Un Stradivarius va cânta la Castelul Corvinilor pentru copiii din orfelinate

Articolul a fost vizualizat de 1,795 ori

Evenimentul de excepţie, intitulat “In the mood for Prokofiev”, va avea loc joi, 29 mai, la ora 19, în Sala Dietei, de la Castelul Corvinilor şi face parte din Turneul Naţional Stradivarius, care a ajuns la cea de-a şaptea ediţie. Concertul va fi susţinut de violonistul Alexandru Tomescu, iar invitatul său special este renumitul pianist Eduard Kunz.

Afis Turneul Stradivarius 2014Violonistul Alexandru Tomescu începe, pentru al şaptelea an consecutiv, călătoria muzicală care îl va purta în acest an către 12 oraşe din România, alături de pianistul rus Eduard Kunz, într-un program integral Prokofiev. După trei ani cu spectacole sincretice, Alexandru Tomescu readuce Turneul Naţional Stradivarius la o formă tradiţională – propunând un recital cameral alături de unul dintre cei mai apreciaţi pianişti ruşi ai momentului: Eduard Kunz.

Elita muzicii susţine copiii abandonaţi

Cei doi muzicieni au evoluat împreună de numeroase ori, fie în concerte, fi în recitaluri, obţinând de fiecare dată aprecieri extraordinare. Cei doi artişti propun publicului hunedorean o selecţie a celor mai apreciate lucrări pentru vioară şi pian, create de compozitorul rus. Turneul începe în acest an în 18 mai la Târgu Mureş, continuă la Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea şi ajunge în 29 mai la Castelul Corvinilor din Hunedoara, unde, cu sprijinul Primăriei Hunedoara şi al organizaţiei neguvernamentale CRED, spectatorii vor putea afla cum sună un Stradivarius într-un Castel. Apoi, Alexandru Tomescu şi Eduard Kunz vor pleca spre Sibiu, Piteşti, Craiova, Bacău, Iaşi şi încheie seria de recitaluri la Bucureşti, în 11 iunie. Turneul naţional Stradivarius – In the Mood for Prokofiev este dedicat fundaţiei Hope and Homes for Children România (HHC), al cărei Ambasador Alexandru Tomescu este din 2012. Publicul este invitat să afle mai multe despre singura organizaţie din România care se ocupă cu desfiinţarea orfelinatelor de tip vechi şi relocarea copiilor în sisteme cât mai apropiate de mediul familial. Astfel, iubitorii de muzică vor avea ocazia să ajute HHC România să îşi îndeplinească misiunea: aceea de a închide toate orfelinatele de tip vechi până în 2020.

Tomescu vrea să facă artă în muzică la el acasă

Alexandru Tomescu este omul pentru care muzica nu are limite: capabil să abordeze cele mai grele partituri în concerte maraton, în turnee care cuprind zeci de oraşe. Drumul lui în muzică a început odată cu lecţiile de vioară primite de la mama sa, profesoara Mihaela Tomescu, şi a continuat apoi cu studii îndrumate în străinătate. Pregătirea excepţională de care s-a bucurat i-a adus premii la cele mai prestigioase concursuri de vioară din Franţa, Italia, Bucureşti, Spania şi Germania. Au urmat concerte în săli celebre ale principalelor metropole ale muzicii, printre care: New York, Los Angeles, Paris şi Amsterdam. Studiile şi activitatea concertistică de peste graniţe au însemnat pentru Alexandru Tomescu dobândirea unei experienţe pe care şi-a propus s-o valorifice în propria sa ţară, astfel că a decis să revină la Bucureşti pentru a schimba percepţia asupra muzicii clasice. A iniţiat primele turnee de muzică clasică finanţate exclusiv prin fonduri private, demonstrând că şi în România există disponibilitate pentru produse culturale de calitate.

Un copil supradotat, un muzician de geniu

Eduard Kunz s-a născut în oraşul Omsk din Siberia, a studiat pianul la Şcoala Specială Gnessin pentru copii supradotaţi din Moscova şi, mai apoi, la Conservatorul Naţional de Muzică “Piotr Ilici Ceaikovski” de la Moscova. A obţinut diploma de masterat cu distincţie şi medalie de aur pentru performanţele sale, la Royal Northern College of Music. Eduard Kunz a fost inclus de prestigioasa publicaţie BBC Music Magazine în topul celor mai buni 10 pianişti de mâine, iar performanţele sale muzicale au fost difuzate pe cele mai importante posturi de muzică clasică ale lumii. Hunedorenii care doresc să afle cum sună un Stradivarius în cel mai mare castel medieval din sud-estul Europei sunt aşteptaţi în 29 mai, în Sala Dietei, de la Castelul Corvinilor. Biletele se găsesc la casieria Castelului şi la Galeria de Arte din Hunedoara, iar preţul pentru un loc la concert este 60 de lei.

About Ada Beraru