Încep controalele la ştranduri şi piscine

Articolul a fost vizualizat de 2,018 ori

Hunedorenii care au de gând să înoate în lacuri, râuri sau bălţi trebuie să ştie că în judeţul nostru nu există alte ape de îmbăiere în afara celor amenajate ca ştranduri şi piscine. Deşi multă lume merge “la scaldă” la Cinciş, dar şi pe malurile Mureşului şi Streiului, autorităţile reamintesc că singurele locuri sigure de scaldă, monitorizate de autorităţile din sistemul de sănătate publică, sunt bazinele special construite şi igienizate. Verificările acestora încep odată cu deschiderea sezonului estival.

strand hdMedicul Cecilia Birău, coordonatoarea Activităţilor de Promovare şi Educaţie în Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP), reaminteşte că lista naţională cu ape de îmbăiere nu include niciuna dintre apele din judeţul Hunedoara. Potrivit autorităţilor, apele naturale de îmbăiere sunt supuse unei directive de monitorizare, însă în judeţul Hunedoara nu există asemenea cazuri. Doctoriţa Cecilia Birău reaminteşte că apa din barajul Cinciş este sursă secundară de aprovizionare cu apă pentru Hunedoara, principala sursă fiind captarea din Retezat, de la Râu Bărbat.

Îmbăiere pe propria răspundere

“Apa din barajul Cinciş poate fi folosită pentru Hunedoara numai în caz de foarte mare urgenţă majoră, având în vedere că s-a retehnologizat, de fapt, s-a reconstruit staţia de apă de la Sânpetru, cu toate treptele de tratare foarte bine puse la punct”, adaugă medicul. Mai mult, reprezentanţii ApaProd au anunţat, în repetate rânduri, că apa este testată de două sau chiar de trei ori pe zi, iar mostrele sunt duse pentru verificări suplimentare la Direcţia de Sănătate Publică. Autorităţile sanitare avertizează că în lacurile sau barajele artificiale a căror apă este folosită pentru alimentarea reţelei de apă potabilă a oraşelor îmbăierea este, practic, oprită, însă medicii spun că scalda nu pune în pericol sănătatea hunedorenilor, mai ales în cazul lacului de la Cinciş, care este foarte întins şi adânc. În plus, până a ajunge în bucătăriile hunedorenilor, în foarte rarele ocazii în care ajunge, apa este tratată. Pe de altă parte, oricine se scaldă în apele naturale o face pe propria răspundere, pentru că acestea nu sunt monitorizate de către autorităţi, aşa cum se întâmplă în cazul ştrandurilor şi piscinelor.

Câte două avertismente pe an

Potrivit legii, calitatea apei din zone naturale (mare, râuri, lacuri) trebuie să corespundă unor parametri microbiologici care vizează cantitatea de coliformi totali, colifomi şi streptococi fecali, absenţa bacteriilor patogene Salmonella şi a ouălor de geohelminţi pentru a putea fi folosită la îmbăiere. Legea mai cere administratorilor ca în fiecare zonă naturală amenajată pentru îmbăiere sau înot să instaleze avertizoare privind categoria de apă: apa bună de îmbăiere, apoi este apa acceptabilă şi apa care nu se recomandă pentru înot sau recreere. Pe de altă parte, în judeţul Hunedoara funcţionează, potrivit autorităţilor, 10 ştranduri. Conform Raportului de activitate de Control în Sănătate Publică, în 2011 şi în 2012 au fost verificate 15 unităţi turistice din judeţ care aveau amenajate ştranduri şi piscine, iar anul trecut au fost controlate 16 unităţi. Inspectorii sanitari nu au aplicat amenzi, ci doar avertismente, câte două în fiecare an, iar problemele sesizate au fost rezolvate în timpul controlului.

Lege nouă, din luna februarie

Noua lege care reglementează condiţiile de funcţionare a ştrandurilor şi piscinelor, Ordinul 119, din 4 februarie 2014, pentru aprobarea Normelor de igienă şi sănătate publică, precizează că băile publice, bazinele de înot şi piscinele vor utiliza pentru îmbăiere numai apă potabilă. Ele trebuie să asigure un minimum de 2,5 mp luciu de apă, pentru fiecare persoană care se scaldă în zone cu adâncimea apei sub 1,20 m şi cel puţin 6,25 mp luciu de apă, pentru fiecare persoană care se scaldă în zonele în care adâncimea apei este mai mare de 1,20 m. Perimetrul apei de mică adâncime trebuie delimitat de cel de mare prin geamanduri, iar ştrandurile trebuie să aibă o zonă de îmbăiere cu adâncimi de 0,60 m, delimitată prin cordon de siguranţă, pentru copii. Zona de uscat sau de plajă a ştrandurilor lacurilor sau al râurilor trebuie să asigure cel puţin 3,25 metri pătraţi pentru fiecare înotător. Nisipul plajelor nu trebuie să conţină germeni patogeni, ouă de geohelminţi şi candidele patogene.

Apa recirculată, înlocuită şi clorinată

Limpezimea apei, unul dintre criteriile de calitate, se determină cu ajutorul unui disc negru, de 15 centimetri, care trebuie să fie vizibil cu uşurinţă în punctul cel mai adânc al bazinului. Mai mult, bazinele de înot trebuie să fie prevăzute cu instalaţii de încălzire a apei în aşa fel încât apa de îmbăiere să aibă o temperatură de cel puţin 22 – 24 grade Celsius. În plus, legea face deosebire între trei tipuri de bazine: cu recirculare a apei zilnic, cu primenire continuă a apei, fără recirculare şi fără posibilităţi de primenire. În cazul bazinelor cu recirculare zilnică a apei trebuie recirculat prin sistemul de filtrare şi clorizare întregul volum de apă al bazinului şi, în plus, înlocuită a zecea parte din volumul apei, iar săptămânal se va face spălarea şi dezinfecţia bazinului. La bazinele cu primenire se va schimba zilnic cel puţin o treime din volumul apei din bazin, care va fi golit, spălat şi dezinfectat la cel mult trei zile. Pentru bazinele fără recircularea apei şi fără posibilităţi de primenire continuă, bazinul se va goli, se va spăla, dezinfecta şi reumple zilnic. Pentru bazinele de înot, care dispun de staţii de tratare şi recirculare a apei, se va asigura obligatoriu şi clorinarea apei. În cazul în care administratorii ştandurilor nu respectă aceste reguli, ar fi bine să ştim că ne putem alege cu conjunctuvite, otite, diaree şi dermatite.

Reparaţii la bazinele din Hunedoara şi Deva

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara spun că, odată cu deschiderea sezonului estival, inspectorii vor începe controalele. Proprietarii de complexuri termale, bazine sau ştranduri sunt obligaţi să anunţe autorităţile sanitare, în momentul în care redeschis un bazin. Administratorii ştrandului din Deva, de exemplu, au început încă din luna aprilie lucrările de reamenajare a complexului: reparaţii ale bazinelor, ale terenurilor de sport şi a zonei de plajă. Bazinele vor fi revopsite, gardul de la intrare va fi înlocuit, iar mocheta schimbată. Mai mult, edilii locali anunţă că Deva va avea, din această vară, şi un teren de fotbal pe nisip. Şi Bazinul de înot de la Hunedoara va fi reabilitat. Administraţia locală s-a asociat cu Consiliul Judeţean Hunedoara, iar la Bazin urmează să fie realizate lucrări de reabilitare şi modernizare, o parte din suma necesară fiind alocată de Consiliul Judeţean. Consilierii judeţeni au aprobat încă de la sfârşitul lunii martie alocarea a 2.000.000 de lei pentru începerea lucrărilor de remediere a defecţiunilor.

Tags: ,

About Ada Beraru