Detunata – o minune ignorată de turişti

Articolul a fost vizualizat de 3,572 ori

Fotografii de Remus Suciu 

Detunata Golaşă, una dintre adevăratele minuni naturale ale României, nu se poate lăuda deloc cu numărul de turişti pe care îi primeşte an de an, în ultima vreme.
Montaniarzii ar spune “e mai bine-aşa”, pentru că obiectivul e declarat arie protejată, iar prezenţa umană în exces i-ar putea dăuna. Dezvoltarea turismului în zonă merge în ritm ardelenesc.

Progrese infime

La Detunata Golaşă, spectacolul naturii pare static, însă nu este deloc aşa

La Detunata Golaşă, spectacolul naturii pare static, însă nu este deloc aşa

“Câteva mii de turişti vin anual la Detunatele”, spuneau localnicii în urmă cu vreo patru – cinci ani. “Sunt cam 50 de turişti pe week-end. Vine câte un autocar şi cam atât”, spune acum primarul comunei Bucium (judeţul Alba), Cornel Napău. După ce că sunt mult mai puţini decât prin 2007 – 2008, turiştii nici nu prea au unde să-şi cheltuiască banii în zonă. O singură pensiune omologată turistic există acum în comuna Bucium. Ar mai fi vreo şapte pe lângă ea, însă proprietarii ori preferă să funcţioneze “la negru”, ori nu şi-au finalizat procedurile de omologare impuse de legislaţie. În 2010, primar al comunei Bucium (una dintre cele mai sărace unităţi administrative din Apuseni) era tot Cornel Napău şi ne mărturisea: “Turiştii vin, privesc şi pleacă. Încercăm acum să găsim o metodă eficientă de a-i face să petreacă măcar o noapte în comună, mai ales că tarifele pentru cazare percepute aici sunt rezonabile, în jurul a 50 de lei pentru o cameră cu două locuri. Suntem însă conştienţi că trebuie să ne punem la punct mai întâi cu sistemul indicatoarelor, apoi cu infrastructura”.

O minune naturală a României, situată la nici 20 de kilometri de limita de nord-est a judeţului Hunedoara, vă aşteaptă oricând pentru o minunată excursie de o zi

O minune naturală a României, situată la nici 20 de kilometri de limita de nord-est a judeţului Hunedoara, vă aşteaptă oricând pentru o minunată excursie de o zi

E drept, indicatoare spre Detunata Golaşă au mai apărut, deşi unele sunt greu de observat din cauza dimensiunilor reduse. Între timp, Primăria a mai reuşit să amenajeze şi un drum care duce până aproape de aria protejată.

Proiecte nefinanţate

Totuşi, numărul turiştilor comunicat în 2014 e mai mic. “Au fost ani în care am avut cam 500 de turişti, dar au fost şi ani în care au fost aproximativ 2.000. Vizitatorii nu petrec prea mult timp în zonă din cauza lipsei capacităţilor de cazare omologate şi a alternativelor. Abia anul acesta a apărut în zonă prima pensiune omologată. Noi am întocmit mai multe proiecte pentru valorificarea turistică a zonei, dar încă nu am reuşit să găsim finanţare pentru ele. Nu ne-am rezumat la atât. Recent am terminat de marcat un traseu de două ore care duce de la Detunata Golaşă spre Roşia Montană”, declară Adrian Puiuleţ, preşedintele Asociaţiei de Turism şi Ecologie “Trascău Corp” – Zlatna, organismul în custodia căruia se află, din punct de vedere ştiinţific, Detunatele.

Un loc greu de cercetat

La Detunata Golaşă, spectacolul naturii pare static, însă nu este deloc aşa

La Detunata Golaşă, spectacolul naturii pare static, însă nu este deloc aşa

Conform lui Adrian Puiuleţ, nimeni n-a putut până acum să numere toate coloanele bazaltice de la Detunata Golaşă. Detunata Flocoasă e şi mai greu de studiat, pentru că e acoperită de pădure (motiv pentru care nici nu e atractivă pentru turişti). Numărul coloanelor este aproximat la câteva mii, iar lungimea celei mai înalte nu o cunoaşte nimeni. “Ar fi prea periculos să stai mult la baza coloanelor. În ultima vreme nu am mai înregistrat desprinderi de coloane, dar numele locului vine de la zgomotul bucăţilor de rocă ce se prăbuşesc, zgomotul provocat fiind asemănător cu cel al unui tunet”, explică Adrian Puiuleţ.

La Detunata Golaşă se ajunge cel mai uşor prin comuna Bucium, de pe drumul care leagă oraşele Zlatna şi Abrud. Din satul Bucium – Şasa există un drum care urcă până aproape de obiectiv. Până la baza Detunatei e de mers pe jos, prin pădure, preţ de 5 – 10 minute. Din cauza pantei abrupte, cine doreşte să urce pe vârf trebuie să fie dispus la un efort intens vreme de 30 – 45 de minute şi să nu aibă rău de înălţime. Bocancii sunt obligatorii!

About Ciprian Iancu