. În funcţie de zona în care este amplasat imobilul, case sau apartamente, hunedorenii trebuie să plătească, potrivit Danielei Leştaru, reprezentanta Biroului Impozite, taxe locale – Persoane Fizice, sume cuprinse între 90 şi 140 de lei. “Spre exemplu, pentru un apartament situat central, pe strada Avram Iancu, având o suprafaţă de 62 de metri pătraţi, anul acesta impozitul a fost de 137 de lei, deci la anul va fi cu 5 la sută mai mare. În cartierele periferice, cum este Micro 7, pentru un apartament cu o suprafaţă utilă de 48 de metri pătraţi s-a plătit 88 de lei. În plus, trebuie să menţionez că s-a păstrat bonificaţia de 10 la sută din valoarea impozitului, maximum din cât se poate acorda, conform legii, pentru cei care achită integral, până la 31 martie”, explică Daniela Leştaru.
Mii de somaţii, sute de popriri
În cazul autovehiculelor, consilierii locali din municipiul Hunedoara nu au decis majorări, la fel ca şi în cazul terenurilor. În funcţie de capacitatea cilindrică a maşinilor, hunedorenii plătesc între 64 şi 9.000 de lei. Contribuabilii care vor să scutească un drum până la Primărie pot redacta o cerere pe care o depun, apoi, la Centrul de Informare. Ei primesc în aceeaşi zi o parolă, cu ajutorul căreia îşi pot accesa contul şi pot plăti online impozitul, prin card bancar. O altă variantă de plată este cea prin mandat poştal. Potrivit Adinei Marincescu, reprezentanta Biroului Impozite, taxe locale – Executări silite, după 15 zile de la data de 30 septembrie administraţia locală poate emite o somaţie de plată. Dacă contribuabilii nu sunt găsiţi acasă, somaţiile se afişează pe site sau la sediul Primăriei, iar ulterior administraţia locală poate cere popriri pe salarii, pe pensii, în cazul persoanelor fizice sau pe conturile bancare, în cazul persoanelor juridice. Până în acest moment, la Primăria Hunedoara sunt înregistrate aproape 9.000 de somaţii şi peste 390 de popriri pe pensii, salarii, dar şi pe conturi. “Desigur, se poate aplica şi măsura sechestrului, dar noi am considerat că – fiind criza asta şi şomajul foarte mare – nu e bine să luăm şi apartamentul omului. Sunt şi hunedoreni care au datorii vechi, chiar din 2004 sau 2005″, menţionează Adina Marincescu. Contribuabilii din municipiul Hunedoara care nu au plătit la timp impozitele, vor achita cu 2 la sută mai mult pentru fiecare lună de înârziere.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.