Fermă ultramodernă, cu bani europeni

Articolul a fost vizualizat de 2,828 ori

Fermierii şi investitorii hunedoreni au vizitat, pe parcursul săptămânii trecute, câteva dintre proiectele de succes implementate de antreprenorii din judeţ, cu ajutorul fondurilor europene, prin intermediul Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP). Unul dintre aceste proiecte a fost ferma avicolă din Ostrovu Mic care, cu numai şapte angajaţi, produce zilnic aproape 22.000 de ouă.

oua pe bandaDeşi ideea de a înfiinţa o fermă avicolă în Ostrov a apărut încă din 1996 în mintea actualilor patroni, a fost nevoie de aproape 15 ani pentru demararea acestui proiect. „Patronii mei, foşti colegi şi prieteni, pentru că noi am lucrat împreună în aceeaşi fabrică, sunt născuţi aici, în acest sat şi ei au venit cu această idee. Noi aveam deja o altă afacere, în domeniul transportului internaţional de marfă, dar ne-am gândit să încercăm şi pe o cu totul altă direcţie”, a explicat directorul fermei avicole, Florian Copil, în timpul vizitei pe care câteva zeci de persoane interesate să investească şi ele, folosind banii europeni, au făcut-o la Ostrov. Florian Copil adaugă că implementarea proiectului nu a fost uşoară, dar precizează că în cazul societăţii pe care o reprezintă, afacerile din domenii atât de diferite s-au susţinut reciproc, iar „când a fost greu în transporturi, a mers bine producţia de ouă şi invers!” Implementarea proietului de modernizare a fermei avicole a început în urmă cu cinci ani. „Proiectul presupunea achiziţia unui sistem complet de creştere a găinilor ouătoare, a unui sistem de depozitare a cerealelor şi a unui tractor. La un moment dat, am fost nevoiţi să cerem un an prelungire, pentru că nu am reuşit să încheiem proiectul, din cauza problemelor financiare. Nu am reuşit să finalizăm partea care ţinea de participarea noastră, 35% dintr-un milion de euro, şi fost greu până am găsit o bancă dispusă să ne finanţeze. Încă nu suntem pe profit, dar sperăm ca lucrul acesta să se întâmple în viitorul apropiat”, precizează directorul.

22.000 de păsări într-o singură fermă

Ferma, care a fost deschisă în baza proiectului „Dezvoltarea şi modernizarea fermei avicole S.C. Bocanii S.R.L. la punctul de lucru Ostrovul Mic, din comuna Râu de Mori”, are, în acest moment, o capacitate de 22.000 de găini şi funcţionează cu un număr de 20.000 de păsări. Potrivit administratorilor companiei, aceasta are două hale de producţie şi o a treia hală destinată pentru puii de o zi, care sunt crescuţi până la 16-18 săptămâni, când aceştia sunt transferaţi în halele de producţie. Administratorii spun că, de la 1 ianuarie 2012, au fost obligaţi, de una dintre directivele europene, să înlocuiască vechile cuşti, în care păsările trăiau înghesuite, iar sistemele de producţie funcţionează acum aproape sută la sută mecanizat. „Nu am avut altă soluţie decât să încercăm să accesăm fonduri europene pentru modernizare. Valoarea totală a investiţiei a fost de aproximativ un milion de euro, silozurile reprezentând o treime din valoarea investiţiei. Din restul sumei am realizat achiziţia cuştilor. La început cumpăram din Cehia puicuţele, la 16 săptămâni, dar apoi ne-am hotărât să luăm primul lot de pui de o zi şi să-i creştem chiar noi”, explică directorul.

Găini vândute cu 5 lei bucata

Deşi capacitatea maximă este de 22.000 de păsări, administraţia fermei a decis să menţină un număr mai mic de animale, reducând, de la 18, la 14 numărul de găini dintr-o cuşcă, pentru a putea să beneficieze de subvenţiile oferite pentru stimularea bunăstării păsărilor. În luna mai, procentul găinilor ouătoare este de 70 la sută, însă acesta creşte până la 97 de procente pe parcursul verii. Jumătate din producţie este vândută chiar în aceeaşi zi. Găinile din ferma de la Ostrovul Mic sunt păstrate în aici vreme de un an, după care ele sunt vândute altor ferme sau chiar persoanelor fizice, la un preţ foarte bun: doar 5 lei pentru o bucată. „Găinile pe care le scoatem din ciclul de producţie nu au mai mult de un kilogram, dar oamenii sunt mulţumiţi. Au venit să cumpere şi din satele din apropiere şi, la acest preţ, reuşim să le vindem foarte repede. Ultima oară au venit de la Brăila şi au cumpărat 5.000 de găini, pentru comercializare”. Deşi nu are magazine proprii, piaţa de desfacere a fermei de păsări de la Ostrovu Mic este reprezentată de oraşele judeţului Hunedoara, dar şi localităţi din judeţele Timiş şi Caraş-Severin, pentru care livrările se fac en-gros. În judeţul Hunedoara ferma de la Ostrov face distribuţie cu o maşină frigorifică de o capacitate mai mică. Administratorii fermei spun că primăvara este o perioadă mai dificilă pentru aceasta, pentru că păsările ţăranilor încep să producă tot mai multe ouă, aşa că, în acest interval, un ou iese din fermă la preţul de 30 de bani, fără TVA. Pe parcursul lunilor iunie şi iulie, însă, preţul a scăzut, uneori, chiar şi până la 20 de bani, iar în această vară administratorii fermei spun că e foarte posibil să fie nevoiţi să scadă preţul chiar mai jos de atât.

Dejecţii folosite pe terenurile proprii

Găinile de la ferma din Ostrovu Mic, rasa Isa Brown, cumpărate din Austria, produc zilnic, în luna mai, 20.000 de ouă, iar dejecţiile acestora sunt valorificate tot în fermă. „Probabil că în ciclul următor vom aduce găini din Grecia, pentru că la noi găsim, dar nu de calitatea pe care o vrem. Am avut într-un an o experienţă neplăcută, aşa că evităm să mai cumpărăm de pe piaţa internă”, explică administratorul fermei avicole din Ostrov. Sistemele de management al păsărilor fiind foarte performante, angajaţii îşi permit să valorifice dejecţiile în ferma proprie. Datorită ventilatoarelor montate în hală, dejecţiile se usucă instantaneu, aşa că nimeni nu poate „detecta” olfactiv că aici funcţionează o fermă de găini. „Avem 100 de hectare de teren pe care l-am arendat. Pe acesta cultivăm porumb, pentru furaje, iar dejecţiile le folosim pe aceste terenuri. Oamenii din satele din împrejurimi ne cer adesea îngrăşământ natural, însă nu ne permitem să renunţăm la acesta, pentru că avem noi nevoie de el”, mai spune Florian Copil. Potrivit acestuia, porumbul obţinut de pe terenul luat în arendă constituie 60 la sută din „meniul” zilnic al ouătoarelor, acesta fiind prelucrat tot în moara fermei.

Înşelaţi de greci cu 25.000 de euro

Ferma este dotată cu trei silozuri, fiecare cu o capacitate de 500 de tone, însă, fiind nou cumpărate, deocamdată acestea sunt utilizate în proporţie de numai 10 la sută. Sistemele de ambalare sunt automate, iar o maşinărie cântăreşte şi sortează ouăle pe patru categorii, în funcţie de mărime. Reprezentanţii fermei avicole din Ostrov spun că implementarea unui proiect nu este lipsită de riscul de a fi excrocat şi tocmai maşina de sortare a fost cea care a întârziat implementarea proiectului cu un an: „Am plătit în avans 25.000 de euro unei firme greceşti pentru a cumpăra maşina de sortare şi, după ce le-am dat banii, pur şi simplu nu ne-au mai răspuns la telefon! Momentan, banii sunt pierduţi, însă încă mai sperăm că am putea să ne recuperăm măcar o parte din pagubă. Firma respectivă a fost una recomandată, nu i-am găsit la întâmplare, însă, cu toate acestea, am fost înşelaţi”, povesteşte Florian Copil. „Deşi nu a fost uşor, pentru cei care stau în cumpănă dacă să acceseze fonduri europene sau nu, le recomand să facă acest lucru. Singura condiţie este seriozitatea şi puterea de a convinge banca. Noi am girat cu toate proprietăţile pe care le-am avut, aşa că nu putem nega că un risc există. Totuşi, pentru cine încearcă politica paşilor mărunţi, pericolul este mai mic”, adaugă directorul societăţii. Dacă lucrurile vor merge bine, reprezentanţii societăţii intenţionează să se dezvolte, din nou, în viitorul apropiat. Condiţia pentru extinderea producţiei, prin accesarea de noi fonduri europene, este încheierea unui contract cu parteneri externi, aşa încât ouăle din Ţara Haţegului să ajungă pe piaţa din Italia.

About Ada Beraru