Colţul expertului contabil: Pentru lucrările cu branşamentele pentru utilităţi se datorează impozit pe clădiri?

Articolul a fost vizualizat de 1,831 ori

Începând cu anul 2014 prin OUG 102/2013 prin codul fiscal s-a introdus la Art. 296^33 obligaţia de plată pentru contribuabili a unui impozit pe construcţii, în sensul generic că pentru construcţiile pentru care contribuabilii nu datorează impozite locale, datorează acest impozit astfel: “Cota de impozitare si baza impozabilă Art. 296^35

(1) Impozitul pe construcţii se calculează prin aplicarea unei cote de 1,5% asupra valorii construcţiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior, evidenţiată contabil în soldul debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate la art. 296^34, din care se scade:

a) valoarea clădirilor, inclusiv valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în adminsitrare ori în folosinţă, pentru care se datorează impozit pe clădiri, potrivit prevederilor titlului IX, de către contribuabil sau proprietar, după caz;

b) valoarea lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru construcţiile, aflate sau care urmează să fie trecute în proprietatea statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale;

c) valoarea construcţiilor din subgrupa 1.2.9. “Terase pe arabil, plantaţii pomicole şi viticole” din Catalogul privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, aprobat prin Hotărârarea Guvernului nr. 2.139/2004, cu modificările ulterioare.

(2) Deducerea valorii lucrărilor de reconstruire, modernizare, consolidare, modificare sau extindere pentru clădirile închiriate, luate în concesiune, aflate în administrare ori în folosinţă, prevăzută la alin. (1) lit. a), se justifică cu documentaţia corespunzătoare care atestă comunicarea acestei valori către proprietar.

(3) În situaţia în care, în cursul anului curent, se înregistrează operaţiuni de majorare sau diminuare a valorii soldului debitor al conturilor corespunzătoare construcţiilor menţionate la art. 296^34, impozitul pe construcţii calculat potrivit alin. (1) nu se recalculează. Aceste modificări sunt luate în considerare pentru determinarea impozitului pe construcţii datorat pentru anul următor”.

Problema care se pune este dacă pentru cheltuielile efectuate de contribuabili pentru lucrări de conectare la reţelele de utilităţi, care începând cu acest an, potrivit prevederilor OMFP 2067/2013, se înregistrează în contabilitatea utilizatorilor în contul 205 «Concesiuni, brevete, licenţe, mărci comerciale, drepturi şi active similare» analitic distinct, aceste cheltuieli urmând a fi amortizate astfel: “(2) Amortizarea imobilizărilor necorporale prevăzute la alin. (1) se înregistrează pe perioada pentru care entitatea are dreptul de a utiliza reţelele respective, dacă această durată este specificată în contractele încheiate sau, dacă nu este stabilită o asemenea durată, pe durata de viaţă a instalaţiilor de utilizare de la locul de consum.

2654. – (1) Tratamentul contabil prevăzut la pct. 2653 se aplică şi în cazul cheltuielilor efectuate de entităţi pentru racordarea la reţeaua de apă, gaze sau alte utilităţi, dacă în contractele de racordare se prevede plata unor sume pentru racordarea la reţelele respective de distribuţie.

(2) În toate cazurile se vor avea în vedere clauzele cuprinse în contractele încheiate între părţi.“
Întrucât aceste lucrări nu se pot efectua fără a se achita o taxă locală pentru a se obţine autorizaţie de construţie pentru ele, fiind considerate construcţii, consider că utilizatorii datorează impozitul reglememtat la art 296^33 .
Acest impozit se declară până la data de 25 mai a anului curent şi se achita în două tranşe, scadente la 25 mai şi 25 septembrie.

Mornea Maria,
Preşedinta Consiliului filialei CECCAR Hunedoara

About Redacţia REPLICA