Coplata, noul bir pe portofelul românilor

Articolul a fost vizualizat de 1,578 ori

Se va da în plic sau “natur”? La vedere sau cu fereală? Legea nu spune decât că se va da. Publicată în Monitorul Oficial la finele lunii noiembrie, Legea 220 din 2011 consfiinţeşte introducerea “coplăţii”, definită ca o sumă pe care asiguraţii sistemului de sănătate din România vor trebui să o plătească în plus faţă de serviciile decontate de Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. Prin urmare, de anul viitor, bolnavii din România vor fi singurii europeni care cotizează DEGEABA la sănătate de trei ori: impozit, şpagă şi acum coplata. Fără să beneficieze, atunci când au nevoie, de gratuităţile şi compensările la tratament şi analize medicale care sunt prevăzute de contractul-cadru.

“Cât costă” coplata?

Deocamdată, nu se ştie ce servicii vor fi coplătite şi în ce cuantum. Există însă o evaluare a Ministerului Sănătăţii privitoare la sumele care vor fi plătite de pacienţi:

  • 5 lei pentru consultaţiile medicului de familie aferente serviciilor plătite separat
  • 15 lei pentru vizitele la domiciliu în afara programului de lucru de şapte ore
  • 10 lei pentru consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu
  • 20 de lei consultaţia la medicul specialist în afara programului de lucru
  • 20 de lei consultaţia efectuată de serviciul de ambulanţă, doar în cazul când aceasta reprezintă solicitare de consultaţie la domiciliu.

Analizele medicale vor fi “coplătite” şi mai tare

Pentru unele servicii paraclinice, de asemenea, se va încasa coplată: analize de laborator – 1 leu/test, radiologie şi explorări funcţionale – 5 lei, Computer Tomograf (CT) fără substanţă de contrast – 25 lei, iar CT cu substanţă de contrast – 50 lei, RMN fără substanţă de contrast – 100 lei, iar RMN cu substanţă de contrast – 200 lei, angiografie – 150 lei, scintigrafie – 100 lei.
Coplata totală dată într-un an nu va depăşi a douăsprezecea parte din valoarea veniturilor nete anuale ale pacientului, adică nu va fi mai mare de un salariu, ceea ce înseamnă că va fi diferită de la un om la altul.

Sistemul de sănătate: riscant şi mai sărac

Strict ca bussines, noua reformă din sistemul românesc de sănătate duce în zone de risc crescut şi spre o adâncire a subfinanţării. Potrivit lui Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor Hunedoara, coplata nu-i va face să contribuie pe cei care şi până acum beneficiau de servicii medicale deşi nu aveau statutul de asiguraţi. “Practic, coplata încarcă şi mai mult efortul financiar al persoanelor care contribuie la fondul de sănătate şi nu îi obligă în niciun fel la plată pe profitorii acestui sistem. Prin urmare, este posibil ca efortul suplimentar să-i transforme în rău-platnici şi pe cei care acum îşi achită obligaţiile faţă de sănătate. În plus, se vorbeşte despre un sistem de case de sănătate private. După modelul băncilor, sau cel de asigurări, şi aceste case de sănătate private vor fi sucursale ale unor instituţii de profil internaţionale. Ce garanţii aveam că în situaţii de criză, cum e cea de acum, aceste internaţionale nu se vor retrage de pe piaţa românească pentru a-şi consolida capitalul la ele acasă, în timp ce pacienţii afiliaţi vor rămâne descoperiţi privitor la asigurarea medicală”, spune Mircea Artean. În plus, potrivit informaţiilor existente la această oră, exodul medicilor români nu va fi stopat de coplată. Din banii care se vor aduna, circa 400 de milioane de lei anual, niciun leu nu va intra în fondul de salarii al medicilor. Banii obţinuţi prin coplată se vor constitui, spune legea, în venituri ale furnizorilor de medicamente şi tehnică medicală, intrând practic în oala comună a fondului de sănătate.

Ce este “tichetul moderator pentru sănătate”

Conform noii proceduri, medicii specialişti din ambulatoriu vor încasa coplata, iar tichetul moderator va fi dat pacienţilor, astfel încât cotorul va rămâne la specialist, care astfel va avea dovada serviciului acordat şi a plăţii făcute. Acest cotor va fi depus de medic la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru a-şi deconta serviciul. Tichetul moderator pentru sănătate va funcţiona ca un document de plată şi va conţine CNP-ul pacientului.

Scutiţii de coplată

Potrivit legii, vor fi scutiţi copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18 ani şi 26 de ani, dacă sunt elevi, absolvenţi de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de trei luni, ucenicii sau studenţii, dacă nu realizează venituri din muncă. De asemenea, vor fi scutiţi de la coplată bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, precum şi pensionarii cu venituri numai din pensii de până la 740 de lei pe lună.

Tags: ,

About Adrian Sălăgean