Mediul economic din judeţul Hunedoara se confruntă cu o nouă problemă: administratorii firmelor se plâng că nu găsesc personal calificat, în timp ce hunedorenii sunt nemulţumiţi că nu îşi găsesc de lucru. Autorităţile şi organizaţiile care derulează cursuri de recalificare încearcă să diminueze acest fenomen, dar problema pare fără soluţie, în condiţiile în care majoritatea angajatorilor spun că pot plăti doar salariul minim pe economie, mai ales pentru munca slab calificată.
După ce, ani la rând, meseriile tradiţionale ale siderurgiştilor nu au mai fost căutate, liceul din Călan a reluat cursurile pentru specializarea elevilor ca sudori. Reprezentanţii Liceului Tehnologic „Ovid Densusianu” din Călan spun că au luat această decizie pentru că există cerere pe piaţa muncii pentru această meserie.
Directorul Liceului Tehnologic „Ovid Densusianu” din Călan, Ioan Teodorescu, spune că instituţia pe care o reprezintă are o colaborare cu «Dacia Service» Deva, iar pe fosta platformă industrială din oraş există cerere pentru profesionişti în confecţii metalice şi sudură. Deocamdată, la Colegiul din Călan există doar specializarea de mecanic auto, dar de la toamnă va fi înfiinţată o nouă specializare, cea de sudori. Acesta este doar unul dintre cazurile în care administratorii societăţilor comerciale sau investitorii anunţă şcolile că au nevoie de specialişti în anumite meserii, însă nu găsesc forţa de muncă pregătită pentru asta.
Patronatele cer şcolilor specialişti
La ultima bursă a locurilor de muncă, organizată în judeţul Hunedoara, au fost disponibile peste 400 de locuri de muncă. Aproape 800 de persoane au participat la bursă, dar numai puţin peste 100 au fost angajate pe loc, iar în total mai puţin de 230 de persoane au fost selectate pentru angajare, în ciuda faptului că hunedorenii se plâng de lipsa slujbelor. Autorităţile recunosc că majoritatea angajatorilor care caută personal prin intermediul burselor locurilor de muncă oferă, în general, salariul minim pe economie, plus bonuri de masă, venituri care nu sunt atractive pentru potenţialii salariaţi. Simona Cojocărescu, specialist în implementarea de proiecte europene axate pe calificarea şi formarea de resurse umane, spune că, în ultimii ani, în judeţul Hunedoara s-au căutat mai ales lucrători în comerţ, la construcţia de drumuri, dar şi specialişti în resurse umane.
Statul oferă calificare în 34 de meserii
Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara organizează cursuri de calificare pentru 34 de meserii, însă autorităţile recunosc că nu pot acoperi întotdeauna nivelul de cerinţe al pieţei muncii, nici în ceea ce priveşte numărul de persoane calificate, nici referitor la standardele noilor meserii. Autorităţile spun că pentru meseriile care utilizează tehnologii de ultimă oră nu dispun de lectori pregătiţi. Este cazul meseriilor care implică lucrul cu maşini numerice, dar şi prelucrări chimice sau utilizarea de strunguri ultramoderne. Şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, Vasile Iorgovan-Velichi, spune că, pentru aceste profesii, instituţia pe care o reprezintă nu are lectorii care ar putea să susţină aceste cursuri, dar nu deţine nici autorizaţiile necesare şi accesul la tehnologiile noi, pentru organizarea cursurilor practice de calificare. „Ar trebui să găsim un absolvent de automatizări, sau de programări maşini numerice, care să elaboreze suportul de curs pentru un standard ocupaţional al unei meserii pentru care sunt necesare accesul la documentaţie, dar şi traduceri şi foarte multă muncă. Pentru sudori, de exemplu, noi nu avem logistica necesară. Societăţi din Hunedoara şi Orăştie ne-au oferit atelierele lor, aşa că, acolo unde este posibil, organizăm aceste cursuri”, explică Iorgovan-Velichi. Pentru acest an, AJOFM are în derulare mai multe cursuri, iar directorul instituţiei adaugă că are asigurat bugetul necesar. Cursurile pot dura, în funcţie de nivel, între trei-patru săptămâni şi şase luni.
74.000 de hunedoreni nu se regăsesc în statistici
„Nivelul salarial pe care îl plătesc angajatorii nu e întotdeauna atractiv pentru şomeri, aşa că unii dintre ei preferă să stea în şomaj, pentru că nivelul indemnizaţiei se apropie foarte mult de oferta angajatorilor. Noi încercăm să facem şi o coerciţie din punctul ăsta de vedere, în sensul în care îi scoatem afară din baza de date, în cazul în care şomerii refuză, pur şi simplu, să lucreze. Însă, dacă vin cu negaţie din partea angajatorilor, fie pentru că nu s-au înţeles cu administratorul sau pentru că nu acceptă condiţiile de lucru, nu mai putem să îi eliminăm din baza de date, din moment ce criteriile de angajare rămân, totuşi, la angajator şi nu la noi”, explică şeful Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, Vasile Iorgovan-Velichi. Datele Institutului Naţional de Statistică arată că, în judeţul Hunedoara, sunt 193.000 de persoane active pe piaţa muncii sau aflate, temporar, în şomaj. Asta înseamnă că, la 12.000 de şomeri, 180.000 de persoane ar trebui să fie ocupate. Cu toate acestea, cifrele înregistrate la AJOFM arată că în judeţul nostru lucrează între 105.000 şi 107.000 de hunedoreni. Astfel, cel puţin 74.000 de persoane nu se regăsesc în evidenţele Agenţiei. Autorităţile spun că o parte dintre acestea lucrează în agricultura de subzistenţă, iar o altă parte muncesc în străinătate.
Când şi cum putem primi indemnizaţia de şomaj
Perioada pentru care un hunedorean poate primi indemnizaţia de şomaj şi valoarea acesteia depind de vechimea pe care acesta o are, însă regulile sunt mult mai restrictive, în comparaţie cu situaţia de acum câţiva ani. Astfel, un fost salariat poate să primească indemnizaţie timp de şase, nouă sau 12 luni. Pe lângă 75 la sută din indicatorul social de referinţă, adică 375 de lei (n.r.: indicatorul este echivalent cu 500 de lei), se adaugă un procent de 3%, 5%, 7% sau 10%, în funcţie de vechimea salariatului. O persoană nu poate să utilizeze stagiul de cotizare dintr-o anumită perioadă, decât o singură dată, în comparaţie cu situaţia de acum câţiva ani, când şomerii „de profesie” conectau stagiile de cotizare, reuşind să beneficieze de indemnizaţie chiar şi vreme de doi ani. Indemnizaţia de şomaj era mică, dar asigura o vechime în muncă, iar bneficiarul avea asigurate contribuţiile pentru asigurările sociale şi pentru sănătate. În perioada respectivă acestea erau plătite prin intermediul AJOFM. Acum, orice hunedorean care vrea să mai beneficieze de şomaj, trebuie să aibă cel puţin 12 luni lucrate din ultimele 24. O persoană poate întrerupe şi apoi relua perioada în care beneficiază de indemnizaţie de şomaj, însă numai în cazul în care îşi găseşte un loc de muncă pe perioadă determinată. După şase luni din momentul în care nu mai primesc indemnizaţia de şomaj, şomerii trebuie să depună o cerere de reînscriere în baza de date a AJOFM, pentru a nu fi eliminaţi din baza de date a autorităţilor.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.