Începând din această săptămână, hunedorenii nu mai sunt nevoiţi să plece în alte oraşe pentru a beneficia de investigaţii medicale imagistice de înaltă performanţă. De acum, pentru astfel de servicii, locuitorii Hunedoarei şi nu numai pot apela la ajutorul H-Medical Clinic – cel mai modern centru de imagistică medicală din întreaga zonă.
Vineri, 16 mai, a avut loc inaugurarea oficială a Centrului de diagnostic, tratament şi imagistică medicală H-Medical Clinic. Situat într-un spaţiu reamenajat complet din incinta Spitalulului “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, centrul oferă investigaţii prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN), de osteodensitometrie (DEXA), ecografie generală şi eco-Doppler.
Investiţie de 1,3 milioane de euro
La H-Medical Clinic, întreaga aparatură este de ultimă generaţie, fiind chiar mai performantă şi decât cea deţinută de multe centre similare din Occident.
“Toată aparatura noastră este fabricată în anul 2014. Este vorba despre o investiţie totală de 1,3 milioane de euro, până în prezent. E doar primul pas dintr-un concept medical pe care dorim să-l dezvoltăm în Hunedoara. Aparatura de înaltă performanţă nu este singurul nostru atu. Alături ne stă o echipă de profesionişti în domeniul imagisticii şi al serviciilor medicale, cu o vastă experienţă în domeniu. Consider că este imperios necesar ca pacienţii şi medicii din Hunedoara să poată beneficia, în cadrul actului medical, de o abordare decentă şi profesionistă în domeniul imagisticii medicale.
Locuitorii Hunedoarei au acum la dispoziţie un centru de imagistică de nivel european, atât din punctul de vedere al conceptului, cât şi din punctul de vedere al protocoalelor după care se lucrează”, spune managerul H-Medical Clinic, Alexandru Robert Dobondi (foto).
Avantaj dublu
Centrul de Diagnostic, Tratament şi Imagistică Medicală H-Medical Clinic a fost pus la punct într-un timp record, de doar câteva luni. Amenajarea spaţiului din clădirea Spitalului “Dr. Alexandru Simionescu” în care funcţionează centrul s-a realizat în condiţii destul de dificile, iar eforturile au fost considerabile, dat fiind faptul că încăperile se aflau într-o avansată stare de degradare.
“Mulţumim firmei Proserv pentru tot sprijinul acordat. La un moment dat, intraserăm într-o cursă contra-cronometru pe care, cu ajutorul Proserv, am reuşit să o
câştigăm. Aparatul RMN urma să vină mai repede cu o lună decât durata medie de livrare, dar, până la urmă, reamenajarea spaţiului a fost gata la timp”, explică administratorul H-Medical Clinic, Robert Lup-Hărău.
Asociatul unic al centrului de imagistică recent deschis la Hunedoara, dr. Catrina Lup-Hărău, spune că investigaţiile efectuate aici vin atât în ajutorul pacienţilor, cât şi în sprijinul medicilor, pentru stabilirea unui diagnostic precis, elementul esenţial al actului medical modern: “Ca medic mă bucur foarte mult că, prin intermediul acestui centru, hunedorenii vor avea acces la investigaţii imagistice de înaltă performanţă, realizate la nivelul centrelor universitare în care am studiat şi am lucrat până acum. Acesta este doar începutul conceptului nostru şi sper din tot sufletul ca serviciile medicale de foarte bună calitate pe care le oferim să contribuie la dezvoltarea oraşului în care trăim”.
Un model de urmat
“Dacă nu ar fi fost investiţia familiei Hărău, spitalul din Hunedoara nu ar fi avut vreodată un RMN sau un aparat DEXA. Pe scurt, răspunsul meu ar fi: never-ever, dacă-mi permiteţi exprimarea”, declară convinsă dr. Carollina Radu, directorul medical al Spitalului “Dr. Alexandru Simionescu”, care adaugă: “Spitalul din Hunedoara nu şi-ar fi permis o asemenea investiţie, mai ales că încă mai plăteşte o rată de 100.000 de euro pentru un leasing făcut de administraţia trecută, prin care s-a cumpărat aparatură necesară, e drept, pentru spital, dar în condiţii financiare împovărătoare. Datorită acestei investiţii, pacienţii sunt primii care au de câştigat, pentru că nu mai sunt nevoiţi să bată drumul până la Deva ori la Petroşani, apoi medicii, care vor putea stabili diagnostice mult mai exacte”.
Managerul celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ, Nicuşor Ştefan, spune că reuşita care poartă numele H-Medical Clinic este un exemplu de urmat: “Au fost voci care nu au avut încredere în acest proiect, dar iată că el s-a transpus în realitate într-un timp mult mai scurt decât s-a promis. Ca manager de spital, sunt profund impresionat de felul în care arată şi îmi propun ca şi restul spitalului să arate cel puţin la fel de bine precum această clinică”.
Prezent la inaugurare, Ioan Andone (foto), fostul mare fotbalist al Hunedoarei, un vechi prieten al familiei Hărău, s-a declarat plăcut surprins de faptul că, de acum înainte, şi locuitorii oraşului său natal au la dispoziţie facilităţi de imagistică medicală de ultimă generaţie: “Pe vremea în care jucam noi fotbal, aici erau doctori foarte buni, dar nu existau asemenea aparate. Pentru orice accidentare trebuia să mergem până la Bucureşti, la Centrul de Medicină Sportivă. Acum sunt şi medici buni, sunt şi dotări şi mă bucur că asemenea lucruri extraordinare se întâmplă şi în Hunedoara”.
Primarul municipiului Hunedoara, Viorel Arion, accentuează, la rândul său, importanţa apariţiei Centrului de Imagistică Medicală, Diagnostic şi Tratament H-Medical Clinic: “Era foarte necesară o asemenea investiţie. Hunedorenii erau nevoiţi să meargă la Petroşani şi la Deva pentru investigaţii imagistice, dar acum pot să le facă în propriul oraş. Mai mult, echipamentele fiind de ultimă generaţie, cred că nu greşesc atunci când spun că este cel mai modern centru de imagistică din zonă. Sper să fie bine primit de hunedoreni şi investiţia să fie apreciată pe măsură”.
Carmen Hărău: “Hunedoara poate deveni o destinaţie şi pentru turismul medical”
Investiţia în centrul de imagistică medicală H-Medical Clinic a fost sprijinită de grupul de firme Micro Mega HD, companie cu o vechime de 24 de ani, devenită, încă din 2002, una dintre cele mai importante din oraşul Hunedoara. Deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău (foto), fost director general al grupului, declară:
“Acest centru medical reprezintă un pas înainte făcut pentru asigurarea celor mai bune condiţii de investigaţie imagistică a pacienţilor şi un prim pas spre dezvoltarea oraşului nostru ca destinaţie pentru turismul medical. Sunt bucuroasă şi îi mulţumesc lui Dumnezeu că am putut contribui la aceasta şi că fiica mea cea mare, împreună cu soţul ei, au hotărât să se întoarcă şi să îşi construiască viaţa acasă. Vă asigur că Hunedoara noastră a câştigat doi tineri harnici, din categoria celor care se gândeau să emigreze, fiind pregătiţi să poată trăi oriunde în lume. Ca deputat, voi sprijini orice investitor, cu atât mai mult cu cât este vorba despre tineri investitori locali”.
Investigaţia prin RMN
Investigaţia prin Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) este o procedură de înaltă performanţă, minim invazivă, atraumatică şi neiradiantă ce foloseşte un câmp magnetic cu intensitate mare şi radiofrecvenţă pentru obţinerea imaginilor multiplan de înaltă rezoluţie ale corpului uman, permiţând evidenţierea leziunilor cu precizie milimetrică.
Scanarea RMN este aplicabilă pentru toate organele corpului omenesc, constituind metoda determinantă pentru depistarea afecţiunilor sistemelor: nervos, musculo-scheletal, respirator, genital şi circulator.
În mod obişnuit, o investigaţie RMN se desfăşoară pe parcursul a 15 – 20 de minute pentru un segment anatomic, dar acest interval poate varia în funcţie de secţiunea corpului uman care este supusă procedurii şi de administrarea intravenoasă a substanţei de contrast. În general, nu este necesară pregătirea pacientului în vederea efectuării unei investigaţii RMN. Cu excepţia cazurilor speciale în care medicul solicită o anumită conduită alimentară înaintea efectuării investigaţiei, pacientul poate să-şi desfăşoare activitatea, să îşi efectueze tratamentele curente şi să se alimenteze normal.
Înaintea efectuării investigaţiei pacientul trebuie să completeze un chestionar specific, iar în unele cazuri trebuie să prezinte rezultatul testelor de laborator pentru funcţia renală.
Până în prezent nu au fost constatate efecte secundare ale examinării propriu-zise, dar foarte rar sunt posibile reacţii adverse în cazul administrării substanţei de contrast. Sunt anumite situaţii în care această investigaţie este interzisă, de exemplu în cazul în care pacientul are stimulatoare cardiace, proteze metalice magneto-dinamice, schije metalice în corp sau în ochi ca urmare a unor traumatisme anterioare, anumite implanturi dentare, piercing-uri etc.
Având în vedere amplasarea şi modul de funcţionare al aparatului RMN, există posibilitatea ca pacienţilor care prezintă simptomatologie claustrofobică să le fie accentuată această dispoziţie. În acest caz pacientul trebuie să solicite ajutorul personalului specializat al H-Medical Clinic înaintea începerii procedurii.
În timpul investigaţiei, pacientul nu trebuie să poarte bijuterii, obiecte metalice sau magnetice.
Investigaţia prin DEXA
DEXA (Dual Energy Xray Abbsortiometry) este o investigaţie imagistică de înaltă performanţă care foloseşte radiaţia X pentru determinarea densităţii şi a rezistenţei osoase prin măsurarea gradului de absorbţie a radiaţiei emise RX şi dispersia acesteia pe segmentul examinat. Metoda de examinare DEXA este atraumatică şi este folosită intensiv în diagnosticul osteoporozei. Investigaţia determină densitatea şi masa osoasă. Este cea mai folosită metodă de diagnostic în osteoporoză, afecţiune a sistemului osos care duce la scăderea rezistenţei acestuia cu implicaţii imediate în creşterea riscului de apariţie a fracturilor sau a incidenţei afecţiunilor articulare.
O investigaţie Dexa durează aproximativ 5 – 15 minute şi presupune examinarea pacientului printr-un braţ mobil al aparatului care se plimbă deasupra pacientului întins în plan orizontal, fără ca aparatul să atingă corpul acestuia. Investigaţia DEXA este contraindicată doar în cazul în care pacientul a efectuat o examinare medicală cu Bariu cu mai puţin de trei zile înainte, sau în cazul în care medicul curant o consideră inoportună.
Leave a Reply
You must be logged in to post a comment.